Még egy finomság a céklás ételek sorában:
Merluciusfilé
hagymás céklasalátával
Hozzávalók 4
személyre: 1 kg merlucius- vagy más halfilé, só, bors, fokhagymapor,
pirospaprika, olívaolaj; a salátához: 60 dkg cékla, 1 fej fokhagyma, 1-2 lila
hagyma, só, bors, 4-5 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet, 1-2
evőkanál méz vagy barna cukor; a tálaláshoz: tejföl.
Elksézítése: A
céklát egyenként alufóliadarabokra helyezzük, mindegyiket alaposan megszórjuk
sóval, meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, és mellédobunk 3-4 hámozatlan fokhagymacikket.
Ezután becsomagoljuk őket, tepsire vagy hőálló tálba helyezzük a csomagokat, és
200 fokon kb. 1,5 órán át sütjük. A mézet vagy a barna cukrot enyhén
karamellizáljuk, hozzáöntjük a balzsamecetet, fölforraljuk, majd félrevesszük a
lángról, és simára kavarjuk az olívaolajjal. Kevés sóval ízesítjük. Miután a
cékla megsült, meghámozzuk, tetszés szerint daraboljuk vagy szeleteljük, kissé
megsózzuk, összeforgatjuk a vékony csíkokra vágott hagymával meg a finomra
aprított petrezselyemzölddel, és leöntjük az elkészített öntettel. Ha van rá
időnk, hagyjuk 1-2 órát hidegben, hogy az ízek összeérjenek. A halszeleteket
sóval, borssal, fokhagymaporral és pirospaprikával ízesítjük, majd kevés
felforrósított olívaolajon aranysárgára sütjük. A saláta mellé kínáljuk tejföl
kíséretében.
EK - 2014/11
EK - 2014/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése