Végre októberben is ideérkeztem! És hozok egy finom kelbimbós ételt. Bár ezt a zöldséget még nem sokan fedezték fel maguknak, rengeteg lehetőség rejlik benne: nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, és sokféle ételhez felhasználható. Nekünk terem a kertben is, bár még eléggé aprócskák, csak később lesznek jók. Egy levesnyire valót szedtem le egyszer, a többit hagytam nőni még. :) Ez mélyhűtöttből készült. A csirkefalatok is finomak lettek, ám én a kelbimbóval alig tudtam leállni. :)
Kukoricabundás
csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, só, bors, ½ teáskanál fokhagymapor,
2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg natúr kukoricapehely, 2 evőkanál
zsemlemorzsa, 1 evőkanál lenmag, bő olaj a sütéshez; a köretekhez: 40 dkg
mélyhűtött kelbimbó, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 teáskanál köménymag,
15 dkg kuszkusz, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, 3-3,5 dl forró víz, 1
kis csokor kapor, fehérbors.
Elkészítése: A
csirkemellet felszeleteljük, kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, fűszerezzük, és
az összeset beletesszük a tejföllel elkevert, ízesített tojásba. Kézzel
alaposan összekeverjük, majd egyenként kivesszük, megforgatjuk a morzsával és
lenmaggal elkevert, összetört kukoricapehelyben, és forró bő olajban
aranysárgára sütjük. A kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk a sót meg az olívaolajat,
végül ráöntjük a nagyon forró vizet, és összekeverjük. Addig hagyjuk lefedve
duzzadni, míg az összes vizet be nem szívta. Végül belekeverjük a finomra
aprított kaprot, és fehérborssal ízesítjük. A kelbimbót – mérettől függően –
kettévágjuk vagy egészben hagyjuk. Fölforrósítjuk a vajat meg az olívaolajat,
majd beletesszük a kelbimbót, és nagy lángon pirítani kezdjük. Rászórjuk a
köménymagot, és együtt pirítjuk addig, amíg szépen barnulni nem kezd. Miután
elkészült, megszórjuk sóval, és tálalható is.
FI - 2014/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése