2015. április 7., kedd

Citromtorta - nagylányomnak

Idén valahogy úgy történt, hogy az ünnepek miatt (virágvasárnapi konfirmálás, aztán húsvét) kicsit kisebb hangsúly esett az április első napjaiban lévő születésnapokra. A lányomat, persze, megünnepeltük az iskolában, napján, egy kis meglepetésbuli keretében, de a családdal is meg kellett ünnepelni. Azonban az ünnep miatt nem úgy volt időm készülni a tortával, ahogy általában szoktam. Ezért közös megegyezéssel egy citromízű, egybensült túró-sajttortát készítettem, amit éppenséggel lehetett volna tovább is díszíteni, de így is szuper és tökéletes volt. Kitűnő választás ez a torta azoknak, akik szeretik a nem túl édes, savanykás ízeket. Persze, a cukormennyiség ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető (bár amennyit én tettem bele, azért kell). Utólagosan azt is mondhatom, hogy talán megbírt volna a krém 1-2 dl tejszínt is lazítóként, de eléggé lágynak ítéltem a nyers masszát, és nem mertem tovább hígítani. És így miután kihűlt, nagyon jól megdermedt, és gyönyörűen lehetett szeletelni. A receptet úgy írom le, ahogy készítettem, ha valaki tejszínt is tenne bele, megteheti nyugodtan. A fotóért elnézést kérek, sebtében kaptam le...


Citromos túró-sajttorta

Hozzávalók 22 cm-es formához, a laphoz: 5 dkg dió, 15 dkg keksz, 10 dkg vaj, 2-4 evőkanál tej; a krémhez: 50 dkg tehéntúró, 25 dkg mascarpone, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1,5 citrom leve, 5 dkg kandírozott citromhéj vagy 1 citrom héja, 3 tojás, 4 evőkanál liszt; továbbá: 3 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 nagy, hosszúkás citrom, 10-15 szem kandírozott cseresznye.

Elkészítése: A szétszedhető tortaforma aljára nagyobb darab sütőpapírt terítünk, majd rákapcsoljuk a karimáját. Levágunk egy akkora sütőpapírsávot, amivel a forma oldalát is kibélelhetjük, és elhelyezzük a formában. A laphoz a kekszet és a diót sodrófával finomra törjük, majd összekeverjük az olvasztott vajjal, illetve annyi tejjel, amennyitől jól összeáll, és félretesszük. A krémhez simára kavarjuk a túrót a mascarponéval meg a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat meg a citromlevet, egyenként a tojásokat, és végül a 4 evőkanál lisztet. A tortaforma aljába beleszórjuk a 3 evőkanál cukrot, rálocsoljuk a megolvasztott vajat, majd kirakjuk vékonyra szeletelt, meghámozott citrommal, a hézagokba pedig egész vagy felezett kandírozott cseresznyedarabokat teszünk. Rásimítjuk a túrós krémet, majd befedjük a két sütőpapír között kinyújtott kekszmasszával (ha véletlenül eltörne, semmi baj, majd alulra fog kerülni, úgyis - az enyém is eltört. :P). 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen kb. 1 óra és 20 percig sütjük. Végül elzárjuk a lángot, és a sütőben hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, tálcára borítjuk, így a citromos-cseresznyés, karamelltől átitatott része kerül fölül. Tetszés szerint esetleg tejszínhabbal tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. április 7., kedd

Citromtorta - nagylányomnak

Idén valahogy úgy történt, hogy az ünnepek miatt (virágvasárnapi konfirmálás, aztán húsvét) kicsit kisebb hangsúly esett az április első napjaiban lévő születésnapokra. A lányomat, persze, megünnepeltük az iskolában, napján, egy kis meglepetésbuli keretében, de a családdal is meg kellett ünnepelni. Azonban az ünnep miatt nem úgy volt időm készülni a tortával, ahogy általában szoktam. Ezért közös megegyezéssel egy citromízű, egybensült túró-sajttortát készítettem, amit éppenséggel lehetett volna tovább is díszíteni, de így is szuper és tökéletes volt. Kitűnő választás ez a torta azoknak, akik szeretik a nem túl édes, savanykás ízeket. Persze, a cukormennyiség ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető (bár amennyit én tettem bele, azért kell). Utólagosan azt is mondhatom, hogy talán megbírt volna a krém 1-2 dl tejszínt is lazítóként, de eléggé lágynak ítéltem a nyers masszát, és nem mertem tovább hígítani. És így miután kihűlt, nagyon jól megdermedt, és gyönyörűen lehetett szeletelni. A receptet úgy írom le, ahogy készítettem, ha valaki tejszínt is tenne bele, megteheti nyugodtan. A fotóért elnézést kérek, sebtében kaptam le...


Citromos túró-sajttorta

Hozzávalók 22 cm-es formához, a laphoz: 5 dkg dió, 15 dkg keksz, 10 dkg vaj, 2-4 evőkanál tej; a krémhez: 50 dkg tehéntúró, 25 dkg mascarpone, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1,5 citrom leve, 5 dkg kandírozott citromhéj vagy 1 citrom héja, 3 tojás, 4 evőkanál liszt; továbbá: 3 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 nagy, hosszúkás citrom, 10-15 szem kandírozott cseresznye.

Elkészítése: A szétszedhető tortaforma aljára nagyobb darab sütőpapírt terítünk, majd rákapcsoljuk a karimáját. Levágunk egy akkora sütőpapírsávot, amivel a forma oldalát is kibélelhetjük, és elhelyezzük a formában. A laphoz a kekszet és a diót sodrófával finomra törjük, majd összekeverjük az olvasztott vajjal, illetve annyi tejjel, amennyitől jól összeáll, és félretesszük. A krémhez simára kavarjuk a túrót a mascarponéval meg a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat meg a citromlevet, egyenként a tojásokat, és végül a 4 evőkanál lisztet. A tortaforma aljába beleszórjuk a 3 evőkanál cukrot, rálocsoljuk a megolvasztott vajat, majd kirakjuk vékonyra szeletelt, meghámozott citrommal, a hézagokba pedig egész vagy felezett kandírozott cseresznyedarabokat teszünk. Rásimítjuk a túrós krémet, majd befedjük a két sütőpapír között kinyújtott kekszmasszával (ha véletlenül eltörne, semmi baj, majd alulra fog kerülni, úgyis - az enyém is eltört. :P). 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen kb. 1 óra és 20 percig sütjük. Végül elzárjuk a lángot, és a sütőben hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, tálcára borítjuk, így a citromos-cseresznyés, karamelltől átitatott része kerül fölül. Tetszés szerint esetleg tejszínhabbal tálalható.

Nincsenek megjegyzések: