Nagyon régen készült ez a finom étel, vasárnapi ebédként. Teljesen hagyományos ízvilágú, mégis újszerű, különleges. A családnak nagyon-nagyon ízlett. Csirkéből is készíthető, csak akkor kisebb tekercsek lesznek.
Erdei gombás, túrós pulykatekercs hagymás krumplipürével
Hozzávalók 4-5 személyre: 12 pulykamellszelet (1-1,2 kg pulykamell), só, bors, 1 teáskanál szárított majoránna; a töltelékhez: 10 dkg tehéntúró, 10 dkg juhtúró, 3 szelet császárszalonna, 1 dkg szárított erdei gomba (pl. Lidl-es Deluxe márkájú) (vagy 10 dkg friss gomba), só, bors, 2 evőkanál olaj; továbbá: 4-5 evőkanál olaj, liszt, 2-3 dl fehérbor; a körethez: 1 kg krumpli, 3 közepes hagyma, 5 dkg vaj, só, forró tej.
Elkészítése: A hússzeleteket enyhén kiveregetjük, majd megszórjuk sóval, borssal és majoránnával. A gombát legalább 15 percre langyos vízbe áztatjuk. A töltelékhez a császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk, megpirítjuk a felforrósított olajon, majd rádobjuk az áztatóléből kivett, jól fölaprított erdei gombát. 1-2 percig pirítjuk még nagy lángon, majd ráöntjük a gomba áztatólevét (vigyázzunk, hogy az alját ne töltsük oda - föld- és homokszemcsék lehetnek benne), a lángot mérsékeljük, és addig pároljuk néha megkeverve, amíg a gomba meg nem puhul, illetve zsírjára nem sül. A kétféle túrót meg a gombás ragut tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. A tölteléket elosztjuk, majd rákenjük a hússzeletekre, szorosan föltekerjük, és megtűzzük fogpiszkálóval. A tekercseket egyenként lisztbe forgatjuk, majd fölforrósítunk 4-5 evőkanál olajat, és a tekercseket hirtelen körbepirítjuk benne. (Egyszerre csak 3-4 tekercset süssünk, hogy piruljanak, ne párolódjanak.) Miután mindegyiket pirosra sütöttük, az összeset visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a fehérbort, és lefedve addig pároljuk néha megforgatva, amíg a hús teljesen meg nem puhul, illetve zsírjára nem sül. Néhány percig pihenni hagyjuk, majd a tekercsekből óvatosan kiszedjük a fokpiszkálókat és az időközben elkészített pürével, illetve a húsok után visszamaradt szósszal meglocsolva tálaljuk. A püréhez a krumplit és a hagymát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük (levét nem dobjuk el, jó lesz pl. leveshez ), hozzáadjuk a vajat, kézi mixerrel elkeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, és annyi forró tejjel lazítjuk, miközben a mixerrel folyamatosan verjük, hogy nem túl lágy, de habos masszát kapjunk.
KAL - 2016.
Rulouri de curcan cu
ciuperci de pădure şi brânză de oaie
Ingrediente pentru 4-5
persoane: 12 felii piept de curcan (cca.
1-1,2 kg), sare, piper, 1 linguriţă măghiran uscat; pentru umplutură: 100 g
brânză de oaie, 100 g brânză de vaci, 3 felii bacon, 10 g ciuperci de pădure
deshidratate (de ex. marca Deluxe, de la Lidl) sau 100 g ciuperci proaspete, sare, piper, 2 linguri ulei; pentru
garnitură: 1 kg cartofi, 3 cepe potrivite, 50 g unt, sare, lapte fierbinte;
alte ingrediente: 4-5 linguri ulei, făină, 200-300 ml vin alb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése