Nem muszáj mindig húst enni ahhoz, hogy jóllakjunk. Mi szeretjük a húst, de néha kimondottan ilyen húsmentes ételeket tervezek, ütemezek be. Ez is nagyon jóra sikerült.
Kínaikel-főzelék krumpliropogóssal
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej kínai kel, 1
új fokhagyma szárával együtt, 5 evőkanál
olaj, 2 evőkanál liszt, 5 dl tej, 1,5 dl tejföl, 1 csokor kapor, só, bors; a
krumpliropogóshoz: 50 dkg főtt krumpli, 3 szelet kenyér, 5 cikk fokhagyma, 1
tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, zsemlemorzsa, 2 evőkanál szezámmag,
bő olaj.
Elkészítése: A
fokhagymát megmossuk, külső leveleit lehúzzuk, és szárával együtt finomra
aprítjuk. Megdinszteljük a fölforrósított olajon, majd rádobjuk a nem túl
vékonyan felcsíkozott kínai kelt. Együtt pirítjuk egy keveset, megsózzuk, majd
kevés vizet öntögetve alá, néha megkavarva puhára pároljuk. Miután a kínai kel
megpuhult, zsírjára sütjük, rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd fölöntjük a
tejjel, és jól kiforralva simára keverjük. Ha szükséges, további tejjel vagy vízzel
hígítjuk. A tejfölt elkeverjük kevés mártással és a főzelékhez adjuk.
Kiforraljuk, ha szükséges, utánasózunk, majd borssal ízesítjük, és beleszórjuk
a finomra aprított kaprot. A ropogóshoz a kihűlt krumplit lereszeljük a
nagylyukú reszelőn. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk.
Tálba tesszük a krumplit, a kifacsart kenyeret, a tojást meg a zúzott
fokhagymát, sóval és borssal ízesítjük, majd összedolgozzuk. Annyi
zsemlemorzsát keverünk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk. Néhány evőkanálnyi
zsemlemorzsát összekeverünk a szezámmaggal, és bő olajat forrósítunk. A
krumplis masszából kolbászkákat formázunk, meghempergetjük a szezámmagos
morzsában, és aranysárgára sütjük a forró olajban. Papírtörlőre szedjük, majd a
főzelékkel kínáljuk.
KÁP. - 2015.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése