Néha furcsán viselkedik a féjem. Teljesen váratlanul meglep egy-egy kérésével. Ilyen volt az is, amikor egy este vacsorára valamilyen finom zöldséglevest kért. Igen. Vacsorára. és levest. És két tányérral vágott be belőle. Mondjuk... ebből be is vághatta... :)
"Rongyos" karalábéleves
Hozzávalók 4
személyre: 2 nagy karalábé, 2 kisebb sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 3-4 evőkanál
olaj, 2+3 evőkanál liszt, 2,5 dl tejföl, 1 tojás, só, ecet vagy citromlé,
metélőhagyma.
Elkészítése: A
karalábét és a sárgarépát meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Az újhagymát
meghámozzuk, és felkarikázzuk. Fölforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sárgarépát
meg a karalábét, és állandóan kavargatva dinszteljük néhány percig. Ezután
fölöntjük vízzel (ha van, inkább forró víz legyen), megsózzuk és fölforraljuk.
Beledobjuk az újhagymát is, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. A 2
evőkanál lisztet simára keverjük a tejföllel, ha kell, kevés vízzel hígítjuk,
majd hőkiegyenlítéssel (elkeverjük kevés forró levessel) a leveshez öntjük, és
kiforraljuk. A tojást felverjük, megsózzuk, majd simára keverjük 3 evőkanál
liszttel. Ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk ahhoz, hogy lágy, enyhén
szottyanó masszát kapjunk belőle. Teáskanál segítségével a levesbe csorgatjuk,
és addig főzzük, amíg a kis tésztadarabkák föl nem jönnek a leves felszínére.
Szükség szerint utánasózunk, ecettel vagy citromlével tetszés szerint
savanyítjuk, majd megszórjuk apróra vágott metélőhagymával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése