Kitűnő köret húsok mellé, de húsmentes feltétként is ehető valamilyen egyéb zöldség mellett. Vagy csak úgy - délutáni nasinak is megfelel... :)
Zsályás-mentás
grillezett padlizsán
Hozzávalók 4
személyre: 2 nagy, karcsú padlizsán, sok só, 1 marék menta- és zsályalevél
vegyesen, ½ dl olívaolaj; az öntethez: ½ citrom leve, ½ dl olívaolaj, só, kevés
aprított menta és zsálya.
Elkészítése: A padlizsánt
alaposan megmossuk, majd héjastól 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Mindegyik
szeletet alaposan besózzuk, és 20-30 percig állni hagyjuk. Ekkor folyó víz
alatt hirtelen átöblítjük, és amennyire tudjuk, kissé ki is nyomkodjuk. A zöld
fűszereket finomra aprítjuk, összekeverjük az olívaolajjal, ráöntjük a
padlizsánszeletekre, majd kézzel alaposan összeforgatjuk. Ha van időnk, állni
hagyjuk egy ideig. A padlizsánszeleteket fölforrósított grillrácson, mindkét
oldalukon megsütjük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és tálalás előtt
rálocsoljuk a padlizsánszeletekre. Az így elkészített padlizsán kitűnő
húsmentes előétel lehet, vagy bármilyen hús mellé jól illik köretnek, ha kissé
ki szeretnénk törni a krumpli-hús unalmas párosításából.
KT - 2015/9
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése