2016. február 7., vasárnap

"Nyuszi kedvence" saláta

Mi a nyuszi kedvence? Hát persze, hogy a sárgarépa, erdélyi nevén, a murok. Nos, megleptem magunkat egy óriás méretű murokkal. :P Nagylányom megkérdezte: ígéred, hogy egyetlen szem főtt murok sem lesz benne? Ígértem. De a végeredményre ő sem számított. :) A díszítés ötletét innen vettem, de a hozzávalóknál már a saját magam feje után mentem. Nagyon finom lett, etette magát. :)

"Nyuszi kedvence" saláta

Hozzávalók 4-5 személyre: 80 dkg főtt krumpli, 2 szál újhagyma, 1 kisebb piros kaliforniai paprika, 5 főtt tojás, 3-4 savanyú uborka, 15 dkg csirkesonka, 3 nagyobbacska sárgarépa; az öntethez: 1 egész tojás, 2 dl olaj, 1 teáskanál mustár, 2 dl tejföl, 2 dl joghurt, 2-3 evőkanál ecetes torma, 1 csokor petrezselyemzöl vagy kapor, só, citromlé, kevés cukor, bors.

Elkészítése: Elkészítjük az öntetet: a tojásból, az olajból és a mustárból botmixerrel 30 másodperc alatt majonézt keverünk, majd fellazítjuk a tejföllel meg a joghurttal, illetve sóval, citromlével és cukorral ízesítjük. A krumplit meghámozzuk, lereszeljük a nagylyukú reszelőn, hozzáadjuk a finomra aprított újhagymát zöldjével együtt, majd annyi tartármártást keverünk hozzá, amennyitől jól összeáll, krémes lesz. Sóval és borssal ízesítjük még. A paprikát, a sonkát, azuborkát meg a tojásfehérjét kis kockákra vágjuk, a tojássárgáját kiszedjük és félretesszük. A sárgarépát finomra reszeljük. A maradék öntetbe belekeverjük az ecetes tormát. Egy nagyobb tálra ráhalmozzuk a krumplit, és sárgarépa alakúra formázzuk. Erre rétegesen ráhalmozzuk a paprikát, majd a tojásfehérjét, az uborkát, a szétmorzsolt tojássárgáját, és végül a sonkát. A rétegeket közben meg-meg locsoljukaz öntettel. Végül bevonjuk a lereszelt sárgarépával, tenyerünkkel óvatosan egy kicsit le is nyomkodjuk, majd szár gyanánt egy kis csokorka zöldet illesztünk mellé.

Tipp: Torma helyett natúran is hagyhatjuk a mártást, vagy ízesíthetjük fokhagymával, illetve bármivel, ami tetszik nekünk.

HÚSV. - 2016.



3 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű ez az óriás répa :-) És milyen finom lehet!
Milyen érdekes, nemrég volt karácsony, és már nemsokára itt a húsvét is :-) Nagyon gyorsan múlnak a napok....

sedith írta...

Köszönöm,Katalin, bizony-bizony, rohan az idő...

Ani írta...

Nagyszerűen néz ki!

Related Posts with Thumbnails

2016. február 7., vasárnap

"Nyuszi kedvence" saláta

Mi a nyuszi kedvence? Hát persze, hogy a sárgarépa, erdélyi nevén, a murok. Nos, megleptem magunkat egy óriás méretű murokkal. :P Nagylányom megkérdezte: ígéred, hogy egyetlen szem főtt murok sem lesz benne? Ígértem. De a végeredményre ő sem számított. :) A díszítés ötletét innen vettem, de a hozzávalóknál már a saját magam feje után mentem. Nagyon finom lett, etette magát. :)

"Nyuszi kedvence" saláta

Hozzávalók 4-5 személyre: 80 dkg főtt krumpli, 2 szál újhagyma, 1 kisebb piros kaliforniai paprika, 5 főtt tojás, 3-4 savanyú uborka, 15 dkg csirkesonka, 3 nagyobbacska sárgarépa; az öntethez: 1 egész tojás, 2 dl olaj, 1 teáskanál mustár, 2 dl tejföl, 2 dl joghurt, 2-3 evőkanál ecetes torma, 1 csokor petrezselyemzöl vagy kapor, só, citromlé, kevés cukor, bors.

Elkészítése: Elkészítjük az öntetet: a tojásból, az olajból és a mustárból botmixerrel 30 másodperc alatt majonézt keverünk, majd fellazítjuk a tejföllel meg a joghurttal, illetve sóval, citromlével és cukorral ízesítjük. A krumplit meghámozzuk, lereszeljük a nagylyukú reszelőn, hozzáadjuk a finomra aprított újhagymát zöldjével együtt, majd annyi tartármártást keverünk hozzá, amennyitől jól összeáll, krémes lesz. Sóval és borssal ízesítjük még. A paprikát, a sonkát, azuborkát meg a tojásfehérjét kis kockákra vágjuk, a tojássárgáját kiszedjük és félretesszük. A sárgarépát finomra reszeljük. A maradék öntetbe belekeverjük az ecetes tormát. Egy nagyobb tálra ráhalmozzuk a krumplit, és sárgarépa alakúra formázzuk. Erre rétegesen ráhalmozzuk a paprikát, majd a tojásfehérjét, az uborkát, a szétmorzsolt tojássárgáját, és végül a sonkát. A rétegeket közben meg-meg locsoljukaz öntettel. Végül bevonjuk a lereszelt sárgarépával, tenyerünkkel óvatosan egy kicsit le is nyomkodjuk, majd szár gyanánt egy kis csokorka zöldet illesztünk mellé.

Tipp: Torma helyett natúran is hagyhatjuk a mártást, vagy ízesíthetjük fokhagymával, illetve bármivel, ami tetszik nekünk.

HÚSV. - 2016.



3 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű ez az óriás répa :-) És milyen finom lehet!
Milyen érdekes, nemrég volt karácsony, és már nemsokára itt a húsvét is :-) Nagyon gyorsan múlnak a napok....

sedith írta...

Köszönöm,Katalin, bizony-bizony, rohan az idő...

Ani írta...

Nagyszerűen néz ki!