Kicsit idejét múlt bejegyzés, húsvét előtt illett volna feltenni, de ha úgy vesszük, nálunk a következő hétvégén is húsvét lesz - más nemzetiségűeknek :) - úgyhogy talán mégis éppen aktuális. :) És úgyis jóval húsvét előtt készült, úgyhogy az aktualitása mindig érvényes. :)
Nyuszika répái,
azaz túrós-répás róló
Hozzávalók15-20 darabhoz: 40
dkg leveles tészta, 1 tojás; a töltelékhez: 30 dkg sós bivalytúró, 20 dkg
ricotta vagy mascarpone, 5-6 evőkanál johghurt vagy tejföl, 1 sárgarépa, 3 dkg friss torma vagy 3-4 cikk fokhagyma, só, cukor, ecet, bors, 2-3 evőkanál olívaolaj, petrezselyemlevelek.
Elkészítése: A
leveles tésztát szobahőn hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett felületen vékonyra
nyújtjuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és rátekerjük a rólósütő formákra úgy,
hogy a végeket a többi tészta alá fogjuk-hajtjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük,
lekenjük felvert tojással, és 220 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt
készre sütjük. Ha tormával szeretnénk ízesíteni, a tormát lereszeljük, és sós-ecetes-cukros vizet öntünk rá. A
túrót kikeverjük a ricottával meg a joghurttal, hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát meg a
levéből kivett tormát, tetszés szerint ízesítjük, majd beletöltjük a formáról
lehúzott, kihűlt tésztarólókba. Petrezselyemlevéllel díszítjük. Friss zöldséggel
kínáljuk.
Megjegyzés: Torma
helyett fokhagymával is ízesíthető tetszés szerint. A megkent rólókat magvakkal is megszórhatjuk.
KAL - 2017
KAL - 2017
“Morcovi” aperitiv
cu cremă de brânză
Ingrediente pentru
15-20 bucăţi: 400 g aluat foitaj, 1 ou, 300 g brânză de vacă, 200 g urdă sau
ricotta (sau mascarpone), 5-6 linguri smântână sau iaurt, 1 morcov, 2-3 căţei usturoi, 2-3
linguri ulei de măsline, sare, piper, verdeţuri.
Prepararea: Se lasă
aluatul la dezgheţat, după care se întinde puţin şi se taie de-a lungul fâşii
de cca. 1 deget lăţime. Se înfăşoară fâşiile pe conuri din metal în aşa fel,
încât capetele aluatului să nu se desfacă (se prind sub aluat). Se pun pe tava
tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou bătut şi se coc în cuptor la 220 grade
în 10-15 minute, sau pűnő ce devin aurii. Se lasă puţin să se răcorească, după care se scot de pe con. Se
amestecă brânza cu urda, smântâna, uleiul, morcovul ras şi usturoiul zdrobit (sau hrean în oţet),
se asezonează cu sare şi piper şi se umplu cu această compoziţie conurile
răcite complet. La capete se pun frunzuliţe din pătrunjel sau mărar. Se servesc
cu legume proaspete după plac.
Idee: Conurile unse
cu ou se pot presăra şi cu seminţe de susan sau in.
BA-2016/EX.PASTE
BA-2016/EX.PASTE
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése