Ígértem még egy disznóvágós receptet. Íme, itt van, hogy lehessen készülni rá. Nagyon finom. Másabb, mint a hagyományos disznófősajt, mégha teljesen hagyományos ízvilágú is.
Csülöksajt
Hozzávalók 2 darabhoz: 1
hátsó csülök bőrével együtt (1,5-2 kg), kb. 50 dkg sertésbőr, 1 kg sovány
lapocka vagy sertéscomb, 2 teáskanál szemes bors, 5 babérlevél, 2 ágacska
csombor, 2 evőkanál + további só, 30 dkg friss szalonna, 2 hagyma, 1 kisebb fej
fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1-2 dl
főzőlé, 2 db vastagbél.
Elkészítése: Az
alaposan lekapargatott, forró vízzel jól megmosott csülköt és bőrt főni tesszük
annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi. Mellédobjuk a szemes borsot, a
babérlevelet, a csombort meg a sót, és kis lángon, lehabozva kb. másfél órán át
főzzük. Ekkor beletesszük a lapocka- vagy combdarabot, és együtt is főzzük
addig, amíg a hús meg nem puhul. Végül a csülköt és a húst kiszedjük a
főzőléből, hagyjuk kissé hűlni, majd kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát
nagyon kis kockákra vágjuk, a hagymát lereszeljük, a fokhagymát pedig
összezúzzuk. A hagymát meg a fokhagymát elkeverjük a pirospaprikával meg a borssal,
hozzáöntünk 1-1,5 dl-nyit a húsok főzőlevéből, és
elkeverjük. A tálba tett húskockákhoz hozzáadjuk a szalonnát meg a fűszeres
keveréket, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges,
még adhatunk hozzá keveset a főzőléből; akkor jó, ha a húsdarabokat jól bevonja
a fűszeres keverék. A masszát a megmosott vastagbélbe töltjük, a beleknek
mindkét végét elkötjük, majd a csülök főzőlevében kb. 1 órán át abáljuk. Végül
kiszedjük, hagyjuk kihűlni-megdermedni, és tetszés szerint frissen vagy gyengén
megfüstölve fogyasztjuk.
Megjegyzés:
Igyekezzünk úgy tölteni a beleket, hogy megtöltsünk minden kicsi bugyrot,
különben nem lesznek szépek a szeletek. A beleket nem jó túl keményre sem
tölteni, mert akkor abálás közben könnyen kiszakadhatnak. A bőrre azért van
szükség a főzésnél, hogy a lé jó kocsonyássá váljon, tudja összefogni a sajtot.
ADV&KAR - 2016
ADV&KAR - 2016
1 megjegyzés:
Hű de guszta!
Megjegyzés küldése