Csirkehússal rakott
tészta (Lasagna)
Hozzávalók 4-5
személyre: 1 kg kicsontozott csirkemell, 5 dkg aszalt paradicsom, 10-15 dkg
fagyasztott sóska vagy spenót, kb. 12 tésztalap (lasagnalap), 25 dkg sajt, 5
dkg parmezán; a szószhoz: 2 hagyma, 1 fej fokhagyma, 25 dkg ricotta (vagy
orda), 4 dl tejszín, 2 dl hígabb joghurt, 10 dkg sajt, só, bors, 1-2 teáskanál
morzsolt bazsalikom, olaj.
Elkészítése: Az
aszalt paradicsomot beáztatjuk kevés langyos vízbe, a sóskát vagy a spenótot
kiolvasztjuk, a sajtokat külön-külön lereszeljük A csirkemellet vékonyan
felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk. Kevés felforrósított
olajon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk, tányérra szedjük, és
félretesszük. A szószhoz a felaprított hagymát és fokhagymát kevés olajon
megdinszteljük, majd hozzáadjuk a ricottát, elkeverjük, és felöntjük a
tejszínnel meg a joghurttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szárított
bazsalikommal ízesítjük, és a mártást jól kiforraljuk. Ha szükséges, tejjel
vagy vízzel hígítjuk tovább. Legvégül belekeverjük a 10 dkg sajtot is. A
tésztalapokat sós vízben előfőzzük, majd kiszedjük és félretesszük vigyázva,
hogy ne ragadjanak össze. A leszűrt paradicsomot kis kockákra vágjuk, a
kiolvadt zöldet pedig összedaraboljuk. Egy méretben megfelelő szögletes hőálló
tálat megkenünk kevés olajjal, és elkenünk az alján 2-3 evőkanál szószt. Egymás
mellé szorosan lerakunk 4 tésztalapot, megkenjük jócskán krémmel, kirakjuk sült
csirkeszeletekkel, majd megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, és eloszlatjuk
rajta a darabolt paradicsomot. Ismét egy tésztaréteg következik, majd szósz,
hús, sajt, illetve a szétoszlatott sóska vagy spenót. Befedjük a többi
tésztával, megkenjük a maradék szósszal, rászórjuk a maradék reszelt sajtot meg
a parmezánt, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, vagy amíg
a teteje szép aranysárgára nem sül.
KT - 2017/2
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése