A póréhagyma nagy sztár tőlünk délre, azaz Romániának az Olténia nevű régiójában. Éppen ezért eléggé elterjedt alapanyag az erdélyi románok konyháján, és természetesen, most már nem is csak a románokén. Az alábbi recept megtalálható Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében, bár én egy kissé módosítottam az arányokon. Pl. 3-4 póréhagymát ír a szerző. Nos, valószínű, hogy akkoriban nem voltak olyan óriásiak a pórék , mint amilyeneket manapság vásárolni lehet. Ha valaki saját kertjében termeszti, sokkal kisebbek lesznek, ez saját tapasztalat. A mieink is max. hüvelykujjnyi vastagságra nőttek meg. És mondhatom, az az egy póré is, amit felhasználtam a leveshez, bőven elég volt. A palacsinta sajttal való megszórását is én adtam hozzá a recepthez, de így sokkal finomabb volt.
Póréhagymaleves
palacsintacsíkokkal
Hozzávalók 4-5
személyre: 2-3 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2-3 zellerszár vagy 1
kicsike zellergumó, 4-5 közepes krumpli, 1 nagy póréhagyma, 2 liter húsleves,
petrezselyemzöld, só; a palacsintához: 1
tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, só, 1-2 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 2
evőkanál olaj, víz.
Elkészítése: A húslevest
felforraljuk, majd rendre beletesszük a kockára vágott zöldségeket. A krumplit
akkor adjuk a leveshez, amikor a többi zöldség már félpuhára főtt, és további
kb. 10 percig főzzük. Ha szükséges, akkor hígítjuk további húslevessel vagy
vízzel. Amikor a zöldségek megpuhultak, utánasózunk, megszórjuk
petrezselyemzölddel és tálaljuk az addigra elkészített palacsintacsíkokkal. A
palacsintához a tojást simára keverjük a liszttel meg a tejjel, majd hozzáadjuk
a sót, a petrezselyemzöldet meg az olajat, és vízzel hígítjuk a megfelelő sűrűségűre.
Forró serpenyőben 6-8 hígpalacsintát sütünk belőle, amiket azon forrón
feltekerünk, és tálaláskor csíkokra vágva tesszük mindenki tányérjába.
Tipp: Ha
szeretnénk, a forró palacsintákat megszórhatjuk kevés reszelt sajttal, mielőtt
feltekernénk.
Megjegyzés: Ha a
leves elkészítéséhez nincs húslevesünk, vízzel is készíthetjük, és ha van, házi
ételízesítőt teszünk bele. A végén, amikor a leves már elkészült, 1-2
evőkanálnyi olajat vagy 1 teáskanálnyi vajat adunk a forró leveshez.
EK - 2017/2
BA - 2017/9
EK - 2017/2
BA - 2017/9
Supă de praz cu clătite
Ingrediente pentru 4-5 persoane: 2-3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 2-3
tije de ţelină sau 1 ţelină mică, 4-5 cartofi, 1 praz, 2 litri supă de carne,
pătrunjel verde, sare;
pentru clătite: 1 ou, 150 g făină, 200 ml lapte, sare, 1-2 linguri
pătrunjel verde mărunţit, 2 linguri ulei, apă.
Prepararea: Se pune la fiert supa de carne, şi se adaugă pe rând prazul
tăiat subţire şi morcovul, pătrunjelul şi ţelina tăiate cubuleţe. Cartofii se
adaugă doar când restul legumelor e pe jumătate fiert şi se mai fierbe cca. 10
minute. Dacă e nevoie se mai completează cu supă sau apă şi se dă în clocot.
Când legumele s-au înmuiat, se potriveşte de sare, se presară pătrunjelul şi se
serveşte cu clătitele pregătite între timp. Pentru clătite se freacă bine oul
cu făina şi cu laptele, se adaugă sarea, uleiul şi pătrunjelul şi se subţiază
cu apă până la consistenţa necesară. Într-o tigaie încinsă se coc clătite
subţiri, se rulează numaidecât, se taie rondele şi se adaugă în farfurii.
Idee: Clătitele fierbinţi se pot presăra cu caşcaval răzuit înainte de
rulare.
Observaţie: Dacă nu avem supă de carne pentru prepararea acestei supe, se
poate pregăti şi cu apă şi „vegeta” de casă (legume sărate, uscate şi măcinate).
În acest caz, când supa este gata, se adaugă 1-2 linguri ulei sau 1 linguriţă
de unt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése