2017. június 21., szerda

Mentás egresdzsem

Mint ígértem, a következő bejegyzésem a tavalyi isteni egresdzsemem receptje lesz. Főzzétek, egyétek jókedvvel! :) 


Mentás egresdzsem

Hozzávalók: 2 kg egres, 30-50 dkg cukor, friss menta, kevés citromlé.

Elkészítése: Az egresnek letépjük szárát és bajszát, majd több vízben alaposan megmossuk. Tiszta, ép zománcú edénybe tesszük, aláöntünk kevés vizet, rálocsolunk 2-3 evőkanál citromlevet (csak, hogy megtartsa a színét), majd néha megkavarva elkezdjük főzni. Amikor az egresszemek szétpattannak, illetve kezdenek szétmenni (néhány perc), hozzáadjuk a cukrot meg a jól megmosott mentaágacskákat, és kavargatva kb. 10 főzzük, vagy addig, amíg a dzsem kezd besűrűsödni. A mentaágakat eltávolítjuk, csírátlanított száraz üvegekbe töltjük, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.


Megjegyzés: Ha szeretnénk, az egrest teszőleges arányban kockára vágott almával is vegyíthetjük. 

FF - 2017/6

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. június 21., szerda

Mentás egresdzsem

Mint ígértem, a következő bejegyzésem a tavalyi isteni egresdzsemem receptje lesz. Főzzétek, egyétek jókedvvel! :) 


Mentás egresdzsem

Hozzávalók: 2 kg egres, 30-50 dkg cukor, friss menta, kevés citromlé.

Elkészítése: Az egresnek letépjük szárát és bajszát, majd több vízben alaposan megmossuk. Tiszta, ép zománcú edénybe tesszük, aláöntünk kevés vizet, rálocsolunk 2-3 evőkanál citromlevet (csak, hogy megtartsa a színét), majd néha megkavarva elkezdjük főzni. Amikor az egresszemek szétpattannak, illetve kezdenek szétmenni (néhány perc), hozzáadjuk a cukrot meg a jól megmosott mentaágacskákat, és kavargatva kb. 10 főzzük, vagy addig, amíg a dzsem kezd besűrűsödni. A mentaágakat eltávolítjuk, csírátlanított száraz üvegekbe töltjük, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.


Megjegyzés: Ha szeretnénk, az egrest teszőleges arányban kockára vágott almával is vegyíthetjük. 

FF - 2017/6

Nincsenek megjegyzések: