Ez a recept is a Lányok, asszonyok szakácskönyve alapján készült. Isteni. Bármilyen más gyümölccsel is működik.
Körtelepény
Hozzávalók a
tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 citrom reszelt
héja, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 csipet só;
továbbá: 1 kg (5-6 db) érett
körte, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, ½ mokkáskanálnyi őrölt ánizs
vagy csillagánizs, 6-7 evőkanál kekszmorzsa, citromlé.
Elkészítése: A lisztet elvegyítjük a sóval, a sütőporral,
a porcukorral meg a citromhéjjal, majd morzsásra dolgozzuk a hideg vajjal.
Végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal a tésztát
összeállítjuk. Hidegben pihentetjük legalább 10 percig, majd kettéosztjuk,
egyik felét kinyújtjuk, és vajjal kikent, kb. 22*35 cm-es tepsibe terítjük.180
fokos sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük. A körtét meghámozzuk,
citromleves vízbe tesszük, majd kettévágjuk, csumáját eltávolítjuk, és 2-3 mm
vastagon felszeleteljük. Hagyjuk jól lecsepegni. Az elősütött lapot megszórjuk
a fele kekszmorzsával, ráterítjuk a körtét, egyenletesen eloszlatjuk, majd
rászórjuk a fahéjjal és ánizzsal összekevert cukrot. Megszórjuk a maradék
kekszmorzsával, és beterítjük a másik kinyújtott lappal. Vékonyan lekenjük
tojásfehérjével, és 180 fokos sütőben
20-25 perc alatt megsütjük, vagy addig hagyjuk a sütőben, míg a felső
lap szép aranysárga színű nem lesz. Kivesszük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd
kevés porcukorral megszórva kínáljuk.
EK - 2017/9
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése