A születésnapomon ettük ezt a finom ételt, mint a virágokból látszik, nem éppen mostanában volt. :D
Süllőszeletek
pirított zöldségekkel
Hozzávalók 4
személyre: 4 szép nagy süllőfilé (tenyérnyinél nagyobbak), só, bors, liszt,
kevés olaj;
a körethez: 4-5
közepes sárgarépa, 1 csokor újhagyma vagy 2 vöröshagyma, 1 piros húsú paprika,
2 kisebb cukkini, 5-6 cikk fokhagyma, 2-3 cm-nyi friss gyömbér, 2-2 evőkanál
szójaszósz, halszósz és citromlé, 5-6 evőkanál olívaolaj, kevés méz, szezámmag;
a tálaláshoz:
valamilyen pesztó.
Elkészítése: A
zöldségeket előkészítjük, amit szükséges, meghámozunk, és megmossuk. A
sárgarépát vékonyra reszeljük, az újhagymát felkarikázzuk, a paprikát vékony
csíkokra vágjuk, a cukkinit pedig vékonyra gyaluljuk, a fokhagymát és a
gyömbért finomra reszeljük. A halfilét sózzuk-borsozzuk, megforgatjuk lisztben,
és forró olajban mindkét oldalán aranysárgára sütjük. A sütési idő függ a filék
vastagságától, ujjnyi vastag szeleteket max. 1-2 percig érdemes sütni oldalanként,
ennél vastagabbakat 2-3 percig. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk kia ahalat. Egy nagy serpenyőben (vagy wokban) felforrósítjuk
az olívaolajat, megfuttatjuk rajta a fokhagymát és a gyömbért, majd azonnal
rádobjuk az újhagymát. 1 percnyi pirítás után következik a sárgarépa, 2 perc
után a cukkini, és újabb két perc után a paprikát is a serpenyőbe tesszük. A
zöldségeket nagy lángon pirítjuk, és közben folyamatosan kavargatjuk, hogy
egyenletesen puhuljanak. A paprikával is kb. 2 percig pirítjuk még, majd
hozzáöntjük a szószokat meg a citromlevet, kevés mézzel édesítjük, és addig
hagyjuk tovább a lángon, amíg jól összeforgattuk, és a szósz átjárta a
zöldségeket. Az időközben elkészült hallal kínáljuk szezámmaggal megszórva.
Megjegyzés: Attól
kezdve, hogy a zöldségeket előkészítettük, nagyon hamar elkészül az étel. Ha
van egy jó konyhai robotunk, akkor a zöldségek szalatelése-reszelése-gyalulása
is pillanatok alatt megtörténhezót, így ez a fogás igazán kevés időbefektetést
igényel.
EK - 2017/8.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése