2017. szeptember 15., péntek

Erdélyi málé

Egy hagyományos, már-már elfeledett sütemény.


Erdélyi málé

Hozzávalók: 1,25 liter tej, 10 dkg cukor, 2 csipet só, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 30-35 dkg kukoricaliszt (finom szemcséjű kukoricadara), 2 tasak vaníliás cukor; továbbá: vaj, liszt, porcukor.


Elkészítése: Egy tálba öntjük a jól meglangyosított tejet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a vajat és a felvert tojást, majd belekeverjük a sütőporral elvegyített kukoricalisztet. Állni hagyjuk kb. 1 órát, miközben néha átkavarjuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt, vajjal jól megkent és liszttel megszórt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben – de ha túlságosan pirulna, kissé csökkentve a hőt – 45-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb. Kínálhatjuk önmagában, ízesített tejföllel, vagy valamilyen finom, savanykás lekvárral. 

Megjegyzés: Tej helyett hígabb joghurttal vagy aludttejjel is készíthető.

KT - 2017/9
BA - 2018/3


6 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm szépen!

Filona írta...

Az adag nem lehet jó. 1,25 lt tej? A tej kivált a süti tetejére.

sedith írta...

Kedves Filona, jó az adag, olyannak kell lennie, mert sülés közben a kukorica mind felszívja a tejes folyadékot. Az igaz,hogy a teteje krémesebb szokott maradni, mint az alja, de rájöttem, hogy sütés közben egyszer fel kell kavarni, hogy egyenletesebben oszoljon el a folyadék.
Sajnálom, hogy csak most vettem észre a hozzászólást (mint látszik, már nem írom a blogot), de remélem, mégis jó lett végül az eredmény. :) Minden jót kívánok.

Unknown írta...

Azt szeretném kérdezni hogy tej helyett mennyi joghurtot kell beletenni mert régebb azzal sütötte nagymamám úgymond savanyú tejjel.

sedith írta...

Kedves Névtelen! Ha jó híg a joghurt/savanyú tej, akkor majdnem ugyanannyit, mint tejből. Ha sűrű, akkor kevesebb kell, de hígítani kel további tejjel vagy vízzel.

Névtelen írta...

Az amerikai cornbread egy csésze folyékony yoghurt-al, két tojással, sütőporral, mézzel, cukorral és fél csésze vajjal készül amit 1 csésze fehélliszttel és 1 csésze kukuricaliszttel keverünk össze.

Related Posts with Thumbnails

2017. szeptember 15., péntek

Erdélyi málé

Egy hagyományos, már-már elfeledett sütemény.


Erdélyi málé

Hozzávalók: 1,25 liter tej, 10 dkg cukor, 2 csipet só, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 30-35 dkg kukoricaliszt (finom szemcséjű kukoricadara), 2 tasak vaníliás cukor; továbbá: vaj, liszt, porcukor.


Elkészítése: Egy tálba öntjük a jól meglangyosított tejet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a vajat és a felvert tojást, majd belekeverjük a sütőporral elvegyített kukoricalisztet. Állni hagyjuk kb. 1 órát, miközben néha átkavarjuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt, vajjal jól megkent és liszttel megszórt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben – de ha túlságosan pirulna, kissé csökkentve a hőt – 45-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb. Kínálhatjuk önmagában, ízesített tejföllel, vagy valamilyen finom, savanykás lekvárral. 

Megjegyzés: Tej helyett hígabb joghurttal vagy aludttejjel is készíthető.

KT - 2017/9
BA - 2018/3


6 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm szépen!

Filona írta...

Az adag nem lehet jó. 1,25 lt tej? A tej kivált a süti tetejére.

sedith írta...

Kedves Filona, jó az adag, olyannak kell lennie, mert sülés közben a kukorica mind felszívja a tejes folyadékot. Az igaz,hogy a teteje krémesebb szokott maradni, mint az alja, de rájöttem, hogy sütés közben egyszer fel kell kavarni, hogy egyenletesebben oszoljon el a folyadék.
Sajnálom, hogy csak most vettem észre a hozzászólást (mint látszik, már nem írom a blogot), de remélem, mégis jó lett végül az eredmény. :) Minden jót kívánok.

Unknown írta...

Azt szeretném kérdezni hogy tej helyett mennyi joghurtot kell beletenni mert régebb azzal sütötte nagymamám úgymond savanyú tejjel.

sedith írta...

Kedves Névtelen! Ha jó híg a joghurt/savanyú tej, akkor majdnem ugyanannyit, mint tejből. Ha sűrű, akkor kevesebb kell, de hígítani kel további tejjel vagy vízzel.

Névtelen írta...

Az amerikai cornbread egy csésze folyékony yoghurt-al, két tojással, sütőporral, mézzel, cukorral és fél csésze vajjal készül amit 1 csésze fehélliszttel és 1 csésze kukuricaliszttel keverünk össze.