Ez a receptem a tavalyi téli Évszakok izeiben jelent meg. Csodálkozom, hogy eddig kimaradt a blogról. Nagyon finom süti, ám, ha valakinek számítanak a kalóriák, ne éppen ezt készítse... :) A süti igazából tavaly húsvétra kszült, és csak ilyen tavaszias dekoráció került a képre. :)
Karamelles-diós
sütemény
Hozzávalók a
lapokhoz: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 9 evőkanál víz, 12 evőkanál őrölt dió, 6
evőkanál liszt, 3 evőkanál kakaópor, só;
a karamellhez: 30
dkg cukor, 0,5 dl tej;
a krémhez: 2 egész
tojás, 4 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 5 dl
tej, 20 dkg zsíros vaj;
a tetejére: 3
tojásfehérje, 3 evőkanál cukor;
a grillázshoz: 3
evőkanál cukor, ½ teáskanál fahéj, 1-1 késhegynyi szerecsendió és kardamom, 10
dkg dióbél.
Elkészítése: A
lapok hozzávalóiból 3 darab háromtojásos piskótát sütünk arányosan elosztva a
hozzávalókat. Mindegyik laphoz a tojásfehérjét keményre verjük a sóval, a
vízzel meg a cukorral, majd beleforgatjuk a dióval és kakaóporral elvegyített
lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc
alatt megsütjük. Ezután a 30 dkg cukrot világosra karamellizáljuk, óvatosan
ráöntjük a tejet, hagyjuk felforrni, elkavarjuk, egyenlően elosztva rákenjük a
3 piskótalapra, és hagyjuk megdermedni. A krémhez a tojásból, a cukorból, a
pudingporból, a lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk. Miután kihűlt,
összekeverjük a felhabosított vajjal, és betöltjük a három lap közé úgy, hogy a
harmadik lapot karamelles oldalával lefele fordítjuk. Kissé lenyomkodjuk és
hidegbe tesszük. A tetejére a tojásfehérjéből meg a cukorból gőz fölött habot
verünk, és rákenjük a süteményre. A grillázshoz a cukrot világosra
karamellizáljuk, beleszórjuk a fűszereket, elkavarjuk, majd beletesszük a diót
is. Sütőpapíros deszkára borítjuk, amennyire lehet elsimítjuk, majd hagyjuk
megdermedni. Végül a grillázst darabosra törjük, és a sütemény tetejére
szórjuk. Nagyobb kockákra vágva kínáljuk.
ÉÍ - 2018/TÉL
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése