Ha minden igaz, amit egy néhány héttel ezelőtt megjelent román nyelvű cikk ír, a brassói húsos palacsintának csak annyi köze van Brassóhoz, hogy valamikor a nyolcvanas évek derekán élt Bukarestben egy brassói származású ember, aki a vendéglőjében valami ízetlen, hússal töltött palacsintát is árult, amit szülővárosáról nevezett el. És egy akkori vásárhelyi diák, aki sokszor rendelte az említett gasztronómiai förtelmet ára és laktatóssága miatt, egyszercsak ott állt a kisült palacsintákkal és a darált csirkehússal szemben, és elkezdett játszadozni: addig kísérletezett, amíg az eredménynel elégedett volt. A receptet megtartotta, és amikor 1998-ban, Marosvásárhelyen megnyitotta a Leo éttermet, a fogást felvette a menübe. A "Braşovene", ahogy románul hívják, azóta is a vendégek egyik kedvence.
Évekkel ezelőtt a húgommal beültünk a Leóba, és hosszas tanácskozás után rendeltünk egy-egy adag brasovene-t. Nem tudtuk, mire számítsunk, addig egyikünk sem evett húsos palacsintát. De miután megkóstoltuk, alig bírtuk abbahagyni az evést, és bár eléggé jól lehetett lakni a 2 darabbal, ami az adagot képezte, szívesen ettünk volna még legalább egyet.:D Ahogy elhagytuk az éttermet, megfogadtam, hogy hamarosan el fogom én is készíteni, és megtárgyaltuk, kb. hoygan is készülhetett, mi kerülhetett bele.
Nos, bármennyire is hihetetlen, az a bizonyos 'hamarosan' ezen a héten következett be, holott akkoriban a húgom még jócskán középiskolás volt, úgyhogy nem tavaly-tavalyelőtt kóstoltuk először! Hogy a Leóban hogyan készül, nem tudom, tulajdonosa a cikkben sem árulta el (természetesen), a receptet, de hogy finomra sikerült, az tény. Úgy adódott, hogy húgomék is éppen itt voltak vacsorára, sógoromnak és férjemnek is nagyon ízlett, úgyhogy a receptet megtartom, azzal a reménnyel, hogy nem 5-6 év múlva fog legközelebb készülni.:D
Brassói húsos palacsinta
Hozzávalók
a palacsintához: 2 tojás, 25 dkg liszt, csipet só, 3 dl tej, kb. 2 dl (ásvány)víz;
a töltelékhez: 30 dkg darált csirkehús, 10 dkg friss vagy fagyasztott gomba, 0,5 póréhagyma zöldjével együtt, 3-4 evőkanál paradicsomlé, 1 teáskanál szárított, morzsolt csombor, fél csokor aprított petrezselyemzöld, 1 tojás, só, bors, kevés olaj.
a panírozáshoz, sütéshez: 4 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj
a tálaláshoz: tejföl
Elkészítése: a palacsinta hozzávalóit sima masszává kavarjuk és forró serpenyőben palacsintákat sütünk. Hagyjuk kihűlni.
A póréhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst és állandóan kavargatva addig sütjük nagy lángon, amíg a hús szétmállik és kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a csombort, felöntjük 1 dl vízzel, és néha kavargatva addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a paradicsomlevet és a petrezselyemzöldet és hagyjuk egyet-kettőt rottyanni. Utánafűszerezünk, félrevesszük a tűzről, és elkavarjuk benne a nyers tojást. A palacsintákat megtöltjük egy-egy púpozott evőkanálnyi töltelékkel (a tölteléket szétkenjük a palacsinta közepén, két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük), lisztbe, felvert tojásba és prézlibe forgatjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Rézsótosan kettévágva, tejföllel tálaljuk. Hogy kiadósabb legyen, mi egy gazdag salátát is készítettünk mellé fejes salátából, spenótból, újhagymából, zellerszárból, sárgarépából, uborkából és paradicsomból, amit egyszerűen csak kevés sóval, balzsamecettel és olívaolajjal locsoltunk meg.
Bár a palacsinta nem húsnapi étel, én azért ezt a fogást megettem húsnapon, azt mondván, hogy a palacsinta most helyettesíti a szeletnyi kenyeret. :)
KAL - 2012
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2011. május 7., szombat
Braşovene, avagy Brassói húsos palacsinta
Ha minden igaz, amit egy néhány héttel ezelőtt megjelent román nyelvű cikk ír, a brassói húsos palacsintának csak annyi köze van Brassóhoz, hogy valamikor a nyolcvanas évek derekán élt Bukarestben egy brassói származású ember, aki a vendéglőjében valami ízetlen, hússal töltött palacsintát is árult, amit szülővárosáról nevezett el. És egy akkori vásárhelyi diák, aki sokszor rendelte az említett gasztronómiai förtelmet ára és laktatóssága miatt, egyszercsak ott állt a kisült palacsintákkal és a darált csirkehússal szemben, és elkezdett játszadozni: addig kísérletezett, amíg az eredménynel elégedett volt. A receptet megtartotta, és amikor 1998-ban, Marosvásárhelyen megnyitotta a Leo éttermet, a fogást felvette a menübe. A "Braşovene", ahogy románul hívják, azóta is a vendégek egyik kedvence.
Évekkel ezelőtt a húgommal beültünk a Leóba, és hosszas tanácskozás után rendeltünk egy-egy adag brasovene-t. Nem tudtuk, mire számítsunk, addig egyikünk sem evett húsos palacsintát. De miután megkóstoltuk, alig bírtuk abbahagyni az evést, és bár eléggé jól lehetett lakni a 2 darabbal, ami az adagot képezte, szívesen ettünk volna még legalább egyet.:D Ahogy elhagytuk az éttermet, megfogadtam, hogy hamarosan el fogom én is készíteni, és megtárgyaltuk, kb. hoygan is készülhetett, mi kerülhetett bele.
Nos, bármennyire is hihetetlen, az a bizonyos 'hamarosan' ezen a héten következett be, holott akkoriban a húgom még jócskán középiskolás volt, úgyhogy nem tavaly-tavalyelőtt kóstoltuk először! Hogy a Leóban hogyan készül, nem tudom, tulajdonosa a cikkben sem árulta el (természetesen), a receptet, de hogy finomra sikerült, az tény. Úgy adódott, hogy húgomék is éppen itt voltak vacsorára, sógoromnak és férjemnek is nagyon ízlett, úgyhogy a receptet megtartom, azzal a reménnyel, hogy nem 5-6 év múlva fog legközelebb készülni.:D
Brassói húsos palacsinta
Hozzávalók
a palacsintához: 2 tojás, 25 dkg liszt, csipet só, 3 dl tej, kb. 2 dl (ásvány)víz;
a töltelékhez: 30 dkg darált csirkehús, 10 dkg friss vagy fagyasztott gomba, 0,5 póréhagyma zöldjével együtt, 3-4 evőkanál paradicsomlé, 1 teáskanál szárított, morzsolt csombor, fél csokor aprított petrezselyemzöld, 1 tojás, só, bors, kevés olaj.
a panírozáshoz, sütéshez: 4 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj
a tálaláshoz: tejföl
Elkészítése: a palacsinta hozzávalóit sima masszává kavarjuk és forró serpenyőben palacsintákat sütünk. Hagyjuk kihűlni.
A póréhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst és állandóan kavargatva addig sütjük nagy lángon, amíg a hús szétmállik és kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a csombort, felöntjük 1 dl vízzel, és néha kavargatva addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a paradicsomlevet és a petrezselyemzöldet és hagyjuk egyet-kettőt rottyanni. Utánafűszerezünk, félrevesszük a tűzről, és elkavarjuk benne a nyers tojást. A palacsintákat megtöltjük egy-egy púpozott evőkanálnyi töltelékkel (a tölteléket szétkenjük a palacsinta közepén, két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük), lisztbe, felvert tojásba és prézlibe forgatjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Rézsótosan kettévágva, tejföllel tálaljuk. Hogy kiadósabb legyen, mi egy gazdag salátát is készítettünk mellé fejes salátából, spenótból, újhagymából, zellerszárból, sárgarépából, uborkából és paradicsomból, amit egyszerűen csak kevés sóval, balzsamecettel és olívaolajjal locsoltunk meg.
Bár a palacsinta nem húsnapi étel, én azért ezt a fogást megettem húsnapon, azt mondván, hogy a palacsinta most helyettesíti a szeletnyi kenyeret. :)
KAL - 2012
Évekkel ezelőtt a húgommal beültünk a Leóba, és hosszas tanácskozás után rendeltünk egy-egy adag brasovene-t. Nem tudtuk, mire számítsunk, addig egyikünk sem evett húsos palacsintát. De miután megkóstoltuk, alig bírtuk abbahagyni az evést, és bár eléggé jól lehetett lakni a 2 darabbal, ami az adagot képezte, szívesen ettünk volna még legalább egyet.:D Ahogy elhagytuk az éttermet, megfogadtam, hogy hamarosan el fogom én is készíteni, és megtárgyaltuk, kb. hoygan is készülhetett, mi kerülhetett bele.
Nos, bármennyire is hihetetlen, az a bizonyos 'hamarosan' ezen a héten következett be, holott akkoriban a húgom még jócskán középiskolás volt, úgyhogy nem tavaly-tavalyelőtt kóstoltuk először! Hogy a Leóban hogyan készül, nem tudom, tulajdonosa a cikkben sem árulta el (természetesen), a receptet, de hogy finomra sikerült, az tény. Úgy adódott, hogy húgomék is éppen itt voltak vacsorára, sógoromnak és férjemnek is nagyon ízlett, úgyhogy a receptet megtartom, azzal a reménnyel, hogy nem 5-6 év múlva fog legközelebb készülni.:D
Brassói húsos palacsinta
Hozzávalók
a palacsintához: 2 tojás, 25 dkg liszt, csipet só, 3 dl tej, kb. 2 dl (ásvány)víz;
a töltelékhez: 30 dkg darált csirkehús, 10 dkg friss vagy fagyasztott gomba, 0,5 póréhagyma zöldjével együtt, 3-4 evőkanál paradicsomlé, 1 teáskanál szárított, morzsolt csombor, fél csokor aprított petrezselyemzöld, 1 tojás, só, bors, kevés olaj.
a panírozáshoz, sütéshez: 4 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj
a tálaláshoz: tejföl
Elkészítése: a palacsinta hozzávalóit sima masszává kavarjuk és forró serpenyőben palacsintákat sütünk. Hagyjuk kihűlni.
A póréhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst és állandóan kavargatva addig sütjük nagy lángon, amíg a hús szétmállik és kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a csombort, felöntjük 1 dl vízzel, és néha kavargatva addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a paradicsomlevet és a petrezselyemzöldet és hagyjuk egyet-kettőt rottyanni. Utánafűszerezünk, félrevesszük a tűzről, és elkavarjuk benne a nyers tojást. A palacsintákat megtöltjük egy-egy púpozott evőkanálnyi töltelékkel (a tölteléket szétkenjük a palacsinta közepén, két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük), lisztbe, felvert tojásba és prézlibe forgatjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Rézsótosan kettévágva, tejföllel tálaljuk. Hogy kiadósabb legyen, mi egy gazdag salátát is készítettünk mellé fejes salátából, spenótból, újhagymából, zellerszárból, sárgarépából, uborkából és paradicsomból, amit egyszerűen csak kevés sóval, balzsamecettel és olívaolajjal locsoltunk meg.
Bár a palacsinta nem húsnapi étel, én azért ezt a fogást megettem húsnapon, azt mondván, hogy a palacsinta most helyettesíti a szeletnyi kenyeret. :)
KAL - 2012
5 megjegyzés:
- Bianka írta...
-
Fenséges, csodásan néz ki
- 2011. május 8. 11:20
- egycsipet írta...
-
Tetszik, bár azt hiszem, a panírozására nem vállalkoznék! :))
- 2011. május 8. 13:45
- Éva írta...
-
Nagyon jól néz ki, guszta!
- 2011. május 8. 16:17
- Cecilia írta...
-
Nagyon guszta! Biztos ki fogom próbálni, részben hasonlít a palacsintás virslihez amit szoktam készíteni, azt is imádjuk. Sok jó receptet találtam nállad, örülök, hogy rád találtam!
Jó sütést, főzést a továbbiakban is! - 2011. május 8. 18:40
- Unknown írta...
-
Most készittem én a palacsinta közepében egy csík zöld paprikát egy csik piris paprikát és a kettő közé egy csik csik sajtót szeretnék tenni.
Úgy panirozom ki.gondolom ,hogy jó lesz . - 2020. október 13. 19:32
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Fenséges, csodásan néz ki
Tetszik, bár azt hiszem, a panírozására nem vállalkoznék! :))
Nagyon jól néz ki, guszta!
Nagyon guszta! Biztos ki fogom próbálni, részben hasonlít a palacsintás virslihez amit szoktam készíteni, azt is imádjuk. Sok jó receptet találtam nállad, örülök, hogy rád találtam!
Jó sütést, főzést a továbbiakban is!
Most készittem én a palacsinta közepében egy csík zöld paprikát egy csik piris paprikát és a kettő közé egy csik csik sajtót szeretnék tenni.
Úgy panirozom ki.gondolom ,hogy jó lesz .
Megjegyzés küldése