Fánkok után kutatgattam szakácskönyvekben meg az interneten, és barangolásaim közben találtam ezt a receptet. Nagyon megtetszett a jó fűszeresnek ígérkező fánkféle, így elkészítettem. Nem csalódtam, tényleg nagyon finom volt: édeskés, savanykás, fűszeres, enyhén csípős, egyszóval: tiszta KELET. A recept nálam a következő lett:
Badusha - indiai fánk
Hozzávalók 10-11 darabhoz: 25 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 10 dkg sűrű tejföl, kevés tej, csipetnyi só; a sziruphoz: 5 evőkanál cukor, 1 dl víz, 1 citrom, 1 narancs, 1/2-1/2 csapott kávéskanál szerecsendió, gyömbér, fahéj és kardamom; továbbá: 1-2 evőkanál liszt, kristálycukor, egész mandulaszemek, bő olaj.
Elkészítése: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát meg a sót, majd eldolgozzuk a tejföllel és néhány csepp tejjel. Kézzel jól összegyúrjuk - jól formázható, de enyhén ragacsos masszát kell kapnunk - majd kb. félórát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a szirupot: a cukrot felforraljuk a vízzel, a citrom és a narancs lereszelt héjával, illetve kifacsart levével meg a fűszerekkel, és hűlni hagyjuk. A félóra leteltével a masszából evőkanálnyi adagokat szaggatunk ki, meghempergetjük lisztben, golyóvá formázzuk, majd jól ellapítjuk, közepükbe egy lyukat nyomunk, és lyukas felükkel lefele beletesszük a felforrósított olajba. Közepes lángon aranysárgára sütjük őket mindkét oldalukon, papírtörlőre szedjük, majd néhány percre beledobjuk a langyosra hűlt szirupba. Tálaláskor a fánkokat megszórjuk kristálycukorral, és mindegyik közepére egy-egy mandulaszemet helyezünk.
EK - 2012/2
9 megjegyzés:
Valóban fánkszezon van ! Én is ezt csináltam ma!
Nagyon guszta a fánkod, de ez nem a megszokott ízekkel van, különleges és nagyon finom lehet!
Hmmmmmm, ezeket az ízeket szeretem én is:)
Tényleg nagyon különleges, biztos finom is:)
Éva, láttam ám a "jóképű" töltött fánkjaidat! Bizony, ez nem a megszokott ízvilág, de érdekes módon a férjemnek is nagyon ízlett, a Kicsim meg csak amúgy tömte magába!:)
Kata, sejtem, az indiai sárgarépád is ilyen jó fűszeres!:)
Kati, egy jó félóra, és te is megtudhatod milyen finom!:)
Ezt szívesen megkóstolnám. :)
Gyönyörűek a fánkjaid! Nálunk a férjem szokta sütni, én nem tudok :))
Hm... Kész a következő terrorakció-tervem, a családommal szemben. :D:D:D A múlt héten 3 napig gyártottam nekik a fánkot. :P
Hű, de szimpatikus őkelme! Ezt ki kell próbálnom :D
Vicuska, rajta, mint írtam a FB-n, fánkot még lehet sütni, amiért lejárt a farsang! :)
Megjegyzés küldése