2012. január 7., szombat

Rántott, töltött gomba

Az egyik finomság a szülinapi vacsoráról. Aki szerette a gombát, nem győzött betelni vele. A fotókért elnézést kérek, de csak amolyan gyorsan lekapott felvételek. A családnak már alig volt türelme ezt is kivárni.:)



Rántott, töltött gomba

Hozzávalók: kb. 80 dkg apróbb méretű csiperkegomba, 5 dkg füstölt sajt, 10-15 dkg fasírtmassza vagy darált csirkehús, só, sima hús esetén bors és fokhagyma; továbbá: liszt, 3-4 tojás, zsemlemorzsa, bő olaj.

Elkészítése: A gombát megmossuk, szárait kitördeljük, majd egy kis késsel levágjuk a kalapok befele álló karimáját. A sajtot pici, 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk, illetve, ha csak a töltött gombához készítjük a húst, akkor sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük. (Én amúgyis sütöttem fasírtot, ezért abból a masszából töltöttem meg a gombákat, majd a maradékot megsütöttem fasírtnak.) A gombafejek belsejét ezután megszórjuk kevés sóval, beleteszünk egy sajtkockát, majd egy kiskanál segítségével megtöltjük fűszeres húsmasszával úgy, hogy az kissé kidudorodjon. A gombákat tálcára vagy deszkára helyezzük, és miután az összeset megtöltöttük, 2-3 órára fagyasztóba tesszük. (Ha megdermed, könnyebb utólag dolgozni vele, a húsmassza nem ragad össze-vissza. Ez a művelet pedig előző nap is elkészíthető.)
Amikor a gomba tölteléke már megdermedt, egy edényben bő olajat forrósítunk, a gombafejeket pedig lisztbe, felvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk, és a forró olajban kisütjük. Még egy jótanács: a gombákat a töltelékes részükkel felfelé tegyük az olajba, különben nem tudjuk többé megfordítani őket. A töltelékes részük nehezebb, és állandóan visszafordulnak arra a felükre.:)
Hidegen, melegen egyaránt finom, és - mint írtam - a gombafejeket be lehet tölteni előző nap is, sütni pedig lehet nem sokkal azelőtt, hogy elfogyasztanánk. Szerintem hús helyett bármilyen más zöldségmasszával is megtölthető.
Szétválasztó diétákban húsnapon ehető.

3 megjegyzés:

Elisabeth írta...

Imádom a gombát...pláne rántott módra!Nagyon, de nagyon guszta, és finom!

Kati írta...

Imádom a gombát bármilyen formában:)

sedith írta...

Elisabeth, Kati, én is szeretem a gombát bármiylen formában.:) Próbáljátok ki ti is, nem hinném, hogy csalódnátok!:)

Related Posts with Thumbnails

2012. január 7., szombat

Rántott, töltött gomba

Az egyik finomság a szülinapi vacsoráról. Aki szerette a gombát, nem győzött betelni vele. A fotókért elnézést kérek, de csak amolyan gyorsan lekapott felvételek. A családnak már alig volt türelme ezt is kivárni.:)



Rántott, töltött gomba

Hozzávalók: kb. 80 dkg apróbb méretű csiperkegomba, 5 dkg füstölt sajt, 10-15 dkg fasírtmassza vagy darált csirkehús, só, sima hús esetén bors és fokhagyma; továbbá: liszt, 3-4 tojás, zsemlemorzsa, bő olaj.

Elkészítése: A gombát megmossuk, szárait kitördeljük, majd egy kis késsel levágjuk a kalapok befele álló karimáját. A sajtot pici, 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk, illetve, ha csak a töltött gombához készítjük a húst, akkor sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük. (Én amúgyis sütöttem fasírtot, ezért abból a masszából töltöttem meg a gombákat, majd a maradékot megsütöttem fasírtnak.) A gombafejek belsejét ezután megszórjuk kevés sóval, beleteszünk egy sajtkockát, majd egy kiskanál segítségével megtöltjük fűszeres húsmasszával úgy, hogy az kissé kidudorodjon. A gombákat tálcára vagy deszkára helyezzük, és miután az összeset megtöltöttük, 2-3 órára fagyasztóba tesszük. (Ha megdermed, könnyebb utólag dolgozni vele, a húsmassza nem ragad össze-vissza. Ez a művelet pedig előző nap is elkészíthető.)
Amikor a gomba tölteléke már megdermedt, egy edényben bő olajat forrósítunk, a gombafejeket pedig lisztbe, felvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk, és a forró olajban kisütjük. Még egy jótanács: a gombákat a töltelékes részükkel felfelé tegyük az olajba, különben nem tudjuk többé megfordítani őket. A töltelékes részük nehezebb, és állandóan visszafordulnak arra a felükre.:)
Hidegen, melegen egyaránt finom, és - mint írtam - a gombafejeket be lehet tölteni előző nap is, sütni pedig lehet nem sokkal azelőtt, hogy elfogyasztanánk. Szerintem hús helyett bármilyen más zöldségmasszával is megtölthető.
Szétválasztó diétákban húsnapon ehető.

3 megjegyzés:

Elisabeth írta...

Imádom a gombát...pláne rántott módra!Nagyon, de nagyon guszta, és finom!

Kati írta...

Imádom a gombát bármilyen formában:)

sedith írta...

Elisabeth, Kati, én is szeretem a gombát bármiylen formában.:) Próbáljátok ki ti is, nem hinném, hogy csalódnátok!:)