Vagy 25 fürjtojást kaptam jómúltkoriban kedvenc Lidi barátnőmtől.:) Sütöttem tükörtojást, használtam fasírtba, használtam salátához, de még mindig volt belőle. Ahányszor kinyitottam a hűtőt, a maradék 6 darab ott nézett farkasszemet velem. Persze, egykettőre megsüthettem volna, de "elpazarolni" sem akartam. Így aztán kitaláltam, hogy megfőzöm, és ... felhasználom.
A fasírt is nagy kedvencem, de nemcsak nekem, hanem a családnak is. Most viszont egy kicsit merész gondolatom támadt, és egy lapra tettem fel mindent: ha majd nem ízlik, kicsit falnak belőle!:P:P:P De fölösleges volt az aggodalmam, mert a férjemnek nagyon ízlett, a lányok pedig csak a tojás körüli "trutyival" nem voltak kibékülve.:)
Azért egyvalami nem volt rendben ezzel az étellel. Ha mondjuk 12 db tojásom lett volna, sokkal jobban be lehetett volna osztani a húst is, így csak 6 nagyobb kolbászszerű fasírtot tudtam csinálni, és tojás csak a közepében volt. Tehát a receptben a 6 tojás helyett 12-t fogok megadni, mert úgy jobb lesz. Persze, az ízén ez nem sokat változtat.
Ez lett belőle:
Fürjtojással töltött, duplán padlizsános, keleties ízű fasírt zöldségsalsával
Hozzávalók: 12 db fürjtojás, 40 dkg darált pulykahús, 10 dkg szikkadt kenyér, 1 nagy padlizsán, 1 közepes hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 teáskanál falafel-fűszer, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál currypor, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt bors, 1-2 teáskanál só, 1 kis csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa; továbbá: só, olívaolaj; a salsához: 2 uborka, 3 paradicsom, 1 zöld vagy sárga húsú paprika, 1 lila hagyma, só, 1 citrom, olívaolaj.
Elkészítése: A fürjtojásokat hideg vízben főni tesszük, 3-4 perc alatt keményre főzzük. A padlizsánt meghámozzuk, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy mindig csak a külső részéből vágunk, belső magvas része pedig megmaradjon. A szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük kevés olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt meggrillezzük őket. A masszához a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A maradék padlizsánt először vékony szeletekre, majd vékony csíkokra, végül pedig nagyon apró kockákra vágjuk, jól besózzuk, és félretesszük. Egy tálba tesszük a húst, a jól kifacsart és összemorzsolt kenyeret, a folyó víz alatt leöblített és kifacsart padlizsánt, a tojást, az aprított petrezselyemzöldet (bár azt hiszem, a friss koriander lenne az igazi bele) meg a fűszereket, és alaposan összedolgozzuk őket. Végül 2-3 teáskanálnyi zsemlemorzsát dolgozunk a masszába, hogy könynebben dolgozhassunk vele. A tojást meghámozzuk, mindegyiket beletekerjük egy-egy szelet grillezett padlizsánba, és félreteszsük. A masszát tizenkétfelé osztjuk, vizes kézzel labdacsokat formálunk belőle, majd közepükbe mélyedést készítünk, és belehelyezzük a padlizsánba tekert tojásokat. Szépen bebugyoláljuk a hússal, és hosszúkásra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon, légkeveréssel sütjük 15-20 percig, majd 230 fokon grillezzük 10-15 percig. Én a nagyokat 20, illetve 15 percig sütöttem, ha kisebbek lesznek, biztos kevesebb idő is elég. Amíg sülnek, elkészítjük a finom salsát. A zöldségeket meghámozzuk, a paprika és a paradicsom magjait eltávolítjuk, majd az egészet nagyjából azonom, 5x5 mm-es kockákra vágjuk. Végül sóval, citromhéjjal és citromlével ízesítjük, illetve meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
EK - 2013/5
2012. július 28., szombat
Fürjtojással töltött, keleties ízű fasírt
Címkék:
fasírtfélék,
főfogás,
fürjtojás,
hidegtálra valók,
húsos,
húsos fasírtok,
padlizsán,
salsa,
tojásos
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2012. július 28., szombat
Fürjtojással töltött, keleties ízű fasírt
Vagy 25 fürjtojást kaptam jómúltkoriban kedvenc Lidi barátnőmtől.:) Sütöttem tükörtojást, használtam fasírtba, használtam salátához, de még mindig volt belőle. Ahányszor kinyitottam a hűtőt, a maradék 6 darab ott nézett farkasszemet velem. Persze, egykettőre megsüthettem volna, de "elpazarolni" sem akartam. Így aztán kitaláltam, hogy megfőzöm, és ... felhasználom.
A fasírt is nagy kedvencem, de nemcsak nekem, hanem a családnak is. Most viszont egy kicsit merész gondolatom támadt, és egy lapra tettem fel mindent: ha majd nem ízlik, kicsit falnak belőle!:P:P:P De fölösleges volt az aggodalmam, mert a férjemnek nagyon ízlett, a lányok pedig csak a tojás körüli "trutyival" nem voltak kibékülve.:)
Azért egyvalami nem volt rendben ezzel az étellel. Ha mondjuk 12 db tojásom lett volna, sokkal jobban be lehetett volna osztani a húst is, így csak 6 nagyobb kolbászszerű fasírtot tudtam csinálni, és tojás csak a közepében volt. Tehát a receptben a 6 tojás helyett 12-t fogok megadni, mert úgy jobb lesz. Persze, az ízén ez nem sokat változtat.
Ez lett belőle:
Fürjtojással töltött, duplán padlizsános, keleties ízű fasírt zöldségsalsával
Hozzávalók: 12 db fürjtojás, 40 dkg darált pulykahús, 10 dkg szikkadt kenyér, 1 nagy padlizsán, 1 közepes hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 teáskanál falafel-fűszer, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál currypor, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt bors, 1-2 teáskanál só, 1 kis csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa; továbbá: só, olívaolaj; a salsához: 2 uborka, 3 paradicsom, 1 zöld vagy sárga húsú paprika, 1 lila hagyma, só, 1 citrom, olívaolaj.
Elkészítése: A fürjtojásokat hideg vízben főni tesszük, 3-4 perc alatt keményre főzzük. A padlizsánt meghámozzuk, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy mindig csak a külső részéből vágunk, belső magvas része pedig megmaradjon. A szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük kevés olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt meggrillezzük őket. A masszához a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A maradék padlizsánt először vékony szeletekre, majd vékony csíkokra, végül pedig nagyon apró kockákra vágjuk, jól besózzuk, és félretesszük. Egy tálba tesszük a húst, a jól kifacsart és összemorzsolt kenyeret, a folyó víz alatt leöblített és kifacsart padlizsánt, a tojást, az aprított petrezselyemzöldet (bár azt hiszem, a friss koriander lenne az igazi bele) meg a fűszereket, és alaposan összedolgozzuk őket. Végül 2-3 teáskanálnyi zsemlemorzsát dolgozunk a masszába, hogy könynebben dolgozhassunk vele. A tojást meghámozzuk, mindegyiket beletekerjük egy-egy szelet grillezett padlizsánba, és félreteszsük. A masszát tizenkétfelé osztjuk, vizes kézzel labdacsokat formálunk belőle, majd közepükbe mélyedést készítünk, és belehelyezzük a padlizsánba tekert tojásokat. Szépen bebugyoláljuk a hússal, és hosszúkásra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon, légkeveréssel sütjük 15-20 percig, majd 230 fokon grillezzük 10-15 percig. Én a nagyokat 20, illetve 15 percig sütöttem, ha kisebbek lesznek, biztos kevesebb idő is elég. Amíg sülnek, elkészítjük a finom salsát. A zöldségeket meghámozzuk, a paprika és a paradicsom magjait eltávolítjuk, majd az egészet nagyjából azonom, 5x5 mm-es kockákra vágjuk. Végül sóval, citromhéjjal és citromlével ízesítjük, illetve meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
EK - 2013/5
A fasírt is nagy kedvencem, de nemcsak nekem, hanem a családnak is. Most viszont egy kicsit merész gondolatom támadt, és egy lapra tettem fel mindent: ha majd nem ízlik, kicsit falnak belőle!:P:P:P De fölösleges volt az aggodalmam, mert a férjemnek nagyon ízlett, a lányok pedig csak a tojás körüli "trutyival" nem voltak kibékülve.:)
Azért egyvalami nem volt rendben ezzel az étellel. Ha mondjuk 12 db tojásom lett volna, sokkal jobban be lehetett volna osztani a húst is, így csak 6 nagyobb kolbászszerű fasírtot tudtam csinálni, és tojás csak a közepében volt. Tehát a receptben a 6 tojás helyett 12-t fogok megadni, mert úgy jobb lesz. Persze, az ízén ez nem sokat változtat.
Ez lett belőle:
Fürjtojással töltött, duplán padlizsános, keleties ízű fasírt zöldségsalsával
Hozzávalók: 12 db fürjtojás, 40 dkg darált pulykahús, 10 dkg szikkadt kenyér, 1 nagy padlizsán, 1 közepes hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 teáskanál falafel-fűszer, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál currypor, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt bors, 1-2 teáskanál só, 1 kis csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa; továbbá: só, olívaolaj; a salsához: 2 uborka, 3 paradicsom, 1 zöld vagy sárga húsú paprika, 1 lila hagyma, só, 1 citrom, olívaolaj.
Elkészítése: A fürjtojásokat hideg vízben főni tesszük, 3-4 perc alatt keményre főzzük. A padlizsánt meghámozzuk, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy mindig csak a külső részéből vágunk, belső magvas része pedig megmaradjon. A szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük kevés olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt meggrillezzük őket. A masszához a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A maradék padlizsánt először vékony szeletekre, majd vékony csíkokra, végül pedig nagyon apró kockákra vágjuk, jól besózzuk, és félretesszük. Egy tálba tesszük a húst, a jól kifacsart és összemorzsolt kenyeret, a folyó víz alatt leöblített és kifacsart padlizsánt, a tojást, az aprított petrezselyemzöldet (bár azt hiszem, a friss koriander lenne az igazi bele) meg a fűszereket, és alaposan összedolgozzuk őket. Végül 2-3 teáskanálnyi zsemlemorzsát dolgozunk a masszába, hogy könynebben dolgozhassunk vele. A tojást meghámozzuk, mindegyiket beletekerjük egy-egy szelet grillezett padlizsánba, és félreteszsük. A masszát tizenkétfelé osztjuk, vizes kézzel labdacsokat formálunk belőle, majd közepükbe mélyedést készítünk, és belehelyezzük a padlizsánba tekert tojásokat. Szépen bebugyoláljuk a hússal, és hosszúkásra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon, légkeveréssel sütjük 15-20 percig, majd 230 fokon grillezzük 10-15 percig. Én a nagyokat 20, illetve 15 percig sütöttem, ha kisebbek lesznek, biztos kevesebb idő is elég. Amíg sülnek, elkészítjük a finom salsát. A zöldségeket meghámozzuk, a paprika és a paradicsom magjait eltávolítjuk, majd az egészet nagyjából azonom, 5x5 mm-es kockákra vágjuk. Végül sóval, citromhéjjal és citromlével ízesítjük, illetve meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
EK - 2013/5
Címkék:
fasírtfélék,
főfogás,
fürjtojás,
hidegtálra valók,
húsos,
húsos fasírtok,
padlizsán,
salsa,
tojásos
4 megjegyzés:
- Kati írta...
-
Ez jól hangzik, fűrjtojás, padlizsán akkor csak finom lehet:)
- 2012. július 28. 12:57
- sedith írta...
-
Ühüm, Kati, ühüm... :):):)
- 2012. július 31. 0:20
- martinelli írta...
-
Ez is nagy szám nálunk már évek óta. Igaz, hogy tyúktojással, de mindig nagyon finom.
- 2012. július 31. 8:54
- sedith írta...
-
Én még sosem csináltam tyúktojással, mert olyan nagyok lesznek! Csak egyben sült fasírtot csináltam úgy.
Ennek a fasírtnak viszont a "tésztája" is más, teljesen elrugaszkodik attól az íztől, ami nálunk megszokott.:) - 2012. július 31. 9:06
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Ez jól hangzik, fűrjtojás, padlizsán akkor csak finom lehet:)
Ühüm, Kati, ühüm... :):):)
Ez is nagy szám nálunk már évek óta. Igaz, hogy tyúktojással, de mindig nagyon finom.
Én még sosem csináltam tyúktojással, mert olyan nagyok lesznek! Csak egyben sült fasírtot csináltam úgy.
Ennek a fasírtnak viszont a "tésztája" is más, teljesen elrugaszkodik attól az íztől, ami nálunk megszokott.:)
Megjegyzés küldése