Még sosem készítettem pásztorpitét - nem tudom, milyen okból. Mégis, amikor krumplis receptet kellett ajánlanom az ivói hagyományos Erdélyi konyhás hétvégénkre 20 személyre, valahogy egyből ez az egytálétel ugrott be. És kitűnő döntés volt. Az ivói Honor villában, természetesen, vadhússal készült a finom fogás, gondolom, nem sokan engedhetik ezt meg maguknak, de lehet készíteni marhából vagy bárányból is, mint ahogyan az az eredeti receptben is szerepel. A recept megalkotásához több nagy angol séf receptjét is áttanulmányoztam, végül az enyém úgy alakult, ahogy az alábbiakban szerepel. Hogy milyen lett? Az én ízlésem szerint nagyon finom, és abból kiindulva, hogy az elkészített 4 edénynyi adagból semmi sem maradt, gondolom, nem is szerénytelenség ezt állítani, főleg, hogy a társaságban volt egy Angliában tanult mesterszakács is, Orbán Ferenc kollégánk, aki háromszor vett az ételből, és minden falat után hümmögött jó nagyokat. :) Végül meg is köszönte nekem, hogy kellemes ízvilágot és emlékeket elevenítettem fel ezzel az étellel, amiért nagyon hálás. :) Mondanom sem kell, hogy mennyire örültem, és még ... büszke is voltam. :) Jó étvágyat mindenkinek hozzá! :)
Pásztorpite luxuskivitelben (Luxurious shepherd's pie)
Hozzávalók 4-5
személyre: 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 60dkg darált szarvashús, 1 közepes
sárgarépa, 2 angolzellerszár, 15 dkg zöldborsó, 2 hámozott paradicsom (konzervből
is jó), 5 evőkanál Worcestershire-szósz, 1 dl vörösbor, 1 dl húsalaplé, só,
bors, olaj, friss kakukkfű, friss rozmaring; a püréhez: 60 dkg krumpli, 2 tojássárgája,
1 dl tejszín, 2 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán, 3 dkg zsemlemorzsa, só,
fehérbors, szerecsendió; a tálaláshoz: 10 dkg tejföl, 10 dgk joghurt, 2-3
evőkanál Worcestershire-szósz, rozsmaring, fokhagyma, csilipehely.
Elkészítése: A
felaprított hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a
húst, és addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik, illetve szét nem morzsálódik.
Áttesszük kuktába (jó, ha van, különben nagyon hosszas a főzési idő), sózzuk,
borsozzuk, majd ráöntjük a bort meg a húsalaplevet, rápattintjuk a fedelét, és
félpuhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, a felszeletelt
szárzellert meg az összedarabolt paradicsomot, ízesítjük
Worcestershire-szósszal, aprított kakukkfűvel és rozmaringgal, és addig főzzük,
amíg minden teljesen puha nem lesz. Végül ízlés szerint utánaízesítünk. Közben
a hámozott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük, elkeverjük
benne a vajat, a tojássárgáját meg a tejszínt, ízesítjük sóval, fehérborssal és
őrölt szerecsendióval, és félretesszük. Egy hőálló tálat kikenünk olajjal,
illetve megszórunk kevés zsemlemorzsával, és beleterítjük a húsos ragut. A
krumplipürét rásimítjuk (vagy csillagcsöves nyomózsákkal rányomjuk) a húsra,
végül pedig megszórjuk kevés zsemlemorzsával elvegyített parmezánnal. 220 fokra
előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, vagy addig, amíg a teteje
aranybarnara nem kezd sülni. 10-15 percig pihenni hagyjuk, majd tálaljuk
ízesített tejfölös-joghurtos szósszal (ami a fotóról lemaradt). A szószhoz
elkeverjük a hozzávalókat, tetszés szerint ízesítjük, és az egytálétel mellé
kínáljuk.
Megjegyzés: Szarvashús helyett marha- vagy bárányhússal s készíthető.
EK - 2018/10.
4 megjegyzés:
Én nagyon vártam, hogy megkóstolhassam, mert soha nem vonzott ez az angol eredetű étel(hogy miért, azt máig sem tudom), így nagyon kíváncsi voltam rá. Minden várakozásomat felülmúlta!! Edith, nem tudom, hogy a luxuskivitelezés miatt lett-e ilyen finom vagy attól, hogy szíved lelked(meg másik feled) beleadtad ama hatalmas adag elkészítésébe, de tény, hogy NAGYON-NAGYON finom lett!! Mindenkinek ízlett, ezt látni lehetett. Ferinek is!! :)
Adél, köszönöm. :)
Nagyon finom lehetett a szarvashússal! Erre minden okod megvan,hogy büszke lehess!
Katalin, köszönöm. Szerintem ilyet - szerényebb változatban - itthon is fogok ezután készíteni időnként.
Megjegyzés küldése