Lassan sorra kerülnek a régi receptjeim is... bár amíg a végére érek.... ajajj...
Ez a hamburger is valamikor kora tavasszal készült, amikor keresztfiam segített a férjemnek a kertben. Itthon előkészítettem mindent, megsütöttem a zsemléket, elkészítettem a pogácsákat, kinn a kertben pedig csak meggrilleztem és ettük. Hihetetlenül jólesett mindannyiunknak.
Roston sült marhaburger
rozsos-zabos zsemlével
Hozzávalók 4-5
személyre a zsemléhez: 27 dkg finomliszt, 10 dkg kenyérliszt, 5 dkg rozsliszt,
5 dkg zabkorpa, 3 dkg búzakorpa, 7 g szárított élesztő, 2 csapott teáskanál só,
1,5 dkg melasz vagy 1,5 evőkanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj, 3,5 dl víz; 1
tojás, 1-1 evőkanál szezám- és lenmag; a húspogácsához: 75 dkg marhahús, 1
hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 15 dkg száraz kenyér, só, bors; a
tálaláshoz: tartármártás, házi ketchup, tetszés szerinti egyéb szószok, savanyú
uborka, hagyma, paprika, petrezselyemzöld, salátalevelek, tormás-köményes céklasaláta tetszés, ízlés szerint stb.
Elkészítése: A
zsemle hozzávalóit kézzel vagy géppel összegyúrjuk, és rugalmas résztát
dagasztunk belőle. Miután a tészta duplájára kelt, lazán átgyúrjuk, és 10
részre osztjuk. Mindegyiket szép kerek zsemlévé formázzuk, sütőpapíros tepsire
helyezzük kissé távolabb egymástól, hagyjuk kelni még 15-20 percig, majd
lekenjük felvert tojással és megszórjuk lenmaggal vagy szezámmaggal. 180 fokos
sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A húspogácsához a száraz kenyeret vízbe
áztatjuk, majd jól kifacsarjuk. Hozzáadjuk a húst, a finomra aprított hagymát,
a zúzott fokhagymát meg a tojást, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd jól
összegyúrjuk. A kész masszát 10 felé osztjuk, és mindegyikből nagy, lapos
pogácsákat formázunk. Felforrósított rácson, izzó parázs fölött szép pirosra
sütjük. A zsemléket kettévágjuk, tetszés szerinti feltéteket teszünk rá,
ráhelyezünk egy-egy húspogácsát és fogyasztjuk is. Bolti társainál sokkal
egészségesebb változat.
KAL - 2016.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése