Most megint halat hozok, bár ez nem a nyaralásunk alatt készült. De még ettünk halat Görögországban, nem is akármilyet! :) Ez egy finom, különleges halétel amit itthon vásárolt alapanyagokból könnyen és aránylag olcsón össze lehet hozni. A makréla amúgyis egy nagyon finom, tömör húsú hal, kevés csonttal és szálkával. Ha találunk frisset, feltétlenül azt vegyünk, de ha nincs rá lehetőség, jó a fagyasztott is. Arra figyeljünk, hogy kizsigerelve legyen lefagyasztva, különben eléggé gusztustalan kiolvadás után.
Zöld fűszeres
makréla sütőben sült szalmakrumplival
Hozzávalók 4
személyre: 4 konyhakész makréla, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 4-5 szál
friss tárkony, 10-12 szál metélőhagyma, 4-5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál
balzsamecet, 1 teáskanál barna cukor, néhány szem paprikával töltött zöld
olajbogyó; a körethez: 80 dkg krumpli, só, bors, 4-5 evőkanál olaj.
Elkészítése: A
makrélát átmossuk, papírtörlővel fölitatjuk róla a nedvességet, majd ujjnyi
távolságonként beirdaljuk mindkét oldalán. (Tetszés szerint lehet fejjel együtt
vagy fej nélkül sütni.) Megszórjuk sóval és borssal. A zöld fűszereket finomra
aprítjuk, elkeverjük az olívaolajjal, és kívül-belül bedörzsöljük-kenjük vele a
halakat. A cukrot föloldjuk a balzsamecetben, majd a keveréket a halakra
locsoljuk. Az olajbogyót karikákra vágjuk, és a halakra helyezzük. 200 fokra
előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A szalmakrumplihoz a
krumplit meghámozzuk, nagyon vékony hasábokra vágjuk, és tálba tesszük.
Alaposan megszórjuk sóval és borssal, majd rálocsoljuk az olajat, és kézzel jól
összeforgatjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elterítjük benne a
krumplit, és 220 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 30-35 perc alatt
megsütjük. Ezután a hőt 220 fokra emeljük, a krumplit óvatosan átforgatjuk
kissé, és további 5-10 perc alatt kissé rápirítunk.
A hal és
szalmakrumpli mellé tárkonyos joghurtöntettel meglocsolt vegyes salátát
kínálunk. (Az öntethez a joghurtot
finomra aprított tárkonnyal és sóval ízesítjük, majd belekeverünk 2-3 evőkanál
extra szűz olívaolajat.)
KT - 2015/8
KT - 2015/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése