2015. augusztus 11., kedd

Gyömbéres szilvalekvár

Ez még nem idei gyártmány, hanem az egyik tavalyi. Csak akkor nem jutottam oda, hogy lejegyezzem őket. merthogy hatféle ízesítésű szilvalekvárt készítettem: gyömbéreset, kardamomosat, rózsaborsosat, csiliset, fahéjas-rumosat, és "sima" fahéjasat. Igazából úgy készült, hogy az összes szilvát ledaráltuk, és üstben megfőztük. Utána pedig kisebb adagokat vettem ki belőle, és ízesítgettem az elképzelésem szerint. És mondhatom, hogy mindegyik szuperfinom lett. Számomra a kardamomos és a csilis vitte a pálmát. :) De mindegyik ízlett a családnak is. 


Gyömbéres szilvalekvár

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 kg kimagozott érett szilva, 20 dkg cukor (vagy ízlés szerint több), ½ teáskanál gyömbérpor vagy 1 dkg reszelt friss gyömbér, ½ mokkáskanálnyi szalicil.


Elkészítése: A szilvát ledaráljuk, majd hibátlan zománcú edényben főni tesszük. Gyakran kavargatva, kis vagy közepes lángon 35-40 percig főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot meg a gyömbért, és szintén kavargatva további 20-25 percig főzzük. Végül félrevesszük a lángról, belekeverjük a szalicilt, csírátlanított száraz üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

FI - 2015/9


1 megjegyzés:

Katalin írta...

Finomak lehetnek ezek a különböző ízesítésű lekvárok! Én csak fahéjas-szegfűszegeset szoktam befőzni :-)

Related Posts with Thumbnails

2015. augusztus 11., kedd

Gyömbéres szilvalekvár

Ez még nem idei gyártmány, hanem az egyik tavalyi. Csak akkor nem jutottam oda, hogy lejegyezzem őket. merthogy hatféle ízesítésű szilvalekvárt készítettem: gyömbéreset, kardamomosat, rózsaborsosat, csiliset, fahéjas-rumosat, és "sima" fahéjasat. Igazából úgy készült, hogy az összes szilvát ledaráltuk, és üstben megfőztük. Utána pedig kisebb adagokat vettem ki belőle, és ízesítgettem az elképzelésem szerint. És mondhatom, hogy mindegyik szuperfinom lett. Számomra a kardamomos és a csilis vitte a pálmát. :) De mindegyik ízlett a családnak is. 


Gyömbéres szilvalekvár

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 kg kimagozott érett szilva, 20 dkg cukor (vagy ízlés szerint több), ½ teáskanál gyömbérpor vagy 1 dkg reszelt friss gyömbér, ½ mokkáskanálnyi szalicil.


Elkészítése: A szilvát ledaráljuk, majd hibátlan zománcú edényben főni tesszük. Gyakran kavargatva, kis vagy közepes lángon 35-40 percig főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot meg a gyömbért, és szintén kavargatva további 20-25 percig főzzük. Végül félrevesszük a lángról, belekeverjük a szalicilt, csírátlanított száraz üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

FI - 2015/9


1 megjegyzés:

Katalin írta...

Finomak lehetnek ezek a különböző ízesítésű lekvárok! Én csak fahéjas-szegfűszegeset szoktam befőzni :-)