A kenyérnek sem muszáj mindig kenyér formájúnak lennie, néha különleges ruhába is öltözhet. Karácsonykor például "beöltözhet" karácsonyfának. Ha szeretnénk, díszeket is "aggathatunk" rá, pl. piros "gömböket" paprikából, illetve zöld "girlandot" valamilyen zöldfűszerből. :)
Borsos kenyér
ünnepi ruhában
Hozzávalók: 30
dkg finomliszt, 15 dkg 650-es kenyérliszt, 10 dkg zabpehelyliszt, 2-2 evőkanál
zabpehely és kukoricadara, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 3 evőkanál
olaj, 1,7 dl tej, 2,5 dl víz; továbbá: 1 tojásfehérje, kevés bors, 1 evőkanál
kukoricapehely, liszt.
Elkészítése:
1. A kenyér hozzávalóit kimérjük, és
kenyérsütőgépben vagy kézzel megdagasztjuk.
2. A tésztát hagyjuk jól megkelni.
3. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, kissé
átgyúrjuk, majd egyik felét kilapítjuk, és csillag alakú nagyobb kiszúróval
kiszúrunk egy csillagot. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
4. A többi tésztát összegyúrjuk, és 10
egyforma részre osztjuk.
5. Mindegyik részt szép kerek gombóccá
alakítjuk, és karácsonyfa alakban a csillag alá helyezzük egyet, kettőt,
hármat, illetve négyet téve egy-egy sorba.
6. Kb. 30 percig kelesztjük még, majd
lekenjük tojásfehérjével, a csillagot megszórjuk morzsolt kukoricapehellyel, a
többit pedig 1-2 csipetnyi borssal.
7. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen
20-25 perc alatt szép aranysárgára sütjük. FI - 2016/12
1 megjegyzés:
Csudajó ötlet!
Megjegyzés küldése