2017. január 19., csütörtök

Marcipános dália

Most egy iszonyú finom szépséget hozok. Ha vendégeket vártok, vagy "csak" a családnak is szuper kis nassolni való vagy reggeli, vacsora. Langyosan, egy csésze hideg tejjel kitűnő! :)
Nem nem igazán szeretem az "üres" tésztákat, tehát ha már péksütemény, kalácsféle, akkor csakis jó sok töltelékkel szeretem, de ez az apró pici marcipán, ami a kis tésztadarabkákba kerül... hát teljesen más dimeziókba emeli a kelt tésztát.


Marcipános dália

Hozzávalók 3 dáliához: 50 dkg liszt, 6 g szárított élesztő, 10-12 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 5 dkg puha vaj, 1 citrom reszelt héja, késhegynyi só, 1,5-2 dl langyos tej; a töltelékhez: 30 dkg marcipán; továbbá: 1 tojás, kevés liszt, olaj. 

Elkészítése: A lisztet elvegyítjük az élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral meg a sóval, majd hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, a citromhéjat, a vajat, illetve kb. 1,5 dl langyos tejet. További tejet szükség szerint adunk hozzá. Összegyúrjuk, jól megdagasztjuk – puha, de formáját jól megtartó tésztát kell kapnunk –, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk. A tésztát háromba osztjuk, mindegyiket gombóccá gömbölygetjük, majd lisztezett deszkán max. 5 mm vastagságú lappá nyújtjuk. 6-7 cm átmérőjú szaggatóval köröket vágunk ki, majd mindegyiknek egyik felére egy-egy darabka marcipánt helyezünk. A köröket félbehajtjuk, és egyik felükön (ott, ahol nagyobb az üresen maradt tészta) a tésztát összecsipkedjük. A kapott kis „kálákat” olajjal megkent, liszttel megszórt kerek formákba tesszük, nem túl szorosan egymás mellé. Amikor megtelt egy sor, föléje, lazán egy másodikat is kirakunk, kevesebb sziromból, illetve a közepébe egy négybe hajtogatott tésztakört helyezünk. 20-25 percig kelesztjük, lekenjük felvert tojással, és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A sütés utolsó perceiben felemelhetjük a hőt 180 fokra is, hogy a virág teteje szépen megpiruljon.
KT - 2017/2
BA - 2018/3




6 megjegyzés:

Okki írta...

Ötletes formázás. Egyszerű és mégis milyen szép, mutatós. Köszi az ötletet, biztos kifogom próbálni én is. :)

Katalin írta...

Gyönyörű! Nekem ilyen jó ötleteim sajnos nincsenek :-)

sedith írta...

Okki, örülök, hoyg tetszik. Amilyen mutatós a végeredmény, nem is gondolnánk, hoyg miylen egyszerű összehozni. :) Szeritnem nem fogsz csalódni.

sedith írta...

Katalin, köszönöm. Nekem sem abszolút saját ötlet a formázás, egyszer valahol láttam a pinterest-en, de most nem találtam. A marcipán viszont az én ötletem volt, és nagyon szupernek bizonyult. :)

Ani írta...

Nagyon szép lett! Szeretem a marcipánt is, de kifogna rajtam ez a süti.

sedith írta...

Ani, biztos, hogy nem! Tényleg egyszerű. :)

Related Posts with Thumbnails

2017. január 19., csütörtök

Marcipános dália

Most egy iszonyú finom szépséget hozok. Ha vendégeket vártok, vagy "csak" a családnak is szuper kis nassolni való vagy reggeli, vacsora. Langyosan, egy csésze hideg tejjel kitűnő! :)
Nem nem igazán szeretem az "üres" tésztákat, tehát ha már péksütemény, kalácsféle, akkor csakis jó sok töltelékkel szeretem, de ez az apró pici marcipán, ami a kis tésztadarabkákba kerül... hát teljesen más dimeziókba emeli a kelt tésztát.


Marcipános dália

Hozzávalók 3 dáliához: 50 dkg liszt, 6 g szárított élesztő, 10-12 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 5 dkg puha vaj, 1 citrom reszelt héja, késhegynyi só, 1,5-2 dl langyos tej; a töltelékhez: 30 dkg marcipán; továbbá: 1 tojás, kevés liszt, olaj. 

Elkészítése: A lisztet elvegyítjük az élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral meg a sóval, majd hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, a citromhéjat, a vajat, illetve kb. 1,5 dl langyos tejet. További tejet szükség szerint adunk hozzá. Összegyúrjuk, jól megdagasztjuk – puha, de formáját jól megtartó tésztát kell kapnunk –, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk. A tésztát háromba osztjuk, mindegyiket gombóccá gömbölygetjük, majd lisztezett deszkán max. 5 mm vastagságú lappá nyújtjuk. 6-7 cm átmérőjú szaggatóval köröket vágunk ki, majd mindegyiknek egyik felére egy-egy darabka marcipánt helyezünk. A köröket félbehajtjuk, és egyik felükön (ott, ahol nagyobb az üresen maradt tészta) a tésztát összecsipkedjük. A kapott kis „kálákat” olajjal megkent, liszttel megszórt kerek formákba tesszük, nem túl szorosan egymás mellé. Amikor megtelt egy sor, föléje, lazán egy másodikat is kirakunk, kevesebb sziromból, illetve a közepébe egy négybe hajtogatott tésztakört helyezünk. 20-25 percig kelesztjük, lekenjük felvert tojással, és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A sütés utolsó perceiben felemelhetjük a hőt 180 fokra is, hogy a virág teteje szépen megpiruljon.
KT - 2017/2
BA - 2018/3




6 megjegyzés:

Okki írta...

Ötletes formázás. Egyszerű és mégis milyen szép, mutatós. Köszi az ötletet, biztos kifogom próbálni én is. :)

Katalin írta...

Gyönyörű! Nekem ilyen jó ötleteim sajnos nincsenek :-)

sedith írta...

Okki, örülök, hoyg tetszik. Amilyen mutatós a végeredmény, nem is gondolnánk, hoyg miylen egyszerű összehozni. :) Szeritnem nem fogsz csalódni.

sedith írta...

Katalin, köszönöm. Nekem sem abszolút saját ötlet a formázás, egyszer valahol láttam a pinterest-en, de most nem találtam. A marcipán viszont az én ötletem volt, és nagyon szupernek bizonyult. :)

Ani írta...

Nagyon szép lett! Szeretem a marcipánt is, de kifogna rajtam ez a süti.

sedith írta...

Ani, biztos, hogy nem! Tényleg egyszerű. :)