Ezt az ételt már kb. 3 éve főztem. Akkori kolléganőmtől, Emőkétől kaptam a vaddisznóhúst, és ebben az isteni bográcsosban végezte. Éppen kiszedtem az azévi lilakrumplitermést is, és szintén belekerült az ételbe. A színén nem igazán látszik, hogy lila krumpli is van benne, a főzés során "elpárolgott" a színe. Meg aztán ez a fotó sem oly sikeres, (este, villanynál) hogy aszínek érvényesüljenek. No, de igazából az íz a lényeg, és bizony, minden önteltésg nélkül: abban hiba nem volt! :)
Vaddisznós
bográcsos
Hozzávalók (5-6
személyre): 1,2 kg vaddisznóhús, 2-3 hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér,
2 zöldpaprika, 1 kg krumpli, 2-3 jó érett paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika,
2 evőkanál zsír, só, bors, friss kakukkfű vagy majoránna.
Elkészítése: A húst felkockázzuk, a zöldségeket
meghámozzuk és feldaraboljuk, a paprikát kicsumázzuk. A bográcsban
felforrósítjuk a zsírt, majd 2-3 részletben kissé megpirítjuk benne a húst. Kiszedjük,
a visszamaradt zsiradékon pedig megdinszteljük a csíkokra vágott hagymát.
Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, összeforgatjuk, majd felöntjük
annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Sóval, borssal ízesítjük, és lefedve addig
főzzük, míg a hús félpuha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépát, a
petrezselyemgyökeret meg a paprikát, szükség szerint pótoljuk a vizet, és kb.
10 percig főzzük tovább. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, valamint a
meghámozott, összedarabolt paradicsomot, és addig főzzük, míg minden teljesen
meg nem puhul, és a szaftja jól be nem sűrűsödik. Utánaízesítünk és aprított
kakukkfűvel ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal kínáljuk.
ÉÍ - 2018/NYÁR
1 megjegyzés:
Finom lehetett, mi sajnos nagyon ritkán eszünk vadat :-)
Megjegyzés küldése