Citromkrémes
tiramisukehely
Hozzávalók (4
személyre): 12 babapiskóta, 2-3 dl
feketekávé, 25 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor,
porcukor, kakaópor;
a citromkrémhez: 4 leveses citrom, 18 dkg cukor, 15 dkg vaj, 4 házi tojás, 1
csipet só.
Elkészítése: A citromkrémhez
hőálló tálba tesszük az egyik jól megsikált citrom lereszelt héját, illetve az
összes citrom levét. Elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót meg a vajat, és
gőz fölött, kevergetve addig forrósítjuk, míg a vaj meg nem olvad. A tojásokat
alaposan fölverjük egy tálban, majd kanalanként elkezdjük hozzáadagolni a forró
vajas-citromos keveréket. Mikor már több, mint felét hozzáadagoltuk, a tojásos
részt átöntjük a sima citromos részhez, visszatesszük a gőz fölé, és fakanállal
vagy habverővel folyamatosan kavargatva addig főzzük, míg puding sűrűségűvé nem
válik. Félrevesszük, és néha megkavarva, esetleg az edényt hideg vízbe állítva
hagyjuk teljesen kihűlni. A mascarponét elkeverjük a vaníliás cukorral meg az
ízlés szerinti porcukorral, majd óvatosan összedolgozzuk a habbá vert
tejszínnel. Csinos kelyhekbe rétegezzük az alapanyagokat úgy, hogy a kettétört
babapiskótákat kávéba mártjuk, a kehelybe helyezzük, rá mascarponés krémet
kanalazunk, majd citromkrémet, és a rétegezést még kétszer megismételjük. Végül
finoman megszórjuk kakaóporral, és valamilyen zöld levélkével díszítjük.
KAL/2019.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése