Csirkecomb
dinsztelt káposztával
Hozzávalók (4-6
személyre): 8 egész csirkecomb, 2 csapott evőkanál só, ½ - ½ teáskanál
csípőspaprikapor, őrölt kömény és szárított oregánó, 1-1 teáskanál pirospaprika
és bors, olaj;
a káposztához:
1,2 kg fehér káposzta, 80 dkg vörös káposzta, 3 hagyma, maradék fűszerkeverék,
só, 5 evőkanál olaj, 4 evőkanál cukor, 2 citrom leve;
továbbá: ½ csokor
petrezselyemzöld, piros csípős paprika.
Elkészítése: A konyhakész csirkecombokat jól bedörzsöljük
a porfűszerek keverékével, tálba tesszük, és rálocsoljunk néhány evőkanál
olajat. Jól összeforgatjuk, és félretesszük. A kétféle káposztát legyaluljuk, a
hagymát csíkokra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük. Rászórjuk a maradék
fűszerkeveréket, a cukrot, meglocsoljuk a citromlével, és kézzel jól
összeforgatjuk. Ha szükséges, még sózzuk, majd rálocsoljuk az olajat is. Miután
jól összekavartuk, sütőpapírral bélelt tepsi vagy nagyobb hőálló edény aljára
terítjük a káposztát, ráhelyezzük a csirkecombokat (a keletkezett páclevet is
rálocsoljuk), lefedjük, és 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt
megsütjük. Félidőnél kivesszük az edényt a sütőből, a combokat leszedjük, a
káposztát pedig kissé összekavarjuk, hogy egyenletesen párolódjon, majd a
combokat visszahelyezzük, lefedjük ismét, és visszatoljuk a sütőbe. Az utolsó
10 percben fedő nélkül sütjük, hogy a combok szépen megpiruljanak. Aprított
petrezselyemzölddel és karikára vágott csípős paprikával megszórva kínáljuk.
NÚ - 2018/nov.
NÚ - 2018/nov.
Pulpe de pui cu varză călită la cuptor
Ingrediente
pentru 4-6 persoane: 8 pulpe întregi de pui, 2 linguri rase de sare, câte 1 linguriță
piper și boia de ardei dulce, câte ½ linguriță boia de ardei iute, chimen
măcinat și oregano uscat, ulei;
pentru garnitură:
1,2 kg varză albă, 800 g varză roșie, 3 cepe, condimentele rămase de la carne,
sare, 5 linguri ulei, 4 linguri zahăr, zeama de la 2 lămâi;
alte ingrediente:
1 legătură mică pătrunjel verde, ardei iute.
Prepararea: Pulpele
curățate și spălate se șterg și se presară cu amestecul de condimente uscate. Se
pun într-un vas, se stropesc cu câteva linguri de ulei, se masează bine cu mâna
și se pun deoparte. Varza albă și cea roșie se taie fâșii subțiri, ceapa
curățată se taie fideluță. Se pun toate într-un bol mai mare, se adaugă
condimentele rămase de la carne, zahărul și zeama de lămâie și se amestecă bine
totul cu mâna. Dacă e nevoie se mai pune sare, după care se stropește cu ulei
și se amestecă iarăși. Se pune varza într-un vas termorezistent tapetat cu hârtie
de copt , se nivelează, după care se așază și pulpele (se toarnă și zeama rezultată
sub pulpe). Se acoperă, se dă la cuptor la 160-170 grade cu ventilație și se
lasă la gătit cca 2 ore. La jumătatea timpului se scot o data pulpele, iar
varza se amestecă cu o furculiță pentru a se găti uniform. Se pun înapoi
pulpele, se acoperă din nou și se lasă să se gătească de tot. În ultimele 10
minute se descoperă vasul pentru ca pulpele să se rumenească. Se servesc
presărate cu pătrunjel verde tocat și rondele de ardei iute.
BA-2020/könyv
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése