Kolozsvári káposzta
Hozzávalók (4-6
személyre) a húsos réteghez: 50 dkg marha- vagy sertéshús, 30 dkg füstölt
paprikás kolbász, 20 dkg sült csirkemell, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2,5 dl
házi paradicsomlé, 3 evőkanál házi ketchup (elhagyható), 1 teáskanál tört
kömény, só, bors, zsiradék;
a káposztás
réteghez: 1 kg káposzta, 2 hagyma, 3 nagy evőkanál sertészsír, 1 teáskanál
morzsolt csombor, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet, só, bors;
a rizses
réteghez: 25 dkg rizs, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors;
továbbá: 2 dl
tejszín, zsiradék, zsemlemorzsa, tejföl a tálaláshoz.
Elkészítése: A kétféle húst és a bőrétől megszabadított
kolbászt kis lyukú darálón összedaráljuk. A felaprított hagymát megpirítjuk
némi zsiradékon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a húskeveréket is.
Pirítjuk néhány percig, hozzáadjuk a paradicsomlevet, a ketchupot és a köményt,
majd kevés vizet öntögetve hozzá néha megkavarva addig főzzük, amíg a hús meg
nem puhul. Végül zsírjára sütjük. A rizst megfőzzük kétszeres mennyiségű,
sós-borsos vízben, majd hozzákavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. A
káposztához megdinszteljük a hagymát a felforrósított zsíron, hozzáadjuk a
finomra gyalult káposztát, megszórjuk a csomborral, sózzuk, borsozzuk, és
szinte állandóan kavargatva, egy-egy kevés forró vizet öntve alá puhára
pároljuk. Amikor a káposzta megpuhult, megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk az
ecetet és jól összekavarjuk. Egy jókora tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal,
megszórjuk morzsával, és belesimítjuk a káposzta 2/3-át. Erre tesszük a rizst,
a rizsre pedig a húsos ragut, végül pedig befedjük a maradék káposztával.
Rálocsoljuk a tejszínt, és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés: Ehhez
az ételhez felhasználhatunk bármilyen maradék főtt vagy sült húst is. A sült
csirkemell elhagyható, de használjunk helyette bármilyen más húst, hogy legyen
meg az 1 kg.
KAL - 2019.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése