Mexikói csirkés taco
Hozzávalók
4-6 személyre: 60 dkg kicsontozott csirkecomb vagy -mell, 40 dkg
mexikóizöldség-keverék, 1 piros kápia paprika, 2-3 cikk
fokhagyma, 1 evőkanál darált lenmag, olívaolaj, só, csilipor
vagy kevés bors;
az
avokádókrémhez: 2-3 érett avokádó, 3-4 szál újhagyma vagy 1
közepes lila hagyma, citromlé, só, bors, 4-5 evőkanál olívaolaj;
a
salsához: személyenként 1-1 paradicsom, 1-2 cikk fokhagyma, 1
csokor menta vagy más zöldfűszer, só, citromlé, olívaolaj;
továbbá:
8-12 kisebb méretű kukoricatortilla vagy lepénykenyér.
Elkészítése:
A csirkehúst kisujj méretű darabokra vágjuk, megszórjuk sóval
és csiliporral, majd fehéredésig pirítjuk kevés forró
olívaolajon. Ezután hozzáadjuk a zöldségkeveréket, és saját
levében, gyakran kavargatva addig pároljuk, amíg a zöldség
félpuha nem lesz (5-6 perc). Ekkor beletesszük a kis kockákra
vágott paprikát meg a zúzott fokhagymát, utánaízesítünk sóval
meg csilivel (ha használunk) vagy borssal, és még néhány percig
pároljuk együtt. Végül, amikor már minden megpuhult, rászórjuk
az őrölt lenmagot, összekeverjük, és 1-2 perc alatt
összerotyogtatjuk. Az avokádó húsát kivájjuk, meglocsoljuk
citromlével, villával krémesre törjük, majd hozzáadjuk a
finomra aprított hagymát, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az
olívaolajat. A paradicsomot kis kockákra vágjuk, elkeverjük a
zúzott fokhagymával és az aprított zöldfűszerrel, sózzuk,
illetve meglocsoljuk citromlével; a keletkezett levét leöntjük. A
tortillákat száraz serpenyőben néhány mesádpercig
melegítjük-pirítjuk mindkét oldalukon, majd közepükre halmozunk
a zöldséges csirkeraguból, illetve az avokádókrémből és a
paradicsomsalsából, és félbehajtva tálaljuk.
ÉÍ - 2019/NYÁR
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése