Már néhány hónapja, hogy szinte minden reggel valamilyen zöldséges-gyümölcsös turmixot készítek vagy csak magamnak, vagy az egész család számára. Eleinte, bevallom, főleg gyümölcsöket használtam, és csupán színnek vagy "töltelékanyagnak" használtam néhány zöldséget, hogy nehogy elvigye rossz irányba a turmix ízét. És igen, meg is voltam győződve róla, hogy másképp nem is lehetne finom a turmixom. De aztán felvilágosítottak: az a jó, ha egy turmixnak kb. 80%-a zöldség és csak mintegy 20 %-a gyümölcs, illetve nem jó keverni benne a gyümölcsöket. És próbáltam követni a jótanácsot. Azóta kevés gyümölcsöt használok, és több zöldséget. És bármennyire is hihetetlen, nekem ízlenek ezek a turmixok is. Természetesen, nem olyan édesek, mint amikor banánt vagy sok gymás gyümölcsöt teszünk bele, de így is finomak, és egészségesek. Meg kevesebb cukrot tartalmaznak. És mit szól hozzá a család? A férjem megissza úgy, ahoyg én, a lányok meg mikor milyen kedvük van. Ha nem elég édes, általában fél teáskanálnyi mézet keverek el egy-egy ohár turmixban nekik, és úgy már isteni számukra is. :)
Salátás-spenótos turmix
Hozzávalók
(2 személyre): 1/2 avokádó, 1 zöld alma (Granny Smith fajta), 5-6 fodros salátalevél,
1 marék zsenge spenót, kevés citromlé, víz vagy növényi tej (én csak vízzel készítem egy ideje).
Elkészítése:
Az avokádó húsát kivájjuk a héjából, az almát négybe
vágjuk, kicsumázzuk, majd feldaraboljuk. Blenderbe tesszük a jól
megmosott és alaposan lerázott salátalevelekkel, a spenóttal,
illetve a citromlével együtt, felöntjük kb. 1 pohár vízzel, és
összeturmixoljuk. Addig turmixoljuk, míg jó simává nem válik,
ha szükséges, illetve tetszés szerint további vízzel hígítjuk.
Megjegyzés: Aki mégis édesebben szeretné, természetesen tehet bele még egy érett banánt is vagy néhány szem mazsolát még turmixolás előtt, esetleg, mint én a lányoknak, pici mézzel vagy nyírfacukorral édesítheti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése