Sült máj krumplival és ropogós hagymával
Hozzávalók
(4 személyre): 80 dkg friss sertés- vagy borjúmáj, kevés só, bors, olaj, 1 dl
fehérbor;
továbbá:
80 dkg krumpli, 2 nagy hagyma, liszt, bő olaj, snidling vagy
zöldhagymaszár.
Elkészítése:
A krumplit és a hagymát megpucoljuk, a krumplit egyforma kockákra,
a hagymát kb. 1/2 cm vastag karikákra vágjuk. A májat kb. 1
cm vastagon felszeleteljük, a szeletek mindkét oldalát megszórjuk
kevés sóval és borssal, majd olajjal csupán csak vékonyan
megkent vagy bespriccelt grillserpenyőben mindkét oldalán
megsütjük. Egy-egy oldalon max. 2-3 percig sütjük, és azt is
úgy, hogy közben többször átforgatjuk. Ezután ráöntjük a
bort, és további 2-3 percig hagyjuk párolódni. (Fontos, hogy ne süssük-pároljuk sokáig, különben kemény és keserű lesz a máj. Összesen max. 10 perc alatt egy adagnak el kell készülnie.) Igazából akkor
van meg, amikor a májszeletekből már nem bugyog fel véres lé.
Amíg a máj sül, forró bő olajban megsütjük a krumplikockákat
is szalmakrumplinak, majd ha elkészült, kiszedjük, és az olajban
kisütjük a rétegekre szedett, lisztben megforgatott
hagymakarikákat is. Az elkészült májat szalmakrumplival és ropogós
hagymakarikákkal kínáljuk.
EK - 2019/7.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése