2010. november 6., szombat

Csirkefalatok különleges körettel


Néha előfordul velem, hogy furcsa dolgokat párosítok az ételekben. Általában az történik, hogy van itthon ez is, az is, de mindenből csak annyi, hogy magában semmire sem elég. Így született pl. a nokedlis-franciasalátás omlettem is, de a sort elég hosszasan folytathatnám.

Így történt hétfőn este is, miután hazajöttünk Édesanyáméktól. Hoztam két csirkemellet, amit nagyon jó árban kaptam egyik régeni üzletben, és hoztam almát meg céklát, ezt már Édesanyámtól. Itthon meg volt még néhány birsalma. Rögtön összekombináltam mindent. :) Azért bevallom, a csirkefalatokkal kissé melléfogtam. Akkoriban láttam egy blogon (ha megtalálom, belinkelem) a sült csirkemellfalatokat és én is lepirítottam falatkáimat, de nekünk így nem igazán ízlett: túl száraz volt. Legközelebb meghagyom puhának, zamatosnak. De ettől eltekintve az ízek nagyon jól harmonizáltak, és bár férjecském nem rajongott túlzottan a köretért, magamnak és a lányoknak biztos fogom még készíteni!

Csirkefalatok tejszínes zöldség-gyümölccsel

Hozzávalók: 1 kicsontozott csirkemell, 1 közepes cékla, 1 birsalma, 2 alma, olaj, vaj, 1-1,5 dl tejszín, kb. 1 dl bor, só, bors, fahéj, pici cukor
Elkészítése: A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, megszórjuk sóval és borssal, és amíg a köretet előkészítjük, félretesszük. A céklát meghámozzuk, kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk és kevés olajon elkezdjük pirítani. 2-3 perc után a lángot lehúzzuk, enyhén megsózzuk, az edényt lefedjük és néha kavargatva tovább pároljuk. Közben a birsalmát és az almát meghámozzuk és a céklánál valamivel nagyobb darabokra vágjuk. Amikor a cékla zsírjára sült, rászórunk kb. 1 evőkanálnyi cukrot és hagyjuk karamellizálódni. Rádobjuk a birsalmakockákat, felöntjük a borral és tovább pároljuk. Néhány perc múlva mehet hozzá az alma is. Ha elfő a leve, pótolható további borral vagy vízzel. Amikor az alma is puha, szórunk rá kevés borsot és fahéjat, felöntjük a tejszínnel és beforraljuk. Ha szükséges, tovább ízesítjük sóval, cukorral, fahéjjal, és ha a gyümölcsök nem lettek volna elég savanyúak, kevés citromlével. Amíg a köret készül, felhevítünk kevés olajat meg vajat és a csirkedarabokat nagy lángon, fehéredésig pirítjuk rajta. Ezután mérsékeljük a tüzet és lefedve, még néhány percig pároljuk.Aki szereti, szép pirosra is piríthatja, de vigyázat, mert a csirkemell könnyen kiszárad!

KAL - 2012

2010. november 3., szerda

Sütőtökös "pityókásrántotta"

A pityókásrántotta, ahogy mifelénk hívjuk a krumplifasírtot (tócsnit, lepcsánkát, rösztit stb.), egyik kedvenc ételem. De nagyon ritkán készítem, mert ezt Édesanyám tudja igazából oylanra csinálni, ahogyan szeretem. Ez a finom, laktató fogás gyermekkorom egyik meghatározó eledele, mint már írtam is egy bejegyzésben. Még most is oylan jólesik, ha édesanyám küld vagy hoz egy-egy lepénykét annak ellenére, hoyg amúgy pikk-pakk elkészíthető.

Nem is tagadhatom, hogy a sütőtökös változat ötletét tulajdonképpen Gizinek köszönhetem, mert nála láttam aznap a zelleres-almás röszti fotóját. És este, amikor kapartam ki a sütőtök belét, hogy a többit odategyem sülni, leesett a tantusz: mi lenne, ha pityókásrántottát sütnék vacsorára és sütőtököt is reszelnék bele. No, de van szárzellerem, úgyhogy az is mehetne nyugodtan! Az almát ezúttal kihagyom- gondoltam - elég lesz egyszerre egy (két) új dolog benne! Így aztán egy jókora darabot megmentettem a lerben (sütőben) sülés elől. Mondhatom: nagyon ízletes fasírtocskák születtek, mert végül inkább mini adagokban sütöttem meg a masszát, a lepényszerűt meghagyom Édesanyámnak. :)

Sütőtökös-zelleres "pityókásrántotta"

Hozzávalók: 1 jókora szelet sütőtök, 2 zellerszár, 3-4 közepes krumpli, 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 tojás, 2 evőkanál prézli (én réteslisztet használtam, mert nem volt morzsám), só, bors, zellerzöld vagy petrezselyemzöld; olaj a sütéshez
Elkészítése:
A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, és a zellerszár kivételével, amit vékonyan felszeletelünk, mindent lereszelünk az aprólyukú reszelőn. Hozzáütjük a tojásokat, fűszerezzük ízlés szerint, hozzáadjuk a vágott zöldfűszert és a zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk. Olajat forrósítunk, a masszából korongokat formázunk és mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Végül konyhatörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat beigya. Kenyérrel, tejföllel, muzsdéjjal, ketchuppal, de savanyúsággal is finom. Citromos tea is jól illik hozzá.

KAL - 2014.

Update: És mégsem most fedeztem fel a spanyolviaszt: tavaly is készítettem már ilyet: http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/11/sutotokos-krumplifasirt.html

Müzlis-túrókrémes tortácskák


Pénteken vettem két szív alakú kis tortaformát. Ki kellett próbálni, ezért vasárnap mindenki egyszemélyes tortácskát kapott. A piskótába müzlit is tettem, a krém túrós volt, kívül pedig tejszínhabbal vontam be. Szinte mindent el is mondtam.

Müzlis-túrós minitorták

Hozzávalók (4 darabhoz): 4 tojás, 7 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor, 4 evőkanál müzli, 6 evőkanál liszt, 1 citrom héja, vaj, liszt a kenéshez; a krémhez: 30 dkg házi krémtúró, 1 citrom héja és leve, 2-3 evőkanál cukor, kb. 0,5 dl tejszín; a díszítéshez: 0,5 l tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló

Elkészítése:
Egy kézi mixer segítségével a tojásokat a cukrokkal addig kavarjuk, amíg jól kifehéredik és habos massza lesz belőle. Ezután belekeverjük a sütőport, a citromhéjat, a lisztet és a müzlit, majd a kikent-lisztezett tortaformákat megtöltjük vele (képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk, én kettőnként sütöttem meg), és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük őket. Végül kiborítjuk a formákból és így, "fejjel lefele" hagyjuk kihűlni.
A krémhez a hozzávalókat habosra keverjük. A citromlevet ízlés szerint adagoljuk, de merjük bátran tenni, mert  nagyon finom lesz vele a krém. A tortácskákat lapjában kettévágjuk és jó vastagon megtöltjük krémmel. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, nyomózsákba tesszük és szépen bevonjuk vele a tortát. (Nálam ez az utolsó volt, és mivel az előzőekre kicsit igen bőkezűen nyomtam a habot erre nem jutott rendesen.) Tetszés szerint lehet tovább díszíteni. Én színes írókával tettem.

2010. november 2., kedd

Fűszeres halnyársak - VKF! 38.



A hal önmagában is egészséges étel, ezért nem volt kétséges, hogy a VKF! következő fordulójára, melynek Edó a soros háziasszonya, legalább egy halas ételt is fogok készíteni. Már többször írtam, hogy a halat nagyon szeretjük, de mifelénk nem túl nagy a halkultúra, azaz a halat nem tudják/tudjuk sokféleképpen elkészíteni. Szinte csak a puliszkalisztben megforgatott és olajban kisütött változatát ismerik és szokták készíteni. Nos, nekem már régóta feltett szándékom, hogy ezt a hiányt pótolom (és nemcsak a halakkal, hanem ilyen a padlizsán vagy a cékla és a sütőtök is), és eddigi halas receptjeim, nagyjából tükrözik, alátámasztják ezt.

Vasárnapra leadták a rendelést: halat  kérnek, méghozzá a csuka-zsákmányból. Megint azon törtem a fejem, hogyan készítsem el másképp.  Úgy, ahogy még sosem. Valamilyen rejtett zugból pedig beugrott a Secretele bucatariei (a Burda konyha román változata) valamilyen címlapja, ahol húst "láttam" nyársra fűzve. Ott motoszkált a fejemben és nem hagyott nyugodni. Eleinte hülyének tartottam magam, hiszen csontos halból hogyan lehetne nyársat készíteni, de egyszercsak elhatároztam: kifilézem a halat úgy, hogy egyetlen szálka sem marad benne. Jó 80 dekás lehetett a példány (fej, pikkely és minden egyéb nélkül), tehát egészen apró szálkákkal nem is kellett számolni. Szépen lefejtettem a vázról a húst, majd Istvánnak egyik fogójával, amit, persze, jól megmostam, sorjában kihúzgáltam a szálkákat. Végül lefejtettem a bőrét is. Amikor daraboltam, még akadt néhány elbújt csontocska, de minden szerénység nélkül kijelenthetem: jó munkát végeztem. Egy darab kb. 1 centis szálka maradt az összes húsban. Igaz, legalább 2 órám ráment az egész műveletre, de megérte. Férjecském és a gyerekek nem győzték magukba tömni. Nekem is nagyon ízlett, készül még így.


Végül elővettem a már említett román lapgyűjteményt és felütöttem, hogy ötletet szerezzek a kivitelezéshez is. Találtam egy hasonló valamit, bár én végül módosítottam az itthon lévő hozzávalók szerint.

Fűszeres halnyársak

Hozzávalók: kb. 70 dkg halfilé, só, bors; a kenegetéshez: 3 evőkanál (házi) ketchup, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál balzsamecet, 3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál szárított bazsalikom és petrezselyemzöld vegyesen (nálam, már tudjátok, a bazsalikomból nagyon kevés volt), 1 teáskanál barnacukor vagy méz; 1 evőkanál kukoricaolaj a sütéshez (kevésbé ég meg, és isteni illata van).
Elkészítése: A halat kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk-borsozzuk és félretesszük 1-2 órára. Végül, nem túl szorosan, nyársra fűzzük. A kenegetéshez szükséges hozzávalókat jól összekeverjük. Egy grillserpenyőt kikenünk a kukoricaolajjal, felforrósítjuk és belehelyezzük az elkészített nyársakat. Minden oldalukat hirtelen megkapatjuk, majd további 1-2 percig sütjük őket (oldalanként), miközben az elkészített páccal egy ecset segítségével kenegetjük. Köretként bármi illik mellé, citromlével viszont mindenáron meg kell egy kicsit locsolni. Mi, (mondhatom szokás szerint) semmilyen köretet nem ettünk mellé, maradtunk a pici kenyér + savanyúságnál (aki kért), mert így a szétválasztás "törvényei" szerint is egészségesen ettünk.

EK - 2010/12

2010. november 1., hétfő

Tárkonyos zöldségleves borjúval

A hagyományos tárkonyos leves kb. ilyen mifelénk, de van, aki nem is főz bele semmiféle zöldséget, csak a húst, a rizset és felengedi eresztékkel (habarás) vagy rántással. Persze, a húsnak sem kell feltétlenül birknak lennie, lehet azt bármilyen húsból-csontból készíteni. Az a fajta leves pl. nagyon finom füstölt csonttal.

Most valami savanykás levesre vágyta, de nem a hagyományos tárkonyosra. És ez lett belőle:

Tárkonyos zöldségleves borjúval

Hozzávalók: egy jó húsos borjúcsont, 3-4 sárgarépa, 2 kisebb petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó vagy 2 zellerszár, 3 közepes krumpli, 2 marék zöldborsó, 1/2-1/2 piros és zöld színű paprika, 2 hagyma, 1 nagy marék rizs, só, ecetes tárkony, tárkonyecet
Elkészítése:
A csontot feltesszük főni annyi enyhén sós vízben, amennyi jól ellepi. Amikor majdnem puha, beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és krumplit, illetve a csíkokra vágott hagymát, paprikát és szárzellert, végül pedig a zöldborsót és a rizset. Amikor minden puha, rászórjuk a felaprított ecetes tárkonyt, ha kell, utánasózunk és tárkonyecettel savanyítjuk ízlés szerint.

Gyújtsunk ma gyertyát!

Ma mindenki meggyújt egy gyertyát elhunyt szerettei emlékére. Én is nemsokára indulok a lányokkal Édesanyámékhoz. A mai nap az emlékezésé, és bárkire is gondolok az elmentek közül, ma állandóan sírhatnékom van. Nyugodjatok békében! Szívünkben azért mindig élni fogtok!
Moha mézeskalácsmécseseinél szepp képeket nem is találhatnék erre az alkalomra:

2010. október 31., vasárnap

Mai ebédünk és vacsoránk

Egyelőre csak képekben, de jövök a receptekkel is:
Tárkonyos zöldségleves borjúsússal/csonttal





Bárányborda fűszeres kéregben

Húsvétkor, amikor bárányt kapunk vagy veszünk, mindig igyekszem úgy elosztani, hogy az év hátralevő részére is maradjon egy-egy adag hús. Mert ilyenkor pl. jólesik elővenni és változatossá tenni vele a húsrepertoárt! Tegnap vacsoráztuk, és sikert arattam vele. Bár ez is a kísérletezős ételfajátból való volt, úgyhogy, lehetett volna bármilyen a fogadtatása!:P

Bárányborda fűszeres mogyorókéregben

Hozzávalók: személyenként 2-3 bárányborda, só, bors; a kéreghez: 10-15 dkg sós mogyoró, 4 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mustármag, 1 mokkáskanál koriandermag (lehet több is, ízlés szerint, én nem mertem többet tenni, nehogy kiütközzön az íze), kb. 0,5 dl olaj, 1 dl bor


Elkészítése:
A báránybordát megszórjuk sóval és borssl és néhány óráig hagyjuk pácolódni. A mogyorót, a mutármagot és a koriandert kávédarálóval ledaráljuk, a fokhagymát áttörjük, a petrezselyemzöldet felaprítjuk és az egészet egy tálkában összedolgozzuk-elmorzsoljuk. A báránybordákat ebbe a morzsába forgatjuk-nyomogatjuk bele, majd a grillserpenyőben felforrósított olajon (ne tegyük bele egyszerre, inkább utánatöltünk) mindkét felüket szép pirosra sütjük. Végül felöntjük a borral és addig pároljuk, őket, amíg a bor is elpárolog. Nagyon finom, különleges ízű sült, köretként bármi illik hozzá. Mi kenyérrel és vágott savanyúsággal ettük.

EK - 2015/4


2010. október 28., csütörtök

Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Gyors, egyszerű ebédet "dobtam össze" az elmúlt vasárnapon: zöldséglevest, aminek a csirkegombócok adták meg az "ízét", másodiknak pedig pulykagombóc volt petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel.
A zöldséglevesbe sárgarépát, petrezselyemgyökeret, egy picike zellert, zöldborsót és vékonylaskát, azaz cérnametéltet főztem, illetve a levesben főztem meg a pulykagombócokat is.

EK - 2010/12


Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Hozzávalók: a gombócokhoz: kb. 60 dkg darált pulykahús, só, bors, szárított bazsalikom; a krumplihoz: kb. 80 dkg aprószemű krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, só, olívaolaj; a mártáshoz: kb. 20 dkg tenger gyümölcsei vegyesen (koktélrák, mini-polip, mini-kagyló, surimi, mini-tintahal stb.), 2 nagy cikk fokhagyma, 2 dl tejszín, só, bors, ízlés szerint citromlé.
Elkészítése:
A pulykahúst  sózzuk, borsozzuk és bazsalikommal fűszerezzük. Belefőzzük bármilyen levesbe, vagy egyszerűen, enyhén sós vízben pároljuk puhára, amiből aztán bármilyen leves készíthető. Végül szűrőkanállal kiszedjük és melegen tartjuk. A mártáshoz a fokhagymát feldaraboljuk, kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a tenger gyümölcseit. Saját levében pároljuk, amíg a leve el nem fő, majd felöntjük a tejszínnel és addig főzzük tovább, amíg kissé besűrűsödik (4-5 perc). Közben a krumplit jól megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük és meghámozzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, kevés olívaolajon néhány másodpercig fonnyasztjuk, majd beleforgatjuk a meghámozott krumplit. Ízlés szerint sózzuk és citromlével tesszük pikánssá. A gombócokat csirkéből is készíthetjük.

EK - 2010/12

Tálalhatjuk is. Jó étvágyat!

Kifőztük - Karácsony



Bizonyára észrevettétek, hogy az utóbbi napokban sok-sok blogon megjelent vagy egy titokzatos karácsonyfa, vagy egy gyönyörűszép címlap, amik egy adománygyűjtő akcióra hívják fel a figyelmet.

Elkészült. A Kifőztük-Karácsony. Ami nem más, mint a Kifőztük online gasztromagazin karácsonyi különszáma. De míg a havonta megjelenő Kifőztük egy ingyenes lap, a karácsonyi különszámot egy kis adomány fejében lehet letölteni. Hogy mekkora ez a kis adomány, nincs megszabva: ki-ki saját lehetősége szerint adakozhat, és kivétel nélkül, mindenki megkapja a letöltéshez szükséges kódot. Minden további részletet meg lehet találni a http://karacsony.kifoztuk.hu honlapon. Annyit még "elárulok" azonban, hogy a magazinban 115 blogger receptje és másfajta, karácsonyhoz kapcsolódó ötlete található, aki pedig hozzájut, egy tartalmas, színvonalas karácsonyi ötlettárhoz jut hozzá. Kedvcsinálóként át lehet lapozni a kiadványt ITT.

Tehát, kedves olvasóim, segítsünk mi is! Hogy sok-sok, otthon és élelem nélkül maradt családban, idén is lehessen karácsony, hogy a gyerekszemek mindenhol csilloghassanak!

2010. október 27., szerda

Padlizsánkrém - picit másképp

Paradicsomos padlizsánkrém

Bár nagyon szeretjük az Erdélyszerte ismert majonézes padlizsánkrémet, van, hogy mégis megunjuk. Ilyenkor aztán rámjön az újíthatnék. Legutóbb ez kerekedett belőle. (Férjecském is úgy gyúrta magába, mint egy éhenkórász, pedig a padlizsán savassága miatt mostanában kissé elhidegült a kapcsolatuk!)

Paradicsomos padlizsánkrém

Hozzávalók: kb. 60 dkg fagyasztott padlizsánhús (esetleg 2-3 friss padlizsán), 2 paradicsom, 1 kicsi hagyma, 1/2 dl olaj, só, citromlé, néhány szál petrezselyemzöld
Elkészítése:
A padlizsánt szűrőbe tesszük és hagyjuk kiolvadni; ezalatt a leve is jól lecsepeg. Ha friss padlizsánból készül, akkor megsütjük és meghámozzuk őket, majd pépesítjük. Megsózzuk és állandóan kavargatva beledolgozzuk az olajat. Végül a krémbe belekeverjük a kis kockákra vágott paradicsomot és a nagyon finomra darabolt hagymát, illetve petrezselyemzöldet. Citromlével és sóval ízesítjük. Kb. félórát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Teljes kiőrlésű pirítósra kenve fogyasztjuk. És egy csésze citromos tea is elkél mellé. 

EK - 2010/11

2010. október 26., kedd

Füstölt nyelv tárkonyos mártással

Füstölt nyelv tárkonyos mártással
Amikor Alíznál láttam, már csorgott a nyálam utána, ugyanakkor azt is tudtam, hogy nem igazán adatik majd meg a kóstolása. Füstölt nyelv. Honnan? Amikor nálunk disznóvágás van, a belsőségeknek csakis egyetlen felhasználása lehetséges: a májas(hurka). Nem mondom, hogy ez nem finom, de most már úgy gondolom, hogy pazarlás, hiszen a májat, a vesét, a nyelvet olyan finoman el lehet készíteni másképp is!

Múltkor, egy nagybevásárláskor, amikor a füstölt húsos pult előtt haladtam el, megakadt a szemem valamin. "Limba afumata" - írta, azaz füstölt nyelv, és egy jókora példány 4 lej valamennyi baniba került (kb. 300 ft.), szóval majdnem ingyen volt. Nem volt kérdéses, hogy megevszem.

Másnap finom tejfölös zöldséglevest főztem belőle, magát a nyelvet pedig tárkonyos majonézmártással ettük, ahogy Alíz is leírta. Egyszerűen készítettem: 1 adag félperces majonézbe plusz sót, borsot, mustárt, citromlevet, porcukrot és egy csipet ecetes tárkonyt tettem, majd tejföllel hígítottam. Egyszerűen friss kenyérrel ettük. Mennyei volt a vajpuha nyelv a savanykás-pikáns mártással!

2010. október 24., vasárnap

Tárkonyos-vargányás krumplileves


A krumplilevest ezerféleképpen el lehet készíteni, csak a fantázia szab határt a változatoknak. Én is állandóan kísérletezem, és ezúttal szárított vargányával dobtam fel az ízét. Remekül sikerült. A Kifőztük 8. számában is megjelent a recept. Ha kíváncsiak vagytok, hogy még mi jelent meg benne, töltsétek le ingyenesen ITT.

Tárkonyos-vargányás krumplileves

Nevezzük akár burgonyának, akár pityókának vagy földialmának, egy biztos: a krumpli megunhatatlan. A világ minden táján ismerik és használják, a belőle készült ételek a végtelenségig variálhatók. Egyik leglaktatóbb zöldségünk, amiből finom köreteket, főfogásokat, egytálételeket, leveseket, sőt desszerteket is készíthetünk. Krumplilevest mindenki szokott készíteni, gondolom, ahány ház, annyiféleképpen, én most a tárkonyos-vargányás változatát mutatom be.

Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg sertésoldalas (friss és füstölt vegyesen)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér vagy paszternák
1 kis zellergumó
3-4 krumpli
1 hagyma
1 piros húsú paprika
2-3 friss vargánya vagy 1 marék szárított
1 csokor petrezselyemzöld
csipetnyi ecetes tárkony (leírása a Kifőztük 4.
számában) vagy 1 teáskanál szárított tárkony

(tárkony)ecet

a tálaláshoz:
tejföl

Elkészítése:
Az oldalast jól megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben főzni kezdjük. Ha szárított vargányával készítjük, a gombát beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket meghámozzuk; a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a paprikát kis kockákra, a hagymát félbe, majd csíkokra, a krumplit pedig nagyobb kockákra vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, beledobjuk a levesbe a répát, majd 10 perc múlva a többi zöldséget és a gombát is. Addig főzzük tovább, amíg a zöldégek meg nem puhulnak. Végül, ha még kell, utánasózunk, megszórjuk az apróra vágott ecetes tárkonnyal és a petrezselyemzölddel, illetve a tárkonyecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt csorgatunk rá.

NÚ - 2019/11.

2010. október 23., szombat

Csilisbab-saláta


Gyorsabban elkészül, mint maga a csilis bab. Véletlenül úgy sikerült, hogy elég hű maradtam az eredeti recepthez. Darált hús helyett pici szalámikockákat használtam. Nagyon finom volt, a férjem is, a lányok is dicsérték: ették. :)

Csilisbab-saláta

Hozzávalók: 3 kis konzerv bab, 20 dkg fagyasztott kukorica (vagy 1 kis konzerv), kb. 1 arasznyi száraz szalámi, 3 pici lilahagyma, 1 kisebb piros húsú paprika, 1 sárga/zöld húsú paprika, ízlés szerint csípős paprika, só, bors, 3-4 evőkanál (házi) ketchup (Ketchup 1.)

Elkészítése:
Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és amíg a többi hozzávalót előkészítjük, a kukoricát megfőzzük. Ha konzervből készül, csak jól lecsepegtetjük. A babkonzervet is leszűrjük, a szalámit és a paprikákat kis kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. Sózzuk, borsozzuk és a ketchuppal összekeverjük. Már ehető is.

EK - 2011/11

2010. október 22., péntek

Magyaros ízek napja Székelyudvarhelyen

Október 23-án, azaz holnap, ismét gasztronómiai jellegű ünnepre kerül sor Székelyudvarhelyen. A továbbiakban idézem az udvarhelyinfo.ro honlapján talált szöveget:

"Igazi gasztronómiai esemény helyszíne lesz a székelyudvarhelyi Kaufland parkolója október 23-án, szombaton.

A Magyaros Ízek Napján a magyar szakácsművészet számos jeles képviselője részvételével többek között sódarleves készítésére, gyümölcs- és zöldségfaragásra, termékbemutatókra kerül sor.

A Magyaros Ízek Napja vendégei:
Dékány Ferenc, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tiszteletbeli elnöke, Magyarország „kolbászkirálya", a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja
Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke
Hunyadvári József, a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének tagja

Jelen lesznek a novemberi világbajnokságra készülő Magyar Olimpiai Mesterszakács Válogatott tagjai is:
Varga Károly olimpiai bajnok mesterszakács, a magyar válogatott csapatkapitánya, zöldség-gyümölcs faragó
Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács
Tímár András olimpiai bajnok mesterszakács
Szilágyi Gábor mesterszakács
ifj. Ambrus György zöldség-gyümölcs faragó

Nem fognak hiányozni a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének további tagjai sem:
Petrina Sándor, a gyulai sódar specialistája
Hajduk Zoltán húsipari technológus, a magyaros ízek specialistája

A gyerekek aszfaltrajzoló versenyre nevezhetnek be, reggel a vásárló háziasszonyoknak a mesterszakácsok tanácsokat adnak, majd hatalmas üstökben sódarlevest főznek. A rendezvényt hagyományőrző együttes előadása színesíti.

uh.ro"
Related Posts with Thumbnails

2010. november 6., szombat

Csirkefalatok különleges körettel


Néha előfordul velem, hogy furcsa dolgokat párosítok az ételekben. Általában az történik, hogy van itthon ez is, az is, de mindenből csak annyi, hogy magában semmire sem elég. Így született pl. a nokedlis-franciasalátás omlettem is, de a sort elég hosszasan folytathatnám.

Így történt hétfőn este is, miután hazajöttünk Édesanyáméktól. Hoztam két csirkemellet, amit nagyon jó árban kaptam egyik régeni üzletben, és hoztam almát meg céklát, ezt már Édesanyámtól. Itthon meg volt még néhány birsalma. Rögtön összekombináltam mindent. :) Azért bevallom, a csirkefalatokkal kissé melléfogtam. Akkoriban láttam egy blogon (ha megtalálom, belinkelem) a sült csirkemellfalatokat és én is lepirítottam falatkáimat, de nekünk így nem igazán ízlett: túl száraz volt. Legközelebb meghagyom puhának, zamatosnak. De ettől eltekintve az ízek nagyon jól harmonizáltak, és bár férjecském nem rajongott túlzottan a köretért, magamnak és a lányoknak biztos fogom még készíteni!

Csirkefalatok tejszínes zöldség-gyümölccsel

Hozzávalók: 1 kicsontozott csirkemell, 1 közepes cékla, 1 birsalma, 2 alma, olaj, vaj, 1-1,5 dl tejszín, kb. 1 dl bor, só, bors, fahéj, pici cukor
Elkészítése: A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, megszórjuk sóval és borssal, és amíg a köretet előkészítjük, félretesszük. A céklát meghámozzuk, kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk és kevés olajon elkezdjük pirítani. 2-3 perc után a lángot lehúzzuk, enyhén megsózzuk, az edényt lefedjük és néha kavargatva tovább pároljuk. Közben a birsalmát és az almát meghámozzuk és a céklánál valamivel nagyobb darabokra vágjuk. Amikor a cékla zsírjára sült, rászórunk kb. 1 evőkanálnyi cukrot és hagyjuk karamellizálódni. Rádobjuk a birsalmakockákat, felöntjük a borral és tovább pároljuk. Néhány perc múlva mehet hozzá az alma is. Ha elfő a leve, pótolható további borral vagy vízzel. Amikor az alma is puha, szórunk rá kevés borsot és fahéjat, felöntjük a tejszínnel és beforraljuk. Ha szükséges, tovább ízesítjük sóval, cukorral, fahéjjal, és ha a gyümölcsök nem lettek volna elég savanyúak, kevés citromlével. Amíg a köret készül, felhevítünk kevés olajat meg vajat és a csirkedarabokat nagy lángon, fehéredésig pirítjuk rajta. Ezután mérsékeljük a tüzet és lefedve, még néhány percig pároljuk.Aki szereti, szép pirosra is piríthatja, de vigyázat, mert a csirkemell könnyen kiszárad!

KAL - 2012

2010. november 3., szerda

Sütőtökös "pityókásrántotta"

A pityókásrántotta, ahogy mifelénk hívjuk a krumplifasírtot (tócsnit, lepcsánkát, rösztit stb.), egyik kedvenc ételem. De nagyon ritkán készítem, mert ezt Édesanyám tudja igazából oylanra csinálni, ahogyan szeretem. Ez a finom, laktató fogás gyermekkorom egyik meghatározó eledele, mint már írtam is egy bejegyzésben. Még most is oylan jólesik, ha édesanyám küld vagy hoz egy-egy lepénykét annak ellenére, hoyg amúgy pikk-pakk elkészíthető.

Nem is tagadhatom, hogy a sütőtökös változat ötletét tulajdonképpen Gizinek köszönhetem, mert nála láttam aznap a zelleres-almás röszti fotóját. És este, amikor kapartam ki a sütőtök belét, hogy a többit odategyem sülni, leesett a tantusz: mi lenne, ha pityókásrántottát sütnék vacsorára és sütőtököt is reszelnék bele. No, de van szárzellerem, úgyhogy az is mehetne nyugodtan! Az almát ezúttal kihagyom- gondoltam - elég lesz egyszerre egy (két) új dolog benne! Így aztán egy jókora darabot megmentettem a lerben (sütőben) sülés elől. Mondhatom: nagyon ízletes fasírtocskák születtek, mert végül inkább mini adagokban sütöttem meg a masszát, a lepényszerűt meghagyom Édesanyámnak. :)

Sütőtökös-zelleres "pityókásrántotta"

Hozzávalók: 1 jókora szelet sütőtök, 2 zellerszár, 3-4 közepes krumpli, 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 tojás, 2 evőkanál prézli (én réteslisztet használtam, mert nem volt morzsám), só, bors, zellerzöld vagy petrezselyemzöld; olaj a sütéshez
Elkészítése:
A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, és a zellerszár kivételével, amit vékonyan felszeletelünk, mindent lereszelünk az aprólyukú reszelőn. Hozzáütjük a tojásokat, fűszerezzük ízlés szerint, hozzáadjuk a vágott zöldfűszert és a zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk. Olajat forrósítunk, a masszából korongokat formázunk és mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Végül konyhatörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat beigya. Kenyérrel, tejföllel, muzsdéjjal, ketchuppal, de savanyúsággal is finom. Citromos tea is jól illik hozzá.

KAL - 2014.

Update: És mégsem most fedeztem fel a spanyolviaszt: tavaly is készítettem már ilyet: http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/11/sutotokos-krumplifasirt.html

Müzlis-túrókrémes tortácskák


Pénteken vettem két szív alakú kis tortaformát. Ki kellett próbálni, ezért vasárnap mindenki egyszemélyes tortácskát kapott. A piskótába müzlit is tettem, a krém túrós volt, kívül pedig tejszínhabbal vontam be. Szinte mindent el is mondtam.

Müzlis-túrós minitorták

Hozzávalók (4 darabhoz): 4 tojás, 7 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor, 4 evőkanál müzli, 6 evőkanál liszt, 1 citrom héja, vaj, liszt a kenéshez; a krémhez: 30 dkg házi krémtúró, 1 citrom héja és leve, 2-3 evőkanál cukor, kb. 0,5 dl tejszín; a díszítéshez: 0,5 l tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló

Elkészítése:
Egy kézi mixer segítségével a tojásokat a cukrokkal addig kavarjuk, amíg jól kifehéredik és habos massza lesz belőle. Ezután belekeverjük a sütőport, a citromhéjat, a lisztet és a müzlit, majd a kikent-lisztezett tortaformákat megtöltjük vele (képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk, én kettőnként sütöttem meg), és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük őket. Végül kiborítjuk a formákból és így, "fejjel lefele" hagyjuk kihűlni.
A krémhez a hozzávalókat habosra keverjük. A citromlevet ízlés szerint adagoljuk, de merjük bátran tenni, mert  nagyon finom lesz vele a krém. A tortácskákat lapjában kettévágjuk és jó vastagon megtöltjük krémmel. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, nyomózsákba tesszük és szépen bevonjuk vele a tortát. (Nálam ez az utolsó volt, és mivel az előzőekre kicsit igen bőkezűen nyomtam a habot erre nem jutott rendesen.) Tetszés szerint lehet tovább díszíteni. Én színes írókával tettem.

2010. november 2., kedd

Fűszeres halnyársak - VKF! 38.



A hal önmagában is egészséges étel, ezért nem volt kétséges, hogy a VKF! következő fordulójára, melynek Edó a soros háziasszonya, legalább egy halas ételt is fogok készíteni. Már többször írtam, hogy a halat nagyon szeretjük, de mifelénk nem túl nagy a halkultúra, azaz a halat nem tudják/tudjuk sokféleképpen elkészíteni. Szinte csak a puliszkalisztben megforgatott és olajban kisütött változatát ismerik és szokták készíteni. Nos, nekem már régóta feltett szándékom, hogy ezt a hiányt pótolom (és nemcsak a halakkal, hanem ilyen a padlizsán vagy a cékla és a sütőtök is), és eddigi halas receptjeim, nagyjából tükrözik, alátámasztják ezt.

Vasárnapra leadták a rendelést: halat  kérnek, méghozzá a csuka-zsákmányból. Megint azon törtem a fejem, hogyan készítsem el másképp.  Úgy, ahogy még sosem. Valamilyen rejtett zugból pedig beugrott a Secretele bucatariei (a Burda konyha román változata) valamilyen címlapja, ahol húst "láttam" nyársra fűzve. Ott motoszkált a fejemben és nem hagyott nyugodni. Eleinte hülyének tartottam magam, hiszen csontos halból hogyan lehetne nyársat készíteni, de egyszercsak elhatároztam: kifilézem a halat úgy, hogy egyetlen szálka sem marad benne. Jó 80 dekás lehetett a példány (fej, pikkely és minden egyéb nélkül), tehát egészen apró szálkákkal nem is kellett számolni. Szépen lefejtettem a vázról a húst, majd Istvánnak egyik fogójával, amit, persze, jól megmostam, sorjában kihúzgáltam a szálkákat. Végül lefejtettem a bőrét is. Amikor daraboltam, még akadt néhány elbújt csontocska, de minden szerénység nélkül kijelenthetem: jó munkát végeztem. Egy darab kb. 1 centis szálka maradt az összes húsban. Igaz, legalább 2 órám ráment az egész műveletre, de megérte. Férjecském és a gyerekek nem győzték magukba tömni. Nekem is nagyon ízlett, készül még így.


Végül elővettem a már említett román lapgyűjteményt és felütöttem, hogy ötletet szerezzek a kivitelezéshez is. Találtam egy hasonló valamit, bár én végül módosítottam az itthon lévő hozzávalók szerint.

Fűszeres halnyársak

Hozzávalók: kb. 70 dkg halfilé, só, bors; a kenegetéshez: 3 evőkanál (házi) ketchup, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál balzsamecet, 3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál szárított bazsalikom és petrezselyemzöld vegyesen (nálam, már tudjátok, a bazsalikomból nagyon kevés volt), 1 teáskanál barnacukor vagy méz; 1 evőkanál kukoricaolaj a sütéshez (kevésbé ég meg, és isteni illata van).
Elkészítése: A halat kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk-borsozzuk és félretesszük 1-2 órára. Végül, nem túl szorosan, nyársra fűzzük. A kenegetéshez szükséges hozzávalókat jól összekeverjük. Egy grillserpenyőt kikenünk a kukoricaolajjal, felforrósítjuk és belehelyezzük az elkészített nyársakat. Minden oldalukat hirtelen megkapatjuk, majd további 1-2 percig sütjük őket (oldalanként), miközben az elkészített páccal egy ecset segítségével kenegetjük. Köretként bármi illik mellé, citromlével viszont mindenáron meg kell egy kicsit locsolni. Mi, (mondhatom szokás szerint) semmilyen köretet nem ettünk mellé, maradtunk a pici kenyér + savanyúságnál (aki kért), mert így a szétválasztás "törvényei" szerint is egészségesen ettünk.

EK - 2010/12

2010. november 1., hétfő

Tárkonyos zöldségleves borjúval

A hagyományos tárkonyos leves kb. ilyen mifelénk, de van, aki nem is főz bele semmiféle zöldséget, csak a húst, a rizset és felengedi eresztékkel (habarás) vagy rántással. Persze, a húsnak sem kell feltétlenül birknak lennie, lehet azt bármilyen húsból-csontból készíteni. Az a fajta leves pl. nagyon finom füstölt csonttal.

Most valami savanykás levesre vágyta, de nem a hagyományos tárkonyosra. És ez lett belőle:

Tárkonyos zöldségleves borjúval

Hozzávalók: egy jó húsos borjúcsont, 3-4 sárgarépa, 2 kisebb petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó vagy 2 zellerszár, 3 közepes krumpli, 2 marék zöldborsó, 1/2-1/2 piros és zöld színű paprika, 2 hagyma, 1 nagy marék rizs, só, ecetes tárkony, tárkonyecet
Elkészítése:
A csontot feltesszük főni annyi enyhén sós vízben, amennyi jól ellepi. Amikor majdnem puha, beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és krumplit, illetve a csíkokra vágott hagymát, paprikát és szárzellert, végül pedig a zöldborsót és a rizset. Amikor minden puha, rászórjuk a felaprított ecetes tárkonyt, ha kell, utánasózunk és tárkonyecettel savanyítjuk ízlés szerint.

Gyújtsunk ma gyertyát!

Ma mindenki meggyújt egy gyertyát elhunyt szerettei emlékére. Én is nemsokára indulok a lányokkal Édesanyámékhoz. A mai nap az emlékezésé, és bárkire is gondolok az elmentek közül, ma állandóan sírhatnékom van. Nyugodjatok békében! Szívünkben azért mindig élni fogtok!
Moha mézeskalácsmécseseinél szepp képeket nem is találhatnék erre az alkalomra:

2010. október 31., vasárnap

Mai ebédünk és vacsoránk

Egyelőre csak képekben, de jövök a receptekkel is:
Tárkonyos zöldségleves borjúsússal/csonttal





Bárányborda fűszeres kéregben

Húsvétkor, amikor bárányt kapunk vagy veszünk, mindig igyekszem úgy elosztani, hogy az év hátralevő részére is maradjon egy-egy adag hús. Mert ilyenkor pl. jólesik elővenni és változatossá tenni vele a húsrepertoárt! Tegnap vacsoráztuk, és sikert arattam vele. Bár ez is a kísérletezős ételfajátból való volt, úgyhogy, lehetett volna bármilyen a fogadtatása!:P

Bárányborda fűszeres mogyorókéregben

Hozzávalók: személyenként 2-3 bárányborda, só, bors; a kéreghez: 10-15 dkg sós mogyoró, 4 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mustármag, 1 mokkáskanál koriandermag (lehet több is, ízlés szerint, én nem mertem többet tenni, nehogy kiütközzön az íze), kb. 0,5 dl olaj, 1 dl bor


Elkészítése:
A báránybordát megszórjuk sóval és borssl és néhány óráig hagyjuk pácolódni. A mogyorót, a mutármagot és a koriandert kávédarálóval ledaráljuk, a fokhagymát áttörjük, a petrezselyemzöldet felaprítjuk és az egészet egy tálkában összedolgozzuk-elmorzsoljuk. A báránybordákat ebbe a morzsába forgatjuk-nyomogatjuk bele, majd a grillserpenyőben felforrósított olajon (ne tegyük bele egyszerre, inkább utánatöltünk) mindkét felüket szép pirosra sütjük. Végül felöntjük a borral és addig pároljuk, őket, amíg a bor is elpárolog. Nagyon finom, különleges ízű sült, köretként bármi illik hozzá. Mi kenyérrel és vágott savanyúsággal ettük.

EK - 2015/4


2010. október 28., csütörtök

Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Gyors, egyszerű ebédet "dobtam össze" az elmúlt vasárnapon: zöldséglevest, aminek a csirkegombócok adták meg az "ízét", másodiknak pedig pulykagombóc volt petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel.
A zöldséglevesbe sárgarépát, petrezselyemgyökeret, egy picike zellert, zöldborsót és vékonylaskát, azaz cérnametéltet főztem, illetve a levesben főztem meg a pulykagombócokat is.

EK - 2010/12


Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Hozzávalók: a gombócokhoz: kb. 60 dkg darált pulykahús, só, bors, szárított bazsalikom; a krumplihoz: kb. 80 dkg aprószemű krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, só, olívaolaj; a mártáshoz: kb. 20 dkg tenger gyümölcsei vegyesen (koktélrák, mini-polip, mini-kagyló, surimi, mini-tintahal stb.), 2 nagy cikk fokhagyma, 2 dl tejszín, só, bors, ízlés szerint citromlé.
Elkészítése:
A pulykahúst  sózzuk, borsozzuk és bazsalikommal fűszerezzük. Belefőzzük bármilyen levesbe, vagy egyszerűen, enyhén sós vízben pároljuk puhára, amiből aztán bármilyen leves készíthető. Végül szűrőkanállal kiszedjük és melegen tartjuk. A mártáshoz a fokhagymát feldaraboljuk, kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a tenger gyümölcseit. Saját levében pároljuk, amíg a leve el nem fő, majd felöntjük a tejszínnel és addig főzzük tovább, amíg kissé besűrűsödik (4-5 perc). Közben a krumplit jól megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük és meghámozzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, kevés olívaolajon néhány másodpercig fonnyasztjuk, majd beleforgatjuk a meghámozott krumplit. Ízlés szerint sózzuk és citromlével tesszük pikánssá. A gombócokat csirkéből is készíthetjük.

EK - 2010/12

Tálalhatjuk is. Jó étvágyat!

Kifőztük - Karácsony



Bizonyára észrevettétek, hogy az utóbbi napokban sok-sok blogon megjelent vagy egy titokzatos karácsonyfa, vagy egy gyönyörűszép címlap, amik egy adománygyűjtő akcióra hívják fel a figyelmet.

Elkészült. A Kifőztük-Karácsony. Ami nem más, mint a Kifőztük online gasztromagazin karácsonyi különszáma. De míg a havonta megjelenő Kifőztük egy ingyenes lap, a karácsonyi különszámot egy kis adomány fejében lehet letölteni. Hogy mekkora ez a kis adomány, nincs megszabva: ki-ki saját lehetősége szerint adakozhat, és kivétel nélkül, mindenki megkapja a letöltéshez szükséges kódot. Minden további részletet meg lehet találni a http://karacsony.kifoztuk.hu honlapon. Annyit még "elárulok" azonban, hogy a magazinban 115 blogger receptje és másfajta, karácsonyhoz kapcsolódó ötlete található, aki pedig hozzájut, egy tartalmas, színvonalas karácsonyi ötlettárhoz jut hozzá. Kedvcsinálóként át lehet lapozni a kiadványt ITT.

Tehát, kedves olvasóim, segítsünk mi is! Hogy sok-sok, otthon és élelem nélkül maradt családban, idén is lehessen karácsony, hogy a gyerekszemek mindenhol csilloghassanak!

2010. október 27., szerda

Padlizsánkrém - picit másképp

Paradicsomos padlizsánkrém

Bár nagyon szeretjük az Erdélyszerte ismert majonézes padlizsánkrémet, van, hogy mégis megunjuk. Ilyenkor aztán rámjön az újíthatnék. Legutóbb ez kerekedett belőle. (Férjecském is úgy gyúrta magába, mint egy éhenkórász, pedig a padlizsán savassága miatt mostanában kissé elhidegült a kapcsolatuk!)

Paradicsomos padlizsánkrém

Hozzávalók: kb. 60 dkg fagyasztott padlizsánhús (esetleg 2-3 friss padlizsán), 2 paradicsom, 1 kicsi hagyma, 1/2 dl olaj, só, citromlé, néhány szál petrezselyemzöld
Elkészítése:
A padlizsánt szűrőbe tesszük és hagyjuk kiolvadni; ezalatt a leve is jól lecsepeg. Ha friss padlizsánból készül, akkor megsütjük és meghámozzuk őket, majd pépesítjük. Megsózzuk és állandóan kavargatva beledolgozzuk az olajat. Végül a krémbe belekeverjük a kis kockákra vágott paradicsomot és a nagyon finomra darabolt hagymát, illetve petrezselyemzöldet. Citromlével és sóval ízesítjük. Kb. félórát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Teljes kiőrlésű pirítósra kenve fogyasztjuk. És egy csésze citromos tea is elkél mellé. 

EK - 2010/11

2010. október 26., kedd

Füstölt nyelv tárkonyos mártással

Füstölt nyelv tárkonyos mártással
Amikor Alíznál láttam, már csorgott a nyálam utána, ugyanakkor azt is tudtam, hogy nem igazán adatik majd meg a kóstolása. Füstölt nyelv. Honnan? Amikor nálunk disznóvágás van, a belsőségeknek csakis egyetlen felhasználása lehetséges: a májas(hurka). Nem mondom, hogy ez nem finom, de most már úgy gondolom, hogy pazarlás, hiszen a májat, a vesét, a nyelvet olyan finoman el lehet készíteni másképp is!

Múltkor, egy nagybevásárláskor, amikor a füstölt húsos pult előtt haladtam el, megakadt a szemem valamin. "Limba afumata" - írta, azaz füstölt nyelv, és egy jókora példány 4 lej valamennyi baniba került (kb. 300 ft.), szóval majdnem ingyen volt. Nem volt kérdéses, hogy megevszem.

Másnap finom tejfölös zöldséglevest főztem belőle, magát a nyelvet pedig tárkonyos majonézmártással ettük, ahogy Alíz is leírta. Egyszerűen készítettem: 1 adag félperces majonézbe plusz sót, borsot, mustárt, citromlevet, porcukrot és egy csipet ecetes tárkonyt tettem, majd tejföllel hígítottam. Egyszerűen friss kenyérrel ettük. Mennyei volt a vajpuha nyelv a savanykás-pikáns mártással!

2010. október 24., vasárnap

Tárkonyos-vargányás krumplileves


A krumplilevest ezerféleképpen el lehet készíteni, csak a fantázia szab határt a változatoknak. Én is állandóan kísérletezem, és ezúttal szárított vargányával dobtam fel az ízét. Remekül sikerült. A Kifőztük 8. számában is megjelent a recept. Ha kíváncsiak vagytok, hogy még mi jelent meg benne, töltsétek le ingyenesen ITT.

Tárkonyos-vargányás krumplileves

Nevezzük akár burgonyának, akár pityókának vagy földialmának, egy biztos: a krumpli megunhatatlan. A világ minden táján ismerik és használják, a belőle készült ételek a végtelenségig variálhatók. Egyik leglaktatóbb zöldségünk, amiből finom köreteket, főfogásokat, egytálételeket, leveseket, sőt desszerteket is készíthetünk. Krumplilevest mindenki szokott készíteni, gondolom, ahány ház, annyiféleképpen, én most a tárkonyos-vargányás változatát mutatom be.

Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg sertésoldalas (friss és füstölt vegyesen)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér vagy paszternák
1 kis zellergumó
3-4 krumpli
1 hagyma
1 piros húsú paprika
2-3 friss vargánya vagy 1 marék szárított
1 csokor petrezselyemzöld
csipetnyi ecetes tárkony (leírása a Kifőztük 4.
számában) vagy 1 teáskanál szárított tárkony

(tárkony)ecet

a tálaláshoz:
tejföl

Elkészítése:
Az oldalast jól megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben főzni kezdjük. Ha szárított vargányával készítjük, a gombát beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket meghámozzuk; a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a paprikát kis kockákra, a hagymát félbe, majd csíkokra, a krumplit pedig nagyobb kockákra vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, beledobjuk a levesbe a répát, majd 10 perc múlva a többi zöldséget és a gombát is. Addig főzzük tovább, amíg a zöldégek meg nem puhulnak. Végül, ha még kell, utánasózunk, megszórjuk az apróra vágott ecetes tárkonnyal és a petrezselyemzölddel, illetve a tárkonyecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt csorgatunk rá.

NÚ - 2019/11.

2010. október 23., szombat

Csilisbab-saláta


Gyorsabban elkészül, mint maga a csilis bab. Véletlenül úgy sikerült, hogy elég hű maradtam az eredeti recepthez. Darált hús helyett pici szalámikockákat használtam. Nagyon finom volt, a férjem is, a lányok is dicsérték: ették. :)

Csilisbab-saláta

Hozzávalók: 3 kis konzerv bab, 20 dkg fagyasztott kukorica (vagy 1 kis konzerv), kb. 1 arasznyi száraz szalámi, 3 pici lilahagyma, 1 kisebb piros húsú paprika, 1 sárga/zöld húsú paprika, ízlés szerint csípős paprika, só, bors, 3-4 evőkanál (házi) ketchup (Ketchup 1.)

Elkészítése:
Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és amíg a többi hozzávalót előkészítjük, a kukoricát megfőzzük. Ha konzervből készül, csak jól lecsepegtetjük. A babkonzervet is leszűrjük, a szalámit és a paprikákat kis kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. Sózzuk, borsozzuk és a ketchuppal összekeverjük. Már ehető is.

EK - 2011/11

2010. október 22., péntek

Magyaros ízek napja Székelyudvarhelyen

Október 23-án, azaz holnap, ismét gasztronómiai jellegű ünnepre kerül sor Székelyudvarhelyen. A továbbiakban idézem az udvarhelyinfo.ro honlapján talált szöveget:

"Igazi gasztronómiai esemény helyszíne lesz a székelyudvarhelyi Kaufland parkolója október 23-án, szombaton.

A Magyaros Ízek Napján a magyar szakácsművészet számos jeles képviselője részvételével többek között sódarleves készítésére, gyümölcs- és zöldségfaragásra, termékbemutatókra kerül sor.

A Magyaros Ízek Napja vendégei:
Dékány Ferenc, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tiszteletbeli elnöke, Magyarország „kolbászkirálya", a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja
Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke
Hunyadvári József, a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének tagja

Jelen lesznek a novemberi világbajnokságra készülő Magyar Olimpiai Mesterszakács Válogatott tagjai is:
Varga Károly olimpiai bajnok mesterszakács, a magyar válogatott csapatkapitánya, zöldség-gyümölcs faragó
Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács
Tímár András olimpiai bajnok mesterszakács
Szilágyi Gábor mesterszakács
ifj. Ambrus György zöldség-gyümölcs faragó

Nem fognak hiányozni a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének további tagjai sem:
Petrina Sándor, a gyulai sódar specialistája
Hajduk Zoltán húsipari technológus, a magyaros ízek specialistája

A gyerekek aszfaltrajzoló versenyre nevezhetnek be, reggel a vásárló háziasszonyoknak a mesterszakácsok tanácsokat adnak, majd hatalmas üstökben sódarlevest főznek. A rendezvényt hagyományőrző együttes előadása színesíti.

uh.ro"