2015. január 31., szombat

Csokoládés pite krumplis tésztával

Most egy finom, töményen csokoládés édességet hozok. Az a kategória, amelyikből ránézel egy szeletre, és máris 5 kilót hízol, de no, néhanapján, nem keverve egyébbel, ezt is meg lehet engedni magunknak. Senki sem gondolná, hogy a tésztájában főtt krumpli van: kellően ropogós, mégis szaftos marad. Jamie Olivernél láttam az ötletet, hogy karamellt ken a tésztára, sós mogyoróval szórja meg, majd valamilyen csokimasszát önt rá. Kissé szem előtt tartottam a tévében látott lépéseket, de a tésztarecept saját kompozíció, illetve a többinél is a magam feje után mentem. :)


Karamelles, sós mogyorós csokoládépite krumplis tésztával

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg főtt, áttört krumpli, 15 dkg vaj, 30 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 2 csipet só, 1 tojássárgája; a karamellréteghez: 3 evőkanál kristálycukor (6 dkg), 3 dkg vaj, 50 70 ml tejszín; a krémhez: 15 + 5 dkg cukor, 5 dl víz, 3 egész tojás, 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé; továbbá: 5 dkg pörkölt, sós mogyoró, 2 dkg vaj; a tálaláshoz: mascarpone, pörkölt, sós mogyoró.  
Elkészítése: A lisztet, a vajat és a kihűtött krumplit gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot meg a tojássárgáját, és összeállítjuk. Fóliába téve legalább félórára hideg helyre tesszük, majd 4-5 mm vastagra nyújtjuk.  Kibélelünk vele egy vajjal kikent, 26 cm-es pitesütő formát úgy, hogy a szélein is legyen egy magasabb pereme. A tésztát villával megszurkáljuk, letakarjuk sütőpapírral, majd babot vagy borsót terítünk bele, és 10 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Ekkor eltávolítjuk a babot meg a sütőpapírt, és további 5 percre a tésztát visszatesszük a sütőbe. Elkészítjük a karamellkrémet. A cukrot világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük az olvasztott cukorban, majd kicsinként belekeverjük a tejszínt is. Rákenjük az elősütött tészta aljára. A mogyorót sodrófával kissé összetörjük, és eloszlatjuk a karamell tetején. A 15 dkg cukorból és a vízből szirupot főzünk. Addig forraljuk, míg kb. 3 dl szirup marad belőle. A csokoládékat darabokra tördeljük, és vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojást habosra keverjük a többi cukorral, majd beletesszük az olvasztott csokoládét, és kézi mixerrel folyamatosan verve, kicsinként beledolgozzuk a szirupot is. Az elkészült folyékony krémet ráöntjük a mogyorós felületre.
A formát egy nagyobb tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre, majd a hőt 140 fokra csökkentve további 50-60 percig sütjük. Ezután kivesszük, és teljes kihűlés után szeleteljük. Natúr mascarponégaluskákkal és mogyoróval kínáljuk.

KRUMP. - 2015.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. január 31., szombat

Csokoládés pite krumplis tésztával

Most egy finom, töményen csokoládés édességet hozok. Az a kategória, amelyikből ránézel egy szeletre, és máris 5 kilót hízol, de no, néhanapján, nem keverve egyébbel, ezt is meg lehet engedni magunknak. Senki sem gondolná, hogy a tésztájában főtt krumpli van: kellően ropogós, mégis szaftos marad. Jamie Olivernél láttam az ötletet, hogy karamellt ken a tésztára, sós mogyoróval szórja meg, majd valamilyen csokimasszát önt rá. Kissé szem előtt tartottam a tévében látott lépéseket, de a tésztarecept saját kompozíció, illetve a többinél is a magam feje után mentem. :)


Karamelles, sós mogyorós csokoládépite krumplis tésztával

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg főtt, áttört krumpli, 15 dkg vaj, 30 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 2 csipet só, 1 tojássárgája; a karamellréteghez: 3 evőkanál kristálycukor (6 dkg), 3 dkg vaj, 50 70 ml tejszín; a krémhez: 15 + 5 dkg cukor, 5 dl víz, 3 egész tojás, 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé; továbbá: 5 dkg pörkölt, sós mogyoró, 2 dkg vaj; a tálaláshoz: mascarpone, pörkölt, sós mogyoró.  
Elkészítése: A lisztet, a vajat és a kihűtött krumplit gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot meg a tojássárgáját, és összeállítjuk. Fóliába téve legalább félórára hideg helyre tesszük, majd 4-5 mm vastagra nyújtjuk.  Kibélelünk vele egy vajjal kikent, 26 cm-es pitesütő formát úgy, hogy a szélein is legyen egy magasabb pereme. A tésztát villával megszurkáljuk, letakarjuk sütőpapírral, majd babot vagy borsót terítünk bele, és 10 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Ekkor eltávolítjuk a babot meg a sütőpapírt, és további 5 percre a tésztát visszatesszük a sütőbe. Elkészítjük a karamellkrémet. A cukrot világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük az olvasztott cukorban, majd kicsinként belekeverjük a tejszínt is. Rákenjük az elősütött tészta aljára. A mogyorót sodrófával kissé összetörjük, és eloszlatjuk a karamell tetején. A 15 dkg cukorból és a vízből szirupot főzünk. Addig forraljuk, míg kb. 3 dl szirup marad belőle. A csokoládékat darabokra tördeljük, és vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojást habosra keverjük a többi cukorral, majd beletesszük az olvasztott csokoládét, és kézi mixerrel folyamatosan verve, kicsinként beledolgozzuk a szirupot is. Az elkészült folyékony krémet ráöntjük a mogyorós felületre.
A formát egy nagyobb tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre, majd a hőt 140 fokra csökkentve további 50-60 percig sütjük. Ezután kivesszük, és teljes kihűlés után szeleteljük. Natúr mascarponégaluskákkal és mogyoróval kínáljuk.

KRUMP. - 2015.



Nincsenek megjegyzések: