2015. január 14., szerda

Krumpligombóc paradicsomszósszal

Ez a recept már fenn van a blogon, évekkel ezelőtt készítettem el először, és azóta sem. Akkor azt írtam, hogy a férjecském húzta a száját neki, most azonban nagyon-nagyon ízlett. Igaz, amióta "elkaptam" az ízlését a paradicsomszószt illetően (mindig az volt a baja, hogy nem volt elég édes :P), már szívesen megeszik mindenféle paradicsomos ételt. Úgyhogy most ismét terítékre került, és nagy-nagy sikere volt mindannyiunk körében. Újra is fotóztam: kérem szépen a régi fotók nézésekor eltakarni a szemeteket, max. két ujjatok között kikukkantani. :) Jaj, és most pontos adagokat is írok, mert azért nem mindegy, hoyg miből mennyit használunk. :)


Krumpligombóc paradicsomszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 cikk fokhagyma, 1 kisebb tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál zabkorpa vagy zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál szárított, morzsolt csombor, só, bors, kevés olaj, kevés vaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa; a szószhoz: 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 paradicsom (nekem most konzervből volt), 2 dl sűrű paradicsomlé, 1-1,5 dl tejszín, 10 dkg füstölt sajt, só, bors, cukor.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Felét lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, felét pedig a kis lyukún. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát meg a morzsolt csombort, majd jól eldolgozzuk a tojással. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd gyors mozdulatokkal elkeverjük a liszttel és a zabkorpával (nem keverjük agyon). Kézzel pingponglabdánál kissé nagyobb gombócokat formálunk, vajjal kikent, morzsával megszórt hőálló edénybe tesszük őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. A szószhoz fölforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, amjd fölöntjük a paradicsomlével, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, illetve vízzel hígítjuk a kívánt állagúra, és jól kiforraljuk. Végül beleöntjük a tejszínt, sóval, borssal, cukorral ízesítjük, és belekavarunk 5 dkg lereszelt sajtot. A szószt a megsült gombócokra öntjük, rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és kb. 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Önmagában is finom, laktató étel, de bármilyen húsfélével (natúr csirkemellel, fasírttal stb.) tálalható.

Megjegyzés: Ha friss paradicsommal készül, először lehúzzuk azok héját, összedaraboljuk, és néhány perc alatt kissé összerotyogtatjuk, azután adjuk a szószhoz.

KRUMP. - 2015.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. január 14., szerda

Krumpligombóc paradicsomszósszal

Ez a recept már fenn van a blogon, évekkel ezelőtt készítettem el először, és azóta sem. Akkor azt írtam, hogy a férjecském húzta a száját neki, most azonban nagyon-nagyon ízlett. Igaz, amióta "elkaptam" az ízlését a paradicsomszószt illetően (mindig az volt a baja, hogy nem volt elég édes :P), már szívesen megeszik mindenféle paradicsomos ételt. Úgyhogy most ismét terítékre került, és nagy-nagy sikere volt mindannyiunk körében. Újra is fotóztam: kérem szépen a régi fotók nézésekor eltakarni a szemeteket, max. két ujjatok között kikukkantani. :) Jaj, és most pontos adagokat is írok, mert azért nem mindegy, hoyg miből mennyit használunk. :)


Krumpligombóc paradicsomszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 cikk fokhagyma, 1 kisebb tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál zabkorpa vagy zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál szárított, morzsolt csombor, só, bors, kevés olaj, kevés vaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa; a szószhoz: 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 paradicsom (nekem most konzervből volt), 2 dl sűrű paradicsomlé, 1-1,5 dl tejszín, 10 dkg füstölt sajt, só, bors, cukor.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Felét lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, felét pedig a kis lyukún. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát meg a morzsolt csombort, majd jól eldolgozzuk a tojással. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd gyors mozdulatokkal elkeverjük a liszttel és a zabkorpával (nem keverjük agyon). Kézzel pingponglabdánál kissé nagyobb gombócokat formálunk, vajjal kikent, morzsával megszórt hőálló edénybe tesszük őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. A szószhoz fölforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, amjd fölöntjük a paradicsomlével, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, illetve vízzel hígítjuk a kívánt állagúra, és jól kiforraljuk. Végül beleöntjük a tejszínt, sóval, borssal, cukorral ízesítjük, és belekavarunk 5 dkg lereszelt sajtot. A szószt a megsült gombócokra öntjük, rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és kb. 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Önmagában is finom, laktató étel, de bármilyen húsfélével (natúr csirkemellel, fasírttal stb.) tálalható.

Megjegyzés: Ha friss paradicsommal készül, először lehúzzuk azok héját, összedaraboljuk, és néhány perc alatt kissé összerotyogtatjuk, azután adjuk a szószhoz.

KRUMP. - 2015.


Nincsenek megjegyzések: