Már akkor elhatároztam, hogy ilyet én is sütök, amikor megláttam a Pinterest-en. A recept saját megszokott gépi kenyerem kissé módosított változata, rozsosan.
Fonott
csillagkenyér
Hozzávalók 2
darabhoz: 4 dkg szárított élesztő, 30 dkg kenyérliszt (650-es), 25 dkg
fehérliszt (000-ás), 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 evőkanál só, 2 evőkanál
barna cukor, 5 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl tej, 2,3-2,5 dl víz; továbbá: ½ dl
tejszín vagy 1 tojásfehérje, szezámmag és/vagy kendermag (esetleg bármilyen más
mag), liszt.
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben
kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk, és egyszerű dagasztóprogramon kb. 15 perc alatt
megdagasztatjuk. Gép híján az eljárás ugyanaz, jó rugalmas tésztát dagasztunk
belőle.
2. A tésztát liszttel megszórt tálba tesszük,
és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára
borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 50 cm-es átmérőjű, egyenletes vastagságú körré
nyújtjuk.
4. Derelyevágóval spirálosan körbevágjuk úgy,
hogy a tésztacsík kb. 1 ujjnyi vastag legyen.
5. Sütőpapírral leterített tepsiket készítünk
elő, és a csíkot a képen látható módon elkezdjük „megfonni”. Egy kenyérkéhez a
tésztacsíknak kb. felét használjuk fel.
6. Minden tekerésnél a tésztát a már megklévő
csücsök alatt tekerjük át.
7. A tésztacsík végét bedugjuk középen a
tészta alá. A „csillag” szárait kissé meghúzogathatjuk, hogy mindegyik oldal
szimmetrikus legyen.
8. A megfont kenyeret további 25-20 percig
kelesztjük, majd lekenjük tejszínnel vagy tojásfehérjével, megszórjuk tetszés
szerinti magvakkal.
9. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc
alatt szép aranybarnára sütjük.
FI - 2016/9
BA - 2019/9.
FI - 2016/9
BA - 2019/9.
2 megjegyzés:
Nagyon szép!
Köszönöm. :)
Megjegyzés küldése