Ebben az ételben is a paszternák a sztár, és nagyon is előnyére a fogásnak....
Pasztinákragu húsgombóccal
Hozzávalók 4
személyre: 60 dkg pasztinák, 5-6 cikk fokhagyma, 1-2 paradicsom, 3 dl tejszín,
só, bors, petrezselyemzöld, olaj; a gombóchoz: 65 dkg friss kolbász vagy darált
sertéshús, 5 evőkanál durva szemcséjű zsemlemorzsa, 1 tojás, ½ - ½ teáskanál szárított
oregánó és bazsalikom, sima hús használata esetén további fűszerek: só, bors,
fokhagyma.
Elkészítése: A gombóchoz, ha kolbászt
használunk, kinyomjuk a bélből a húst, és hozzádolgozzuk a tojást, a
zsemlemorzsát meg a szárított fűszereket. Ha darált húsból készítjük, akkor a
húst először ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és zúzott fokhagymával,
majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Egy lábosban 3-4 evőkanál olajat
forrósítunk, diónyi húsgombócokat dobálunk bele, és 1-2 percig pirítjuk. Majd
átfordítjuk a másik oldalukra, és addig pirítjuk, míg kissé kérget nem kapnak.
Ekkor kiszedjük és félretesszük. A maradék hússal ugyanígy járunk el. (Jobb két
részletben sütni, hogy a gombóckák piruljanak, és ne engedjenek levet.) A
visszamaradt zsiradékra rádobjuk a vékonyan felszeletelt pasztinákot (a nagyobb
darabokat félbe vagy négybe hasítjuk előtte) meg az összedarabolt fokhagymát,
és 5-6 percig dinszteljük benne gyakran kavargatva. Ekkor hozzáadjuk a
meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és
elkeverjük. Beletesszük a gombócokat, felöntjük annyi forró vízzel, amennyi a
gombócoknak kb. a feléig ér, és lefedve főzzük kb. 15 percig. Hozzáöntjük a
tejszínt, elkeverjük, jól kiforraljuk, ha szükséges, utánaízesítünk, majd
megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk kenyér vagy bármilyen más
köret kíséretében.
KT - 2016/9
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése