Ismerőseink szedtek az elmúlt napokban sok-sok rókagombát, és vettem tőlük egy keveset. Lett belőle rókagomba-paprikás, az alábbi töltött tekercs, a paprikás és a tekercs maradékából pedig húspuding. És még van egy kevés gombám, abból is lesz valami... :)
Az alábbi tekercs nagyon finom lett, de mivel az édesanyáméknál nevelkedett pulykák melle kicsit nagy volt (több, mint másfél kg), hát másnapra is maradt jócskán a tekercsből, viszont úgy, kihűlés után újramelegítve is szárazabb volt, mint előző nap. Ezért a receptet már eleve kisebb adagra írtam meg, ahhoz arányítva - természetesen - a többi hozzávalót is. Próbáljátok ki, és a bormártás ne hagyjátok el mellőle.
Rókagombás töltött pulykatekercs
Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,2 kg pulykamellfilé, bőrével együtt, só, bors; a töltelékhez: 1-2 szelet szikkadt kenyér, 1 tojássárgája, 25 dkg rókagomba, 1 hagyma, 1 teáskanál szárított, morzsolt vagy aprított friss rozmaring, só, bors, olaj, 1 dl félszáraz fehérbor; a mártáshoz: 1 közepes hagyma, 1 ágacska rozmaring, olaj, 3 dl félszáraz fehérbor, 5 dkg hideg vaj, só, fehérbors.
Elkészítése: A pulykamellet úgy vágjuk, hogy egy
többé-kevésbé egyenletes vastagságú négyszög legyen. Bőrével lefele deszkára
helyezzük, kiklopfoljuk, majd alaposan megszórjuk sóval és borssal. A töltelékhez
a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A finomra aprított hagymát megdinszteljük
kevés olajon, majd hozzáadjuk a durvára összedarabolt gombát, és néhány percig
együtt dinszteljük. Megsózzuk-borsozzuk, rászórjuk a rozmaringot, illetve
ráöntjük a bort, és addig pároljuk néha megkavarva, míg zsírjára nem sül. A
kihűlt gombát a kifacsart kenyérhez adjuk, elkeverjük a tojássárgájával, sóval
és borssal ízesítjük, majd a pulykamell hosszanti oldalára halmozzuk egy
csíkban. A húst jó szorosan föltekerjük, majd olajjal megkent, több rétegű
alufóliába tekerjük. Az alufólia két végét jól megszorítjuk, és behajtjuk a
tekercs alá. A tekercset tepsibe teezsük, vizet öntünk alá, és a 180 fokos
sütőben kb. 1 óra alatt megpároljuk. Ekkor a fóliát kibontjuk, a tekercset pedig
visszatoljuk a sütőbe 10-15 percre és rápirítunk. Tálalás előtt 5-10 percig
hagyjuk állni, utána szeleteljük. Közben elkészítjük a mártást: a hagymát
finomra aprítjuk, megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a
rozmaringágacskát, felöntjük a borral, ileltve sóval és fehérborssal ízesítjük.
Addig forraljuk kis lángon, míg kb. felére nem redukálódik, ekkor leszűrjük. A
visszamaradt szaftot jól fölforrósítjuk, majd elkeverjük benne a hideg vajat. A
felszeletelt tekercset krumplipürével és fehérboros mártással kínáljuk.
N - 2016/szept.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése