Elég ritkán készítem én ezt a hagyományos rizses húst, nem tudom, miért, pedig mindannyian szeretjük. Csirkéből így csinálom:
Rizses hús erdélyiesen
Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,2 kg csirkealsócomb, 2 hagyma,
3-4 cikk fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 30 dkg rizs, zsír vagy olaj, só,
bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A csirkecombot megtisztítjuk és megmossuk. A
hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük a felforrósított zsiradékon,
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és
felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a csirkecombokat, felöntjük annyi vízzel,
amennyi éppen ellepi, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a hús félpuhára
nem fő. Ekkor hozzáadjuk a rizst, felöntjük másfélszeres mennyiségű vízzel (a
hús alatt is van még folyadék), utánaízesítünk, elkavarjuk, és közepes lángon
felforraljuk. Ezután a lángot kicsire vesszük (akár vasalátétet is helyezhetünk
alá), az edényt lefedjük, és 10-15 percig főzzük csendesen. Amikor a rizs mind
beitta a folyadékot, óvatosan átkavarjuk, és megszórjuk aprított
petrezselyemzölddel. Savanyúsággal kínáljuk.
Megjegyzés: Rizses hús készülhet másfajta hússal is,
Erdélyben talán a sertés a leggyakoribb, de nagyon ismert a ludaskása is.
KT - 2017/5
KT - 2017/5
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése