Elakadtam jónéhány percig, mert azon morfondíroztam, hogy akkor ez most dzsem vagy lekvár. Utánanéztem hamarjában a wikipédián, illetve egy-két fórumon, de 100%-osan biztos, kimerítő választ nem találtam. Végül az segített ki a bajból, hogy eszembe jutott: kaptam egyszer egy kis füzetszerű szórólapot néhány recepttel, abban pedig leírták a különféle elnevezéseket, hogy azok mit takarnak, és miben különböznek egymástól. A szórólap szerint pedig én dzsemet főztem, mert gyümölcsdarabok is vannak a produktumban, illetve zselésítőt használtam a gyümölcspép kocsonyásításához, sűrítéséhez.
Azért... attól függetlenül, hogy dzsem-e vagy lekvár ... nagyon finom. Ha pedig már nem lehet cseresznyét kapni (nálunk még van), akkor meggyből is elkészíthető, citromsó nélkül.
Citromos, rumos cseresznyedzsem
Hozzávalók: 1,8 kg cseresznye tisztítva, mag nélkül mérve, 3 dl víz, 50 dkg + 4 csapott evőkanál cukor, 8 g citromsó, 1 citrom, 2 tasak zseléfix, 25 ml rumaroma vagy 2 ml rumesszencia.
Elkészítése:
A tisztított cseresznyét fazékba tesszük, és botmixerrel részben pürésítjük. A gyümölcspéphez adjuk a vizet, a citromsót, a felkarikázott citromot, majd a 4 evőkanálnyi cukorral elkevert zseléfixet, és feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a többi cukrot és újra fölforraljuk. Attól kezdve, hogy elkezd rotyogni, további 5-6 percig főzzük állandóan kevergetve, majd elzárjuk a lángot, belekeverjük a rumaromát, kiszedjük a citromkarikákat és száraz, steril üvegekbe töltjük. A fedelet rácsavarjuk, 5 percre az üvegeket megfordítjuk, majd mehetnek szárazdunsztba takarók közé vagy hűtőtáskába (jégakkuk nélkül).
FF - 2017/6
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2011. június 30., csütörtök
Citromos, rumos cseresznyedzsem
Elakadtam jónéhány percig, mert azon morfondíroztam, hogy akkor ez most dzsem vagy lekvár. Utánanéztem hamarjában a wikipédián, illetve egy-két fórumon, de 100%-osan biztos, kimerítő választ nem találtam. Végül az segített ki a bajból, hogy eszembe jutott: kaptam egyszer egy kis füzetszerű szórólapot néhány recepttel, abban pedig leírták a különféle elnevezéseket, hogy azok mit takarnak, és miben különböznek egymástól. A szórólap szerint pedig én dzsemet főztem, mert gyümölcsdarabok is vannak a produktumban, illetve zselésítőt használtam a gyümölcspép kocsonyásításához, sűrítéséhez.
Azért... attól függetlenül, hogy dzsem-e vagy lekvár ... nagyon finom. Ha pedig már nem lehet cseresznyét kapni (nálunk még van), akkor meggyből is elkészíthető, citromsó nélkül.
Citromos, rumos cseresznyedzsem
Hozzávalók: 1,8 kg cseresznye tisztítva, mag nélkül mérve, 3 dl víz, 50 dkg + 4 csapott evőkanál cukor, 8 g citromsó, 1 citrom, 2 tasak zseléfix, 25 ml rumaroma vagy 2 ml rumesszencia.
Elkészítése:
A tisztított cseresznyét fazékba tesszük, és botmixerrel részben pürésítjük. A gyümölcspéphez adjuk a vizet, a citromsót, a felkarikázott citromot, majd a 4 evőkanálnyi cukorral elkevert zseléfixet, és feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a többi cukrot és újra fölforraljuk. Attól kezdve, hogy elkezd rotyogni, további 5-6 percig főzzük állandóan kevergetve, majd elzárjuk a lángot, belekeverjük a rumaromát, kiszedjük a citromkarikákat és száraz, steril üvegekbe töltjük. A fedelet rácsavarjuk, 5 percre az üvegeket megfordítjuk, majd mehetnek szárazdunsztba takarók közé vagy hűtőtáskába (jégakkuk nélkül).
FF - 2017/6
Azért... attól függetlenül, hogy dzsem-e vagy lekvár ... nagyon finom. Ha pedig már nem lehet cseresznyét kapni (nálunk még van), akkor meggyből is elkészíthető, citromsó nélkül.
Citromos, rumos cseresznyedzsem
Hozzávalók: 1,8 kg cseresznye tisztítva, mag nélkül mérve, 3 dl víz, 50 dkg + 4 csapott evőkanál cukor, 8 g citromsó, 1 citrom, 2 tasak zseléfix, 25 ml rumaroma vagy 2 ml rumesszencia.
Elkészítése:
A tisztított cseresznyét fazékba tesszük, és botmixerrel részben pürésítjük. A gyümölcspéphez adjuk a vizet, a citromsót, a felkarikázott citromot, majd a 4 evőkanálnyi cukorral elkevert zseléfixet, és feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a többi cukrot és újra fölforraljuk. Attól kezdve, hogy elkezd rotyogni, további 5-6 percig főzzük állandóan kevergetve, majd elzárjuk a lángot, belekeverjük a rumaromát, kiszedjük a citromkarikákat és száraz, steril üvegekbe töltjük. A fedelet rácsavarjuk, 5 percre az üvegeket megfordítjuk, majd mehetnek szárazdunsztba takarók közé vagy hűtőtáskába (jégakkuk nélkül).
FF - 2017/6
3 megjegyzés:
- Kati írta...
-
Mi most főztünk meggydzsemet, de csak kimagoltuk, se nem pürésítettük, és cukorral besűrítettük.
- 2011. június 30. 17:42
- Edó írta...
-
Nagyon tetszik!!!
- 2011. június 30. 23:16
- sedith írta...
-
Kati, egyszer régen én is készítettem úgy, de "zavart", hogy a meggydarabok körül csak egy lészerűség volt. Azért nyomtam bele most néhányszor a botmixert. A vizet meg ... szaporításképpen, hisz így is csak 4 kis üvegy lett belőle + a kevés a tálkában.:)
Edó, köszi! Hasonlít a tiedhez.:) Különben is, miutőán elolvastam a receptedet döntöttem úgy, hogy az 50 dkg + 4 kanál cukor bőven elég lesz, és tényleg, csak épp, hogy nem túl édes. - 2011. június 30. 23:42
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Mi most főztünk meggydzsemet, de csak kimagoltuk, se nem pürésítettük, és cukorral besűrítettük.
Nagyon tetszik!!!
Kati, egyszer régen én is készítettem úgy, de "zavart", hogy a meggydarabok körül csak egy lészerűség volt. Azért nyomtam bele most néhányszor a botmixert. A vizet meg ... szaporításképpen, hisz így is csak 4 kis üvegy lett belőle + a kevés a tálkában.:)
Edó, köszi! Hasonlít a tiedhez.:) Különben is, miutőán elolvastam a receptedet döntöttem úgy, hogy az 50 dkg + 4 kanál cukor bőven elég lesz, és tényleg, csak épp, hogy nem túl édes.
Megjegyzés küldése