2015. február 4., szerda

Krumplis lasagne

Lasagna hús nélkül, sok-sok zöldséggel, krumplival: isteni, laktató, és nem hiányzik belőle a hús. Melegen, hidegen egyaránt finom. :)


Krumplis lasagna 

Hozzávalók 4-5 személyre: 35 dkg friss lasagna-lap (6-9 lap, mérettől függően), 60-65 dkg főtt krumpli, 50 dkg mexikói zöldségkeverék (fagyasztott), 1 hagyma, 3 cikk folkhagyma, 3 evőkanál olaj; a besamelmártáshoz: 5 dkg vaj, 3-4 evőkanál olívaolaj, 3 púpozott evőkanál liszt, 4,5 dl hideg tej, 1,5-2 dl víz, só, bors, citromlé, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió; továbbá: 2 dl házi ketchup vagy sűrített paradicsom, 20 dkg sajt, 1-2 evőkanál olaj.

Elkészítése: 
1. A krumplit meghámozzuk, hosszában negyedeljük, majd kb. ½ cm vastagra szeleteljük.
            2. A mexikói keveréket enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
        3. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és megdinszteljük a 3 evőkanál olajon. A krumplit, a zöldségkeveréket meg a dinsztelt hagymákat tálba tesszük, jól összekeverjük, illetve sóval és borssal ízesítjük.
        4. Egy serpenyőben összeolvasztjuk a vajat meg az olívaolajat, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd fölöntjük a hideg tejjel, illetve további 1,5-2 dl vízzel hígítjuk tetszés szerint. Állandóan kevergetve jól kiforraljuk, besűrítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük.
        5. Egy mélyebb jénai tál aljára kevés olajat locsolunk, majd elmázolunk rajta 1-2 evőkanálnyi mártást, ráfektetünk 2 lasagnalapot, és megkenjük házi ketchuppal.
        6. Rákenjük a besamelmártás 1/3-át, és eloszlatjuk rajta a zöldséges keverék felét.
        7. A rétegezést még egyszer megismételjük, majd befedjük egy réteg tésztalappal, rákenjük a maradék besamelmártást, és rászórjuk a lereszelt sajtot. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverésen 30-35 percig sütjük, illetve amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. 

KRUMP. - 2015.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. február 4., szerda

Krumplis lasagne

Lasagna hús nélkül, sok-sok zöldséggel, krumplival: isteni, laktató, és nem hiányzik belőle a hús. Melegen, hidegen egyaránt finom. :)


Krumplis lasagna 

Hozzávalók 4-5 személyre: 35 dkg friss lasagna-lap (6-9 lap, mérettől függően), 60-65 dkg főtt krumpli, 50 dkg mexikói zöldségkeverék (fagyasztott), 1 hagyma, 3 cikk folkhagyma, 3 evőkanál olaj; a besamelmártáshoz: 5 dkg vaj, 3-4 evőkanál olívaolaj, 3 púpozott evőkanál liszt, 4,5 dl hideg tej, 1,5-2 dl víz, só, bors, citromlé, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió; továbbá: 2 dl házi ketchup vagy sűrített paradicsom, 20 dkg sajt, 1-2 evőkanál olaj.

Elkészítése: 
1. A krumplit meghámozzuk, hosszában negyedeljük, majd kb. ½ cm vastagra szeleteljük.
            2. A mexikói keveréket enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
        3. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és megdinszteljük a 3 evőkanál olajon. A krumplit, a zöldségkeveréket meg a dinsztelt hagymákat tálba tesszük, jól összekeverjük, illetve sóval és borssal ízesítjük.
        4. Egy serpenyőben összeolvasztjuk a vajat meg az olívaolajat, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd fölöntjük a hideg tejjel, illetve további 1,5-2 dl vízzel hígítjuk tetszés szerint. Állandóan kevergetve jól kiforraljuk, besűrítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük.
        5. Egy mélyebb jénai tál aljára kevés olajat locsolunk, majd elmázolunk rajta 1-2 evőkanálnyi mártást, ráfektetünk 2 lasagnalapot, és megkenjük házi ketchuppal.
        6. Rákenjük a besamelmártás 1/3-át, és eloszlatjuk rajta a zöldséges keverék felét.
        7. A rétegezést még egyszer megismételjük, majd befedjük egy réteg tésztalappal, rákenjük a maradék besamelmártást, és rászórjuk a lereszelt sajtot. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverésen 30-35 percig sütjük, illetve amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. 

KRUMP. - 2015.



Nincsenek megjegyzések: