Lasagna hús nélkül, sok-sok zöldséggel, krumplival: isteni, laktató, és nem hiányzik belőle a hús. Melegen, hidegen egyaránt finom. :)
Krumplis lasagna
Hozzávalók 4-5 személyre: 35 dkg friss lasagna-lap (6-9 lap,
mérettől függően), 60-65 dkg főtt krumpli, 50 dkg mexikói zöldségkeverék
(fagyasztott), 1 hagyma, 3 cikk folkhagyma, 3 evőkanál olaj; a besamelmártáshoz:
5 dkg vaj, 3-4 evőkanál olívaolaj, 3 púpozott evőkanál liszt, 4,5 dl hideg tej,
1,5-2 dl víz, só, bors, citromlé, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió; továbbá: 2
dl házi ketchup vagy sűrített paradicsom, 20 dkg sajt, 1-2 evőkanál olaj.
Elkészítése:
1. A krumplit meghámozzuk, hosszában negyedeljük,
majd kb. ½ cm vastagra szeleteljük.
2. A mexikói keveréket enyhén sós vízben roppanósra
főzzük, majd leszűrjük.
3. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra
aprítjuk, és megdinszteljük a 3 evőkanál olajon. A krumplit, a zöldségkeveréket
meg a dinsztelt hagymákat tálba tesszük, jól összekeverjük, illetve sóval és
borssal ízesítjük.
4. Egy serpenyőben összeolvasztjuk a vajat meg az
olívaolajat, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd fölöntjük a hideg tejjel,
illetve további 1,5-2 dl vízzel hígítjuk tetszés szerint. Állandóan kevergetve
jól kiforraljuk, besűrítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével
ízesítjük.
5. Egy mélyebb jénai tál aljára kevés olajat
locsolunk, majd elmázolunk rajta 1-2 evőkanálnyi mártást, ráfektetünk 2
lasagnalapot, és megkenjük házi ketchuppal.
6. Rákenjük a besamelmártás 1/3-át, és eloszlatjuk
rajta a zöldséges keverék felét.
7. A rétegezést még egyszer megismételjük, majd
befedjük egy réteg tésztalappal, rákenjük a maradék besamelmártást, és
rászórjuk a lereszelt sajtot. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverésen 30-35
percig sütjük, illetve amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején.
KRUMP. - 2015.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése