Ez a kenyér isteni. A krumplitól szaftos, 2 nap után is finom, puha. Próbáljátok csak ki! A recept arányait magam állítottam össze, de a menete ugyanaz, mint ahogy anyósom elbeszélése szerint az ő szilágysági édesanyja készítette.
Pityókás házi kenyér
Hozzávalók: 65 dkg búzafinomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 púpozott
evőkanál só, 4 evőkanál olaj, kb. 3 dl langyos víz, 1 adag kovász; a
kovászhoz: 15 dkg főtt krumpli, 10 g szárított élesztő vagy 3,5 dkg friss
élesztő, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl langyos tej vagy víz, 3 púpozott evőkanál
liszt; továbbá: kevés liszt.
Elkészítése: Elkészítjük a kovászt: az áttört vagy lereszelt
langyos krumplit eldolgozzuk a cukorral, az élesztővel meg a tejjel, majd
belekeverjük a lisztet is. Letakarva, hűvös helyen néhány órán át hagyjuk
kelni, dolgozni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe
mélyedést csinálunk, beletesszük a kovászt meg az olajat, és további langyos
víz hozzáadásával hólyagosra dagasztjuk. (Kenyérsütőgéppel is dagasztható.) 20
pecig hagyjuk kelni, majd óvatosan átgyúrjuk. Egy kosarat vagy megfelelő méretű
tálat kibélelünk tiszta konyharuhával, azt megszórjuk liszttel, és
belehelyezzük az átgyúrt tésztát. Letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára
kelni, majd kiborítjuk, megformázzuk, és sütőpapírral leterített tepsire
helyezzük. 20 percig kelesztjük ismét, majd 170 fokra előmelegített sütőben
45-50 percig sütjük. Akkor jó, ha az alját megütögetve kopogó, kongó hangot
hallunk. Végül 220 fokra emeljük a hőt, és 5-6 perc alatt rápirítunk. A sütőből
kivéve fakanállal leütögetjük az esetlegesen megégett héjat, majd kézi
reszelővel simára reszeljük-egyengetjük (kihagyható műveletek). Rácsra téve
hagyjuk kihűlni.
Tipp: Ha van kéznél 1-2 káposztalevelünk, a megformázott
kenyeret arra is ráhelyezhetjük; a káposztalapi, ahogy Erdélyben nevezik,
különleges aromát kölcsönöz a kenyérnek.
KRUMP. - 2015.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése