2016. március 21., hétfő

Epres képviselőfánk-torta

Ez a képviselőfánk-recept volt a tésztás füzetemben, amit akkor kezdtem írni, miután férjhez mentem. :) A családból, szomszédból és a barátnőktől, illetve ilyen-olyan kezembe kerülő receptles lapokból másolgattam ki a recepteket igyekezvén, hogy szinte mindenre legyen alapreceptem. Bevallom, képviselőfánkot nem sokszor sütöttem, sőt, ezt a receptet még nem is próbáltam ki soha. Egyszer próbáltam hasonlót sütni a Házi cukrászat című könyvből, de az nem sikerült. Most viszont, lesz, ami lesz alapon belevágtam. És nagyon jóra sikerült annak ellenére, hogy bögrés adagok voltak megadva. Én viszont lemértem ezeket, és már úgy adom meg a mennyiségeket. Ez az adag kb. 2 tortának elegendő, ellenben én 1 tortát csináltam, a többiből pedig fánkokat és éclair-eket fabrikáltam. Nagyon finom sütemény, érdemes kipróbálni.


Epres képviselőfánk-torta

Hozzávalók 2 tortához (8-12 személyre): 6 dl víz, 15 dkg (kb. 1,5 dl) olaj, 1/2 mokkáskanál só, 30 dkg liszt, 6 tojás, 2 evőkanál cukor; a krémhez: 4 tojás, 8 dl tej, 15 dkg cukor, 13 dkg liszt, 1 vaníliarúd; a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 10 dkg mascarpone, 2 evőkanál porcukor, 35 dkg friss eper, zöld levélkék.

Elkészítése: A vizet forrni teszsük az olajjal meg a sóval, majd ha felforrt, a lángot mérsékeljük, és egyből beleborítjuk az összes lisztet. Gyors mozdulatokkal simára dolgozzuk, majd félrevesszük, és amíg kihűl, folyton kavarjuk. Ekkor egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, végül a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán beleforgatjuk. A masszát csillag- vagy sima csöves habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle először egymás mellé koszorú alakban, majd a koszorú közepét is megtöltjük úgy, hogy a halmok-rózsák jó közel legyenek egymáshoz. Így sütéskor összeragadnak, nem esnek szét. Miután kiadagoltuk, 1 órán át állni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegíett sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ha úgy tűnik, hogy a teteje igen pirulna, kissé leveszünk a hőmérsékletből (max. 180 fokig). Ezalatt a sütő ajataját egyszer sem nyitjuk ki. A krémhez a tojássárgáját simára keverjük a liszttel, a cukorral és kb. 3 dl tejjel. A többi tejet a vaníliarúd kikapart magvaival együtt odatesszük főni. Végül a felforrt tejet félrevesszük, hozzáöntjük a tojásos masszát, visszahelyezzük a lángra, és állandóan kavargatva sűrűre főzzük. A tojásfehérjét keményre verjük, beleforgatjuk a tűzről félrevett krémbe és néha megkavarva hagyjuk kihűlni. Miután a  tortalap és a krém kihűlt, óvatosan kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, illetve kirakjuk eperszemekkel, ráhelyezzük a levágott "kalapját", és kidíszítjük. A díszítéshez a tejszínt keményre verjüka  porcukorral, majd összekeverjük a mascarponéval. Eperszemekkel és citromfű- vagy mentalevelekkel díszítjük.

Megjegyzés: Ha nem tortát sütünk, hanem egyszerű fánkocskákat szeretnénk, akkor egyenként tesszük a halmokat a tepsire, helyet hagyva közöttük, mert felnőnek.

EK - 2016/5


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. március 21., hétfő

Epres képviselőfánk-torta

Ez a képviselőfánk-recept volt a tésztás füzetemben, amit akkor kezdtem írni, miután férjhez mentem. :) A családból, szomszédból és a barátnőktől, illetve ilyen-olyan kezembe kerülő receptles lapokból másolgattam ki a recepteket igyekezvén, hogy szinte mindenre legyen alapreceptem. Bevallom, képviselőfánkot nem sokszor sütöttem, sőt, ezt a receptet még nem is próbáltam ki soha. Egyszer próbáltam hasonlót sütni a Házi cukrászat című könyvből, de az nem sikerült. Most viszont, lesz, ami lesz alapon belevágtam. És nagyon jóra sikerült annak ellenére, hogy bögrés adagok voltak megadva. Én viszont lemértem ezeket, és már úgy adom meg a mennyiségeket. Ez az adag kb. 2 tortának elegendő, ellenben én 1 tortát csináltam, a többiből pedig fánkokat és éclair-eket fabrikáltam. Nagyon finom sütemény, érdemes kipróbálni.


Epres képviselőfánk-torta

Hozzávalók 2 tortához (8-12 személyre): 6 dl víz, 15 dkg (kb. 1,5 dl) olaj, 1/2 mokkáskanál só, 30 dkg liszt, 6 tojás, 2 evőkanál cukor; a krémhez: 4 tojás, 8 dl tej, 15 dkg cukor, 13 dkg liszt, 1 vaníliarúd; a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 10 dkg mascarpone, 2 evőkanál porcukor, 35 dkg friss eper, zöld levélkék.

Elkészítése: A vizet forrni teszsük az olajjal meg a sóval, majd ha felforrt, a lángot mérsékeljük, és egyből beleborítjuk az összes lisztet. Gyors mozdulatokkal simára dolgozzuk, majd félrevesszük, és amíg kihűl, folyton kavarjuk. Ekkor egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, végül a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán beleforgatjuk. A masszát csillag- vagy sima csöves habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle először egymás mellé koszorú alakban, majd a koszorú közepét is megtöltjük úgy, hogy a halmok-rózsák jó közel legyenek egymáshoz. Így sütéskor összeragadnak, nem esnek szét. Miután kiadagoltuk, 1 órán át állni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegíett sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ha úgy tűnik, hogy a teteje igen pirulna, kissé leveszünk a hőmérsékletből (max. 180 fokig). Ezalatt a sütő ajataját egyszer sem nyitjuk ki. A krémhez a tojássárgáját simára keverjük a liszttel, a cukorral és kb. 3 dl tejjel. A többi tejet a vaníliarúd kikapart magvaival együtt odatesszük főni. Végül a felforrt tejet félrevesszük, hozzáöntjük a tojásos masszát, visszahelyezzük a lángra, és állandóan kavargatva sűrűre főzzük. A tojásfehérjét keményre verjük, beleforgatjuk a tűzről félrevett krémbe és néha megkavarva hagyjuk kihűlni. Miután a  tortalap és a krém kihűlt, óvatosan kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, illetve kirakjuk eperszemekkel, ráhelyezzük a levágott "kalapját", és kidíszítjük. A díszítéshez a tejszínt keményre verjüka  porcukorral, majd összekeverjük a mascarponéval. Eperszemekkel és citromfű- vagy mentalevelekkel díszítjük.

Megjegyzés: Ha nem tortát sütünk, hanem egyszerű fánkocskákat szeretnénk, akkor egyenként tesszük a halmokat a tepsire, helyet hagyva közöttük, mert felnőnek.

EK - 2016/5


Nincsenek megjegyzések: