2016. március 1., kedd

Kapros ordakrém - Urdă cu mărar

Egyszerű és gyors kennivaló, ám annak, aki szereti az ordát, annál finomabb. :) A recept gyakori a Felső-Maros menti románságnál. Mivel a hegyi emberek főleg pásztorkodásból élnek (jórészük ma is ezzel foglalkozik), a tej és tejtermékek mindennaposak az étrendjükben. Az orda, a sajtkészítés finom mellékterméke, pedig külön csemege. Sokoldalú, mert semleges ízének köszönhetően mind sós, mind pedig édes étel készíthető belőle.

Kapros ordakrém

Hozzávalók 2 személyre: 1 evőkanál vaj, 20 dk friss orda, 1 evőkanál tejföl, só, bors, aprított kapor, esetleg zöldhagyma.

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a villával összetort ordát meg a tejfölt, és kavargatva addig melegítjük, amíg kérmes nem lesz. Sóval, borssal kaporral ízesítjük. Ha szeretnénk, aprított zöldhagymát is tehetünk bele.

EK - 2016/4


Urdă cu mărar

Ingrediente pentru 2 persoane: 1 lingură unt, 200 g urdă proaspătă, 1 lingură smântână, sare, piper, mărar tocat, eventual ceapă verde.

Prepararea: Se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă urda zdrobită cu furculiţa şi smântâna. Se amestecă încontinuu la foc mic, până ce compoziţia devine cremoasă. Se asezonează cu sare, piper şi mărar. După gust se poate pune şi ceapă verde tocată.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Egy-kétszer mi is hoztunk Erdélyből, főleg édes süteményekhez használtam el. Finom volt.
Nagyon jól néz ki, ahogy tálaltad, szépek a "tulipánjaid" :-)

sedith írta...

Katalin, az orda is olyan, mint a mascarpone vagy a tehéntúró: édesekhez és sósakhoz is ugyanolyan finom: :)
Köszönöm. Mostanában láttam egy videót ilyen díszítési ötletekkel, és kipróbáltam. :)

Related Posts with Thumbnails

2016. március 1., kedd

Kapros ordakrém - Urdă cu mărar

Egyszerű és gyors kennivaló, ám annak, aki szereti az ordát, annál finomabb. :) A recept gyakori a Felső-Maros menti románságnál. Mivel a hegyi emberek főleg pásztorkodásból élnek (jórészük ma is ezzel foglalkozik), a tej és tejtermékek mindennaposak az étrendjükben. Az orda, a sajtkészítés finom mellékterméke, pedig külön csemege. Sokoldalú, mert semleges ízének köszönhetően mind sós, mind pedig édes étel készíthető belőle.

Kapros ordakrém

Hozzávalók 2 személyre: 1 evőkanál vaj, 20 dk friss orda, 1 evőkanál tejföl, só, bors, aprított kapor, esetleg zöldhagyma.

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a villával összetort ordát meg a tejfölt, és kavargatva addig melegítjük, amíg kérmes nem lesz. Sóval, borssal kaporral ízesítjük. Ha szeretnénk, aprított zöldhagymát is tehetünk bele.

EK - 2016/4


Urdă cu mărar

Ingrediente pentru 2 persoane: 1 lingură unt, 200 g urdă proaspătă, 1 lingură smântână, sare, piper, mărar tocat, eventual ceapă verde.

Prepararea: Se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă urda zdrobită cu furculiţa şi smântâna. Se amestecă încontinuu la foc mic, până ce compoziţia devine cremoasă. Se asezonează cu sare, piper şi mărar. După gust se poate pune şi ceapă verde tocată.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Egy-kétszer mi is hoztunk Erdélyből, főleg édes süteményekhez használtam el. Finom volt.
Nagyon jól néz ki, ahogy tálaltad, szépek a "tulipánjaid" :-)

sedith írta...

Katalin, az orda is olyan, mint a mascarpone vagy a tehéntúró: édesekhez és sósakhoz is ugyanolyan finom: :)
Köszönöm. Mostanában láttam egy videót ilyen díszítési ötletekkel, és kipróbáltam. :)