Elsősorban a tavasz, másodsorban a húsvét jegyében készült... Nagyon finom, nagyon mutatós, igazi étvágygerjesztő falatok.
Sonkakrémes
spenótrolád
Hozzávalók 1
rúdhoz a tésztához: 30 dkg spenót, 4 tojás, ½ mokkáskanál só, 1 csapott
teáskanál sütőpor, 1 evőkanál ecet, 5-6 evőkanál liszt, 4-5 cikk fokhagyma; a
töltelékhez: 25 dkg sonka, 3 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 kicsike
hagyma, 3-4 evőkanál tejszín, só, bors, ½ teáskanál csípős pirospaprika.
Elkészítése: A
spenótot váltott vízben megmossuk, majd lobogó vízbe dobjuk, és kb. 5 percig
főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd jó alaposan kinyomkodjuk és
leturmixoljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, majd beleforgatjuk
a tojássárgáját, az ecettel leoltott sütőport, a spenótpürét, a zúzott
fokhagymát meg a lisztet, és óvatosan simára keverjük. Sütőpapírral bélelt kb.
25x35 cm-es tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt
megsütjük. Papírostól feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni. A lisztből és a tejből
sűrű pépet főzünk, hagyjuk kihűlni. A sonkát késes aprítóban krémesre aprítjuk a
hagymával együtt, majd hozzáadjuk a kihűlt péphez, és elkavarjuk. Szükség
szerint kevés tejszínnel lazítjuk (ne hígítsuk el), illetve sóval, borssal és
csípős pirospaprikával ízesítjük. A tésztalapot kivesszük a papírból,
rásimítjuk a krémet, felgöngyöljük, majd fóliába tekerve néhány órára hűtőbe
tesszük. Végül kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és zöldségek kíséretében
kínáljuk. Svédasztalon is kitűnő.
KT - 2016/3
1 megjegyzés:
Ó, de szép, szuper ötlet! :-)
Megjegyzés küldése