Mert a húsgombóclevest nem lehet megunni! És mert a húsgombóclevest lehet mindig másként is készíteni.
Bazsalikomos
húsgombócleves
Hozzávalók 6-8
személyre: 25 dkg sárgarépa, 10 dkg
zellergumó, 10 dkg petrezselyemgyökér, 50-60 dkg krumpli, 1 hagyma, 1 teáskanál
szárított bazsalikom, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 marék friss
bazsalikomlevél, só, esetleg citromlé;
a gombóchoz: 40
dkg darált hús (sertés vagy marha), 10 dkg rizs, 2 tojásfehérje, 1 finomra
aprított hagyma, 3-4 cikk zúzott fokhagyma, 3 evőkanál zabpehely, só, bors, 1
teáskanál pirospaprika.
Elkészítése: Felforralunk kb. 4 l vizet, enyhén megsózzuk,
majd rendre beledobjuk a tetszés szerint darabolt zöldségeket a következő
sorrendben: hagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér és zellergumó, végül pedig a
krumpli. A következő zöldséget mindig akkor adjuk a leveshez, miután újra forr
a víz. Miután a krumpli is belekerült, hozzáadjuk a szárított bazsalikomot meg
a felsorolt hozzávalókból elkészített húsgombócokat, és addig főzzük az
egészet, amíg minden meg nem puhul (kb. 15 perc). Végül ha szükséges, vízzel
hígítjuk, jól kiforraljuk és utánasózunk. A tejfölt simára keverjük a
tojássárgájával, elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Ha
szeretnénk, citromlével ízlés szerint savanyíthatjuk is. Összeforrósítjuk, de
már nem forraljuk fel. Tálalás előtt megszórjuk frissen aprított baszalikommal.
EK - 2017/4
EK - 2017/4
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése