2017. március 17., péntek

Pikáns kacsacomb fűszeres meggyszósszal

A csillagánizsos szószok nagyon bejönnek a családnak. A rózsabors pedig még különlegesebbé tette. Ez tipikusan az a fajta fogás, ami bár 3 részből áll, nem sok munkát igényel, és a mosatlan sem rengeteg. Nálunk a férjem imádja a krumplipürét, én viszont unom készíteni és unalmasnak is tartom (éppen ezért legtöbbször varálok rajta valamit, most viszont teljesen natúran hagytam), de amikor készítek, akkor roppant hálás szokott lenni érte. :) A nagylányom is. Irdatlan adagokat képes bevágni. :) Szerencsére, nem látszik rajta...
Szóval klasszikus felállás: hús, krumpli, szósz, mégis más, mint a klasszikus. :) 


Pikáns kacsacomb fűszeres meggyszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész kacsacomb, 1 csapott teáskanál só, ½ - ½ teáskanál bors, gyömbérpor és őrölt koriander, 2-3 szem összetört szegfűbors és borókabogyó, olívaolaj; 
a szószhoz: 25 dkg meggy (fagyasztott vagy befőttből), 2 csapott evőkanál kukoricakeményítő, 1 csillagánizs, ½ teáskanál rózsabors, só, cukor, citromlé; 
a tálaláshoz: krumplipüré.

Elkészítése:  A kacsacombokat szárazra törölgetjük, majd megszórjuk a porfűszerek keverékével. Tálba tesszük, rálocsolunk 4-5 evőkanál olívaolajat, és kézzel jól összeforgatjuk-masszírozzuk. Állni hagyjuk egy ideig, akár 1 éjszakán is át. Ezután hőálló edénybe tesszük, aláöntünk kevés vizet, lefedjük, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütjük-pároljuk. Végül fedő nélkül, illetve a hőt kissé megemelve rápirítunk. Amíg a hús elkészül, megcsináljuk a krumplipürét, illetve a meggyszószt. A meggyet kis lábosba rakjuk a csillagánzzsal és a durvára tört rózsaborssal együtt,  szórunk rá 1-2 evőkanál cukrot meg 1 csipet sót, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és felforraljuk. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, és a meggyhez öntjük, állandóan kavargatva. Ha szükséges, további vízzel hígítjuk tetszés szerint. Végül ha kell, cukorral és citromlével igazítunk az ízén. Jól kiforraljuk. A sült kacsacombbal és krumplipürével kínáljuk.

KT - 2017/4

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. március 17., péntek

Pikáns kacsacomb fűszeres meggyszósszal

A csillagánizsos szószok nagyon bejönnek a családnak. A rózsabors pedig még különlegesebbé tette. Ez tipikusan az a fajta fogás, ami bár 3 részből áll, nem sok munkát igényel, és a mosatlan sem rengeteg. Nálunk a férjem imádja a krumplipürét, én viszont unom készíteni és unalmasnak is tartom (éppen ezért legtöbbször varálok rajta valamit, most viszont teljesen natúran hagytam), de amikor készítek, akkor roppant hálás szokott lenni érte. :) A nagylányom is. Irdatlan adagokat képes bevágni. :) Szerencsére, nem látszik rajta...
Szóval klasszikus felállás: hús, krumpli, szósz, mégis más, mint a klasszikus. :) 


Pikáns kacsacomb fűszeres meggyszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész kacsacomb, 1 csapott teáskanál só, ½ - ½ teáskanál bors, gyömbérpor és őrölt koriander, 2-3 szem összetört szegfűbors és borókabogyó, olívaolaj; 
a szószhoz: 25 dkg meggy (fagyasztott vagy befőttből), 2 csapott evőkanál kukoricakeményítő, 1 csillagánizs, ½ teáskanál rózsabors, só, cukor, citromlé; 
a tálaláshoz: krumplipüré.

Elkészítése:  A kacsacombokat szárazra törölgetjük, majd megszórjuk a porfűszerek keverékével. Tálba tesszük, rálocsolunk 4-5 evőkanál olívaolajat, és kézzel jól összeforgatjuk-masszírozzuk. Állni hagyjuk egy ideig, akár 1 éjszakán is át. Ezután hőálló edénybe tesszük, aláöntünk kevés vizet, lefedjük, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütjük-pároljuk. Végül fedő nélkül, illetve a hőt kissé megemelve rápirítunk. Amíg a hús elkészül, megcsináljuk a krumplipürét, illetve a meggyszószt. A meggyet kis lábosba rakjuk a csillagánzzsal és a durvára tört rózsaborssal együtt,  szórunk rá 1-2 evőkanál cukrot meg 1 csipet sót, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és felforraljuk. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, és a meggyhez öntjük, állandóan kavargatva. Ha szükséges, további vízzel hígítjuk tetszés szerint. Végül ha kell, cukorral és citromlével igazítunk az ízén. Jól kiforraljuk. A sült kacsacombbal és krumplipürével kínáljuk.

KT - 2017/4

Nincsenek megjegyzések: