2017. március 3., péntek

Petőfi-rostélyos

A közelgő nemzeti ünnepre való tekintettel.... Hogy lehessen idejében felkészülni...


Petőfi-rostélyos

Hozzávalók 4-5 személyre: 1,2 kg marharostélyos, 10 dkg füstölt szalonna, 2 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 kápia paprika, 2-3 evőkanál paradicsompüré, őrölt kömény, majoránna, só, bors, pirospaprika, olaj vagy zsír, liszt; 
a fánkhoz: 40 dkg főtt krumpli, 40 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál só, 2 tojássárgája, 5 g szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, kb. 1,5 dl tej vagy víz, bő olaj.

Elkészítése:  A rostélyost kisujjnyi vastag szeletekre váguk, széleit kissé bevagdossuk, majd enyhén kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A szalonnát kockákra váguk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A hússzeleteket megforgatjuk lisztben, majd a szalonnazsírban mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk. Kiszedjük, félretesszük. A hús után visszamaradt zsiradékot kipótoljuk kevés olajjal vagy zsírral, és megdinszteljük benne a finomra aprított hagymát. Rádobjuk a kis kockákra vágott paprikát meg a zúzott fokhagymát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Hozáadjuk a paradicsompürét, kavargatva kissé lepirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a hússzeleteket, elkeverjük, és kipótoljuk annyi vízzel, amennyi a húsokat kb. 1 ujjnyival ellepi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és majoránnával fűszerezzük, majd kis lángon, fedő alatt, néha megrázogatva készre pároljuk. Miután elkészült, a húst kiszedhetjük, és a szószt turmixolhatjuk, de nem muszáj. A fánk hozzávalóit összedolgozzuk és jól megdagasztjuk. Meleg helyen hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és miután a fánkokat hagytuk még egy keveset kelni, bő forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a rostélyossal tálaljuk. A szalonnapörcöt is rászórjuk, csak az nálam lemaradt a fotóról. 

EK - 2017/3

3 megjegyzés:

Ani írta...

Már megint egy fantasztikus recept.Miért Petőfi?
Egyszerű játék van nálam. Várlak szeretettel. korsocska.blogspot.hu

sedith írta...

Hogy miért Petőfi, Ani? Merthát ilyen néven fut. :) Arra nem volt időm, hogy utánajárjak, de azt írták, hoyg akár Petőfi is ehetett volna ilyet, mert a rostélyos volt az egyik kedvenc étele. :)

Megnézem a játékot. :) Köszönöm. :)

Ani írta...

Azt hittem, hogy te találtad ki ezt is. Olyan kreatív vagy! Még nem hallottam róla. Aztán megnéztem a neten, van fenn néhány.

Related Posts with Thumbnails

2017. március 3., péntek

Petőfi-rostélyos

A közelgő nemzeti ünnepre való tekintettel.... Hogy lehessen idejében felkészülni...


Petőfi-rostélyos

Hozzávalók 4-5 személyre: 1,2 kg marharostélyos, 10 dkg füstölt szalonna, 2 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 kápia paprika, 2-3 evőkanál paradicsompüré, őrölt kömény, majoránna, só, bors, pirospaprika, olaj vagy zsír, liszt; 
a fánkhoz: 40 dkg főtt krumpli, 40 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál só, 2 tojássárgája, 5 g szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, kb. 1,5 dl tej vagy víz, bő olaj.

Elkészítése:  A rostélyost kisujjnyi vastag szeletekre váguk, széleit kissé bevagdossuk, majd enyhén kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A szalonnát kockákra váguk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A hússzeleteket megforgatjuk lisztben, majd a szalonnazsírban mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk. Kiszedjük, félretesszük. A hús után visszamaradt zsiradékot kipótoljuk kevés olajjal vagy zsírral, és megdinszteljük benne a finomra aprított hagymát. Rádobjuk a kis kockákra vágott paprikát meg a zúzott fokhagymát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Hozáadjuk a paradicsompürét, kavargatva kissé lepirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a hússzeleteket, elkeverjük, és kipótoljuk annyi vízzel, amennyi a húsokat kb. 1 ujjnyival ellepi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és majoránnával fűszerezzük, majd kis lángon, fedő alatt, néha megrázogatva készre pároljuk. Miután elkészült, a húst kiszedhetjük, és a szószt turmixolhatjuk, de nem muszáj. A fánk hozzávalóit összedolgozzuk és jól megdagasztjuk. Meleg helyen hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és miután a fánkokat hagytuk még egy keveset kelni, bő forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a rostélyossal tálaljuk. A szalonnapörcöt is rászórjuk, csak az nálam lemaradt a fotóról. 

EK - 2017/3

3 megjegyzés:

Ani írta...

Már megint egy fantasztikus recept.Miért Petőfi?
Egyszerű játék van nálam. Várlak szeretettel. korsocska.blogspot.hu

sedith írta...

Hogy miért Petőfi, Ani? Merthát ilyen néven fut. :) Arra nem volt időm, hogy utánajárjak, de azt írták, hoyg akár Petőfi is ehetett volna ilyet, mert a rostélyos volt az egyik kedvenc étele. :)

Megnézem a játékot. :) Köszönöm. :)

Ani írta...

Azt hittem, hogy te találtad ki ezt is. Olyan kreatív vagy! Még nem hallottam róla. Aztán megnéztem a neten, van fenn néhány.